Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2021 21:47
Čas čtení 4:13
Daniel Mikolášik

Byli jsme s papežem na Luníku IX: Z bytovky se ozýval Rytmusův Cigánsky sen, z vlajek Vatikánu měli fotbalovou branku

Byli jsme s papežem na Luníku IX: Z bytovky se ozýval Rytmusův Cigánsky sen, z vlajek Vatikánu měli fotbalovou branku
Zdroj: TASR/František Iván
REFRESHER
Uložit Uložené

Jen jsme vytáhli foťák, už se před námi seběhlo asi 20 dětí a jedna dospělá žena. „I moje děti pak vyfoť,“ přikázala nám.

„Příliš často jste byli předmětem předsudků a nemilosrdných soudů, diskriminačních stereotypů, hanlivých slov a gest. Na obnovu důstojnosti potřebujeme přejít od předsudků k dialogu a od uzavření k integraci,“ vzkázal papež František Romům v Košicích.

Hlava katolické církve se v úterý setkala s romskou komunitou na sídlišti Luník IX. Podle organizátorů se na papeže přišlo podívat asi 2 000 lidí. Většina Romů však papeže sledovala jen z dálky, zpoza zátarasů nebo z balkonů. Dovnitř je totiž nepustili.

luník IXpápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

„Jsem cigy navždy spojený s nižší kastou...“

Na Luník IX jsme dorazili ještě pár hodin před příjezdem papeže. Marcel Šaňa, starosta této městské části, již v létě avizoval, že sídliště projde velkou obnovou a vyčištěním. Odpadky při panelácích jsou prý minulostí. Zmizely i elektrické kabely, opravili některé cesty a fasády.

I přes snahu vyčistit prostor před papežovou návštěvou co nejlépe, dlouhá léta pustošení a života v chudobě se pár týdny úklidu zakamuflovat nedá. Hned poté, co jsme přešli most, jsme viděli stékat stoku přímo ze sídliště a u bytovek rozházené odpadky. S někdejším „smetištěm“ se to však určitě nedá srovnávat.

luník IXpápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Téměř v celé části byl dost intenzivní i kanalizační zápach. Když jsme se procházeli sídlištěm, slyšeli jsme z bytovek vycházet různé hlasité zvuky hrající hudby. Asi nejvíce však bylo slyšet známou Rytmusovu skladbu Cigánsky sen, kterou si pouštěli chlapci v přibližně teenagerském věku.

Satelit na streche, som kráľ a žijem v gete...

snívam o úspechu, ako sa dostať zdola hore...

žijeme stoku 365 dní v roku...

sme hudobníci, kerí nechcú chodiť do roboty.

Přesně tento text piešťanského „Bengora“ se ozýval první ulicí při vstupu na sídliště a vítal příchozí návštěvníky. Hudebního ducha v sobě neskrývali ani ostatní domácí. Ti, kteří si hudbu nepouštěli z reproduktorů, ji hráli živě pomocí vlastních nástrojů. Nejeden z nich běhal po sídlišti s vlastní kytarou a čekal, dokud nedorazí Svatý Otec.

luník IXpápež
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Vatikánské vlajky jako fotbalová branka

Na sídlišti panovala pohodová atmosféra. Místní zpívali, tancovali, smáli se a užívali si pozornosti objektivů fotoaparátů a kamer. „Vyfotíš mě?“ Ptalo se nás jedno dítě za druhým. „Mě vyfoť, jak hraji fotbal,“ křičel chlapeček s míčem. Jen jsme vytáhli foťák, už se před nás seběhlo asi 20 dětí a jedna dospělá žena. „I moje děti pak vyfoť,“ přikázala nám.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103386 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse