Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2021 17:07
Čas čtení 1:35
Adam Smeták

FOTOREPORT: „Dochází nám čas!” Studenti po celém Česku vyrazili do ulic stávkovat za klima

NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Stovky studentů a studentek v pátek místo školy vyrazily do ulic stávkovat kvůli klimatické změně.

Studenti a studentky po celém světě vyrazili v pátek do ulic. Rozhodli se sabotovat školní docházku a místo toho v ulicích protestovat za lepší klima. „K čemu nám je škola, když nemáme budoucnost,“  vysvětlil nám jeden z nich na protestu, který proběhl i v Praze. Zúčastnilo se jej na dva tisíce převážně mladých lidí. Protest podpořili například Tomáš Klus, první ministr životního prostředí Bedřich Moldan nebo chartistka Anna Šabatová. REFRESHER byl na místě.

Studentská stávka v Praze začala na Malostranském náměstí. Její spuštění bylo naplánováno na 11:59, tedy na symbolických „za minutu dvanáct“. Protestovalo se ale také v Brně, Ostravě, Teplicích, Slavičíne a Frýdlantu. Studenti chtěli časem zahájení akce a protestem samotným upozornit na klimatickou krizi, které nepopiratelně čelíme a jejíž řešení je, dle jejich názoru, třeba urychlit. 

„Musíme snížit množství vypouštěných skleníkových plynů natolik, abychom dlouhodobě předešli industrializaci. Následující čtyři roky budou pro řešení klimatu zásadní. V příštím volebním období potřebujeme činy, ne jen prázdné sliby,“ řekla ve svém projevu řečnice Klára Bělíčková z Fridays for Future.

FfFFfFFfFFfF
Zobrazit galerii
(17)

Tři základní cíle hnutí

Mluvčí hnutí Fridays For Future Stela Joudal a Klára Bělíčková se rovněž dostali k představení požadavků celého hnutí a dle jejich tvrzení také celé jejich generace. „Máme tři základní cíle podpořené dalšími požadavky. Těmi jsou. Za prvé držet globální oteplení pod 1,5 ° C v porovnání s teplotami před průmyslovou revoluci; Od HDP ke spokojenému životu v planetárních mezích a tvořit klimaticky i sociálně spravedlivou společnost,“ uvedla Bělíčková.

Doporučeno
„Bojujeme za to, aby na nás nějaký svět zbyl.“ Studentstvo po celém Česku stávkovalo kvůli klimatické krizi „Bojujeme za to, aby na nás nějaký svět zbyl.“ Studentstvo po celém Česku stávkovalo kvůli klimatické krizi 19. listopadu 2023 17:00

Mladí demonstranti rovněž požadují konec uhlí do doku 2030, vytvoření postu nadstranické ministryně pro klima a chtějí, aby ochrana klimatu byla prioritou příští vlády.

Na pódiu vystoupili také například předseda Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll, ministr životního prostředí Bedřich Moldan nebo bývalá ombudsmanka a chartistka Anna Šabatová.

Mezi diváckým obecenstvem byli členové různých organizací, které podporují boj proti klimatické změně, jako například Greenpeace, Hnutí Duha, Doctors for Future nebo Klimatická koalice. Z politických představitelů byla mezi diváky spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis, která se zúčastnila i následného pochodu. Ta ve vyjádření pro REFRESHER ocenila odhodlání mladé generace řešit klimatickou změnu.

Pochod trval zhruba hodinu. Začal i skončil na Malostranském náměstí a doprovázela jej celá řada hesel. „Uhlí, ropa, plyn, patří do dějin!“ volali studenti a studentky. „Omladina do ulic, aby v zimě nebyl hic!“ přidávali se další a sborově pak volali, že planeta je jen jedna a musíme konat okamžitě. Protest proběhl klidně a spořádaně, nedošlo k žádnému incidentu ani narušení.

Domů
Sdílet
Diskuse