Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. září 2021 18:11
Čas čtení 5:24
Ondřej Jarůšek

Ondřej Novotný: Gábora Borárose obdivuju. Bere velké výzvy a chce dokázat, že to není vymyšlený bojovník (Rozhovor)

Ondřej Novotný: Gábora Borárose obdivuju. Bere velké výzvy a chce dokázat, že to není vymyšlený bojovník (Rozhovor)
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT
Uložit Uložené

O turnajích OKTAGON 27 a OKTAGON 28 jsme si popovídali s hlavní tváří a hlasem organizace OKTAGON MMA Ondřejem Novotným.

Září je pro fanoušky smíšených bojových umění nabité k prasknutí. Domácí organizace OKTAGON MMA totiž na tento měsíc chystá hned dva velkolepé turnaje, na kterých budou korunováni noví šampioni.

Už v sobotu 11.9. nás čeká turnaj OKTAGON 27, kde se o titul pérové váhy porvou špičkoví slovenští bojovníci Ivan Buchinger a Vojto Barborík, a dva týdny nato, 25.9., bude akci OKTAGON 28 vévodit bitva bývalého bojovníka UFC Viktora Pešty s německým Terminátorem Stephanem Pützem, kteří se utkají o to, kdo usedne na trůn polotěžké divize.

O obou těchto očekávaných eventech jsme si popovídali se spoluzakladatelem organizace OKTAGON MMA Ondřejem Novotným, který nám nastínil, na co všechno se můžeme těšit, promluvil o psychickém nastavení hvězdného Gábora Borárose a v neposledních řadě jsme mluvili i o možných soupeřích pro bijce Karlose Vémolu.

Doporučeno
Boxerský megazápas Karlos Vémola vs. Marpo má nové datum konání. Porve se i hvězda Boráros se Štáfkem Boxerský megazápas Karlos Vémola vs. Marpo má nové datum konání. Porve se i hvězda Boráros se Štáfkem 5. září 2021 9:00
Základní informace o turnaji OKTAGON 27
Kdy: V sobotu 11.9.
Kde: Zimní stadion Ondreje Nepely, Bratislava, živě na Oktagon.tv
Hlavní hvězdy turnaje: Ivan Buchinger, Vojto Barborík, Gábor Boráros a další

Základní informace o turnaji OKTAGON 28
Kdy: V sobotu 25.9. 
Kde: O2 universum, Praha, živě na Oktagon.tv
Hlavní hvězdy turnaje: Viktor Pešta, Stephan „T-800“ Pütz, Leo Brichta a další
oktagon27
Zdroj: OKTAGON MMA

Ivan Buchinger označil titulový zápas s Barboríkem za druhý Zápas století. Co ve Vašich očích z tohoto duelu dělá největší zápas slovenské scény?

Jsou tady proti sobě dva kluci v nejlepších letech a na vrcholu svých sil, a to ve váze, která je celosvětově jedna z nejtěžších. Oba jsou navíc na hranici první stovky. Buchinger je legenda, historicky nejúspěšnější československý bojovník, a Vojto Barborík by tam chtěl mířit. Je to tedy zajímavý střet zápasníků, kteří umí všechno, a jeden z nich bude šťastnější a druhý smutnější.

Čekáte Vy osobně boj na celých pět kol? 

Sám nevím. Mám to tak 50:50. Pokud by to měl někdo ukončit, tak v mých očích je to v prvních dvou kolech spíš Vojto Barborík, potom by ale už zase mohl začít vládnout Ivan Buchinger díky svým zkušenostem. Ten zápas má ale pro mě každý možný scénář. Nemám nic, co bych preferoval, že se stane.

Gábora svým způsobem obdivuju. Mohl by mít daleko lehčí soupeře, porážet je a lidi by mu tleskali, ale on chce dokázat, že není vymyšlený zápasník.

buchinger barborík
Zdroj: OKTAGON MMA

Jedním z nejočekávanějších zápasů je samozřejmě taky návrat Gábora Borárose, který se vrací po smolné sérii proher. Jakou verzi Gábora podle Vás uvidíme tentokrát?

