Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2021 19:10
Čas čtení 1:21
Tereza Šnajdrová

Vojtěch vyzval všechny zdravotní pojišťovny, aby svým klientům zaslaly brožury s Babišem, říká VZP

Vojtěch vyzval všechny zdravotní pojišťovny, aby svým klientům zaslaly brožury s Babišem, říká VZP
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

„Není to žádná předvolební brožura,“ brání se Vojtěch. Nařčení odmítá i Babiš.

Společností během dnešního dne otřásl další skandál premiéra Andreje Babiše (ANO), který měl údajně využít pojišťovny k předvolební kampani. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) totiž vyzval všechny pojišťovny, aby svým klientům zaslaly brožury o prevenci rakoviny, na čemž by nebylo nic zvláštního, pokud by se v nich neobjevily pasáže Babišovy předvolební kampaně. VZP chtěla brožury, které zaplatila z vlastní kapsy, začít rozesílat již ve čtvrtek, informují Seznam Zprávy.

Doporučeno
Prezident Miloš Zeman je stále v nemocnici. Shrnujeme, co víme o jeho hospitalizaci Prezident Miloš Zeman je stále v nemocnici. Shrnujeme, co víme o jeho hospitalizaci 15. září 2021 15:50

Tím, kdo na pojišťovny zatlačil, nebyl nikdo jiný než ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který začátkem září instituce vyzval, aby brožury odeslaly svým klientům. „Všechny zdravotní pojišťovny byly upozorněny na své závazky vyplývající z memoranda dopisem ministra zdravotnictví ze dne 2. září 2021,“ řekla mluvčí VZP Viktorie Plívová. 

Všeobecná zdravotní pojišťovna se proto spojila s právníkem, neboť se domnívala, že se jedná o politickou kampaň. Nakonec se však rozhodla k rozeslání brožur přistoupit a počínaje čtvrtkem měla brožury rozeslat zhruba dvěma milionům klientů.

Není to žádná předvolební brožura. V Česku umírá na rakovinu 27 tisíc lidí ročně, tedy více než 70 lidí každý den. Jsem přesvědčený, že právě prevence může pomoci tuto smutnou bilanci změnit,“ brání se Adam Vojtěch. 

Doporučeno
PŘEHLED K VOLBÁM: Kdy se konají, kdo kandiduje a jak si vyřídit voličský průkaz PŘEHLED K VOLBÁM: Kdy se konají, kdo kandiduje a jak si vyřídit voličský průkaz 6. září 2021 14:56

Opozice se však domnívá, že se jednoznačně jedná o předvolební kampaň a Piráti dokonce mají v plánu obrátit se na soud. „Ve věci propagační kampaně ANO skrz Všeobecnou zdravotní pojišťovnu se obrátíme na soud. Budeme chtít, ať vydá předběžné opatření, které zakáže VZP distribuovat propagační brožuru premiéra Babiše,“ řekl předseda Ivan Bartoš. 

Na to jízlivě zareagoval i sám premiér Andrej Babiš (ANO), který na sociálních sítích napsal: „Pokud se opozice tak strašně bojí jedné mojí fotky na konci brožury, kterou jsem vymyslel a zorganizoval a ve které je hlavně 19 špičkových odborníků na rakovinu, vydáme ji po volbách. Nemám s tím problém.

Protože se však v brožuře objevují i plány premiéra Andrej Babiše (ANO), které jsou obsaženy i v jeho předvolební kampani, bude se kauzou zabývat i Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Babišovi nenahrává ani fakt, že za brožury měla zaplatit sama Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich 15. září 2021 15:18
Domů
Sdílet
Diskuse