Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2021 14:56
Čas čtení 2:37
Jan Jindřich Karásek

PŘEHLED K VOLBÁM: Kdy se konají, kdo kandiduje a jak si vyřídit voličský průkaz

PŘEHLED K VOLBÁM: Kdy se konají, kdo kandiduje a jak si vyřídit voličský průkaz
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman
POLITIKA VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Máš zmatky v tom, jak, kdy a kde volit? A jaké strany kandidují? Pomalu ale jistě se blíží datum voleb, proto jsme sestavili stručný a přehledný článek, kde se dozvíš vše podstatné, aby pro tebe volby nebyly stres, ale příjemná občanská povinnost.

Pokud budeš letos volit poprvé, nebo třeba i poněkolikáté, ale přesto v tom máš pořád zmatek, máme pro tebe stručný přehled. Sestavili jsme pro tebe seznam otázek a odpovědí, kde se dozvíš všechny podstatné informace, které by tě mohly k tomuto tématu zajímat. Volby se ostatně blíží a byla by škoda k nim nejít. Jedná se přeci jen o budoucnost naší země. To by se nemělo brát jen tak na lehkou váhu. 

1. Kdy jsou volby?

Termín voleb do Poslanecké sněmovny u nás určuje prezident republiky, a to nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Stejně tomu tak je v případě voleb do Senátu. Letos proběhnou v pátek 8. října a v sobotu 9. října 2021

2. Jak volit ze zahraničí a jak si vyřídit voličský průkaz?

Pokud se zrovna v tomto termínu budeš nacházet v zahraničí, nebo třeba ve městě, kde studuješ, a nedostaneš se tak do místa svého trvalého bydliště, musíš si k volbám vyřídit voličský průkaz, což ale vůbec není složité. Stačí si zajít na příslušný zastupitelský úřad v daném městě či v zahraničí a tam si o voličský průkaz jednoduše zažádat. Potom už je možné volit ve zvláštních volebních okrscích i v zahraničí. Učinit tak můžeš i listinnou nebo elektronickou formou (je ale třeba mít datovou schránku).

3. Kdo kandiduje? Které strany a kteří kandidáti?

Seznam kandidujících stran si najdeš na stránkách Českého statistického úřadu (tedy ČSÚ) příhodně pojmenovaných Volby.cz. Jednotlivé kandidáty si můžeš u stran nastudovat podle krajů, kde kandidují. Také se můžeš podívat na statistiku o jejich průměrném věku a poměru můžu a žen na kandidátce. 

4. Co bude následovat po volbách?

Mandáty v poslanecké sněmovně se rozdělují jen těm stranám či hnutím, které získaly alespoň 5 % hlasů z celkového počtu hlasů za ČR celkem, v případě dvojkoalic 10 %, trojkoalic 15 % a koalic ze čtyř a více subjektů 20 %. Tato hranice se nazývá „uzavírací klauzule“ a jejím smyslem je zabránit přílišné roztříštěnosti zákonodárných sborů, která by jen komplikovala už tak často napnutá jednání.

Doporučeno
Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ 18. listopadu 2021 13:00

Mandáty plynoucí ze seznamu podílů se přiřazují konkrétním kandidátům daných stran podle toho, v jakém pořadí stáli na kandidátce. Pokud zároveň alespoň 5 % voličů dané strany dalo svůj preferenční hlas konkrétnímu kandidátovi, připadne mandát přednostně jemu (pokud je takových více, přidělují se jim podle počtu preferenčních hlasů).

Jakmile se hlasy sečtou, prezident posléze pověří vítěze voleb sestavením vlády, načež se sestavuje vládní koalice (pokud vítězná strana nemá většinu). Tato finální fáze často trvá delší čas, protože výsledky voleb se nedají dokonale předpovědět a některé strany spolu koalici tvořit zásadně nechtějí, přestože je to z výsledků nutné a tak podobně.

5. Jak se volí? Kde můžu volit?

Na adresu trvalého bydliště ti dorazí obálka i s hlasovacími lístky. Podle adresy trvalého bydliště zároveň zjistíš, v kterém volebním okrsku volíš. Po příchodu do volební místnosti se musíš prokázat svou totožností a státním občanstvím České republiky. K tomu potřebuješ platný občanský průkaz, nebo případně cestovní pas. Pokud zapomeneš volební lístky doma, na požádání ti volební komise vydá nové.

Do úřední obálky se vkládá 1 hlasovací lístek. Vybereš si jednu stranu, hnutí či koalici. Její lístek pak vhodíš do urny. Na oné kandidátní listině „své“ strany můžeš udělit tzv. preferenční hlasy zakroužkováním pořadového čísla svých obllíbených kandidátů. Nejvýše ale můžeš zaškrtnout jenom 4 kandidáty. Tím je zvýhodníš. Pokud jich zaškrtneš 5, tvůj hlas straně platí, ale preferenční hlasy ne. Vybranou listinu s „tvou“ stranou dáš do obálky a vhodíš do urny. Hotovo.

6. Kdo může volit?

 Každý občan České republiky starší 18 let.

7. Kdy budou další volby?

Příští rok budou volby do obecních zastupitelstev. Tento termín, stejně jako u parlamentních voleb, určuje prezident republiky, a to vždy 90 dní před jejich konáním. Konají se každopádně každé čtyři roky. Poslední komunální volby se konaly 5. a 6. října v roce 2018. V roce 2022 bude datum nejspíše velmi podobné. 

Proběhnou také volby do Senátu. V roce 2022 opět po dvou letech obmění třetinu z celkových 81 senátorských míst horní komory Parlamentu ČR.

Domů
Sdílet
Diskuse