Gábor slibuje tu nejlepší možnou. To znamená, že daleko víc spároval a celkově z jeho tábora přichází spíš pozitivní zprávy. Sám si nechávám takový moment překvapení, až to uvidím, protože se mu změnil soupeř, a to drasticky k lepšímu, tedy pro něj k nebezpečnějšímu.

Ať už to dopadne jakkoliv, tak Gábor zase znovu poněkolikáté v řadě bere těžkého soupeře bez jakýchkoliv keců, byť já osobně jsem mu chtěl dát lehčího.

Tím navazujete na mou další otázku. Hodně lidí totiž překvapilo, jak těžkého soupeře Gábor přijal. Nevytvořil tím na sebe až moc velký tlak?

Myslím si, že ne. To je to, co je na Gáborovi tak skvělé. Samozřejmě řeší kariéru jako všichni ostatní, ale neřeší soupeře. Když mu řeknete, že to je veterán UFC, tak on v klidu řekne: „Jo? Byl v UFC, jo?“ A dál to neřeší. Nechává to na svém trenérovi, částečně na mě a stačí mu, že se na něj mrkne a řekne si: „Je to výzva, ale myslím, že na něj mám, a když ne, tak to aspoň zkusím.“

Tento přístup je v MMA hodně ojedinělý, každý si totiž v dnešní době staví kariéru velmi úzkostlivě, a Gábora za to svým způsobem obdivuju. Mohl by mít daleko lehčí soupeře, porážet je a lidi by mu tleskali, ale on chce dokázat, že není vymyšlený zápasník, že bude nastupovat s velmi dobrými soupeři a že je bude porážet. Kdybych to měl já rozhodnout, tak tentokrát s Leboutem nejde. Ale jde s ním a za to před ním klobouk dolů.

Gábor Boráros
Zdroj: Oktagon MMA

Když se člověk podívá na hlavní kartu se jmény jako Čepo, Veličkovič, Kertész a další, tak to jsou všichni adepti na zápas večera. Máte na kartě, třeba i na té první, nějakého černého koně nebo zápas, na který jste sám nejvíc zvědavý?

Trošku černého koně mám v zápase, ve kterém to všichni očekávají, a to právě Vlasto Čepo. Jsem strašně zvědavý, jak bude před osmi tisíci diváky reagovat na jejich podporu. Vlasto byl „zrozený“ v době covidu, nestartoval ještě před tolika lidmi. To si málokdo uvědomuje. Už jsme viděli na Štvanici, jak to může s některými bojovníky zamávat a jak je to pošle do tempa, které najednou nejsou schopní zvládnout. Takže jsem zvědavý, jestli to s Čepem taky takto nezamává. Je to zápas, který po psychické stránce není vůbec daný.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

Extrémně zajímavý zápas podle mě může být taky Fodor vs. Kohout, strašně zvědavý jsem na Pauluse, jestli se proti dalšímu polskému talentu dokáže prosadit, nebo jestli to náhodou není pořád moc. Myslím si, že karta nabízí jeden zajímavý střet za druhým. Změnil se nám také zápas v rámci Free Prelims a Vojčák, který ještě nemá profesionální zápas, nastoupí proti frajerovi, který jich má přes dvacet, z toho třináct vítězných. To je úplně šílené, ale Vojčák tak moc chce zápasit, že do toho jde. Každý zápas má tedy svůj speciální příběh.

Za dva týdny se na turnaji OKTAGON 28 utkají o titul Viktor Pešta a Němec Stephan „T-800“ Pütz, který je jedním z nejzajímavějších zahraničních bojovníků, co kdy na OKTAGONu startovali. Měli jste ho v hledáčku už delší dobu?

Se Stephan Pützem a jeho manažerem si už píšu více než dva roky. Víme o sobě a na nich je zajímavé to, že oni k nám nejdou v první řadě kvůli penězům, ale kvůli výzvám a možné slávě, kterou v tom vidí.

Dali OKTAGONu přednost před KSW, Bellatorem a všemi dalšími organizacemi, které je chtěli. Věří, že my jsme ti, kdo to v Evropě dokáže zařídit nejlíp. To je pro nás samozřejmě jak odměna, tak i závazek a pracujeme na tom, aby až naše dobrodružství tímto zápasem začne, tak aby viděli, že z Prahy dokážeme v Německu udělat větší rambajs než oni v Německu německým turnajem.

Zápas dvou Terminátorů v jakékoliv fázi kariéry je velmi zajímavý.

oktagon, mma Ondřej Novotný
Zdroj: Oktagon MMA

O Peštovi i Pützovi se mluví i o jako možných budoucích soupeřích Karlose Vémoly. U kterého z nich je podle Vás pravděpodobnější, že by k tomu mohlo dojít? 

Pravděpodobné je to s oběma. Jeden z nich se stane šampionem, v tu chvíli to Karlose zajímá. Pütz je navíc nejen v Německu velké jméno a Karlos chce dobývat znovu další kus země, takže zápas dvou Terminátorů v jakékoliv fázi kariéry je velmi zajímavý. O tom jsme všichni přesvědčení.

Doporučeno
Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? 18. února 2021 14:30

Na OKTAGONu 28 uvidíme taky Lea Brichtu v jeho nejtěžším zápase kariéry s Francouzem Lapilusem. Dá se čekat, že by se v případě výhry stal Brichta vyzývatelem šampiona lehké váhy Buchingera, nebo na to je ještě brzo? 

Pakliže Leo vyhraje, a navíc kdyby vyhrál nějakým spektakulárním způsobem, tak už je nezpochybnitelně jedním z vyzývatelů. Pak už je to jen o tom, kdo bude mít jaké štěstí na zranění, na zápas a komu se do čeho bude chtít. Někteří kluci něco řeknou, ale za dveřmi se pak děje něco jiného, což neříkám se znamínkem minus, jen že se to tak děje, nebo to neříkají oni, ale jejich manažeři a podobně.

Brichta je určitě jeden z lidí, které dlouhodobě budujeme a chceme na nich stavět. Je trochu divočák a některé věci vnímá jinak než my, ale to všechno k tomu patří. Proto ho mám ale rád, je to totiž nepředvídatelná střela, a to je vždycky sexy.

Doporučeno
Hvězda UFC Jiří Procházka: Jdeme si pro světové prvenství, odmítnout titulový boj kvůli jiné výzvě by bylo troufalé (Rozhovor) Hvězda UFC Jiří Procházka: Jdeme si pro světové prvenství, odmítnout titulový boj kvůli jiné výzvě by bylo troufalé (Rozhovor) 31. května 2021 9:30

A před velkou výzvou stojí taky Zdeněk Polívka, kterému se postaví o hodně zkušenější Eric Spicely. Jak se rozdíl tento zápas? Není to pro Polívku zatím moc velké sousto?

Bylo to zajímavé. Nadhodil jsem, že mám Spicelyho a manažment Polívky ani on sám s tím neměl sebemenší problém. Berou to jako velkou výzvu. 

Polívka je další kluk, který svými kroky dokazuje, že velké výzvy chce, chce napravit svůj poslední zápas s Abdelem Driaiem a chce ukázat, že to byl omyl. Uvidíme, jestli se mu to povede. Stejně tak, jak hluboko v posledním zápase padnul, tak teď může zase vyletět. Porazit Erica Spicelyho, který je prověřený v The Ultimate Fighteru a UFC, by pro něj bylo velkolepé.

Leo Brichta
Zdroj: Oktagon MMA
Domů
Sdílet
Diskuse