Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. září 2021 20:28
Čas čtení 4:54
Dominik Vetrák

Sex Education: 5 nejlepších vztahů plných sexu a romantiky

Sex Education: 5 nejlepších vztahů plných sexu a romantiky
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Sex Education se zatím dočkalo tří sérií, během kterých nám bylo představeno několik vztahů. Které nás zaujaly nejvíce?

Tři série a 24 dílů Sex Education ukázaly obrovské množství sexu, líbání a zamilovaných párů. Spousta studentů a dospěláků si užívala nezávazný sex, ale jak postavám, tak celkově seriálu se nejvíce hodí, když je v těchto vztazích přítomna i láska či silné emoce a city.

Ten sex je jen „bonusovým“ aspektem seriálu a v první řadě je o vztazích, kamarádství, vzájemném porozumění, lásce a objevování sexuality. Vybrali jsme proto pět vztahů a párů, které se nám zatím líbily nejvíce.

Následující řádky obsahují spoilery. 

Doporučeno
Recenze: 3. série Sex Education Recenze: 3. série Sex Education 20. září 2021 20:30

Adam a Eric

Vztah mezi těmito dvěma byl komplikovaný. Eric byl místy až excentricky působící homosexuál, který se rád oblékal do výstředních modelů a nosil make–up ve stylu drag queen. Stručně řečeno, některým homofobům lezl na nervy. Adama vychovával otec, který homosexuály nesnášel. Adam mezitím ušel dlouhou cestu, postavil se otci a změnil se na jednu z nejlepších postav v seriálu.

Je dobrosrdečný a dobrý kamarád se správnými hodnotami, který se ovšem zatím nenašel — jednak jako člověk, jednak jako homosexuál. Postupně se s Ericem sbližoval, což nakonec vyústilo do jejich prvního sexu. Následně se to už jen stupňovalo a ke konci 2. série už spolu chodili. Třetí série jejich vztah povznesla na novou úroveň a co nás těší víc — vyvinuly se i jejich charaktery.

Adam stále více otevírá své srdce a je schopnější mluvit o svých pocitech a myšlenkách, zatímco Eric má stále větší problémy skrývat svou pravou identitu. Jeho výlet do Nigérie byl dějově velmi bohatý a pomohl Ericovi pochopit, co očekává a potřebuje od homosexuálního vztahu. Bohužel, Adam mu to zatím nedokázal dát. Jejich vztah byl dosud zábavný, poučný, emotivní a autentický.

Sex Education
Zdroj: Netflix

Otis a Ruby

Málokdo čekal, že budou sexuální hry Otise s Ruby něčím více než nezávazným sexem. Tvůrci nás ale mile překvapili a ve 3. sérii je dali dohromady celkem smysluplným způsobem. Z Ruby totiž udělali komplexnější postavu, než jakou byla dosud. Díky tomu dokázala v některých scénách držet krok s Otisem a jejich dialogy tedy měly i význam.

Nemluvě o tom, že spolu byli zlatí a Ruby je prostě hvězda. Vzniklo tak několik úsměvných či vtipných scén, ale i pár milých menších autentických momentů ze života a ze vztahu, které se k Ruby nesmírně hodily. Jak jsme však již zmínili v recenzi, je velká škoda, že tvůrci její postavu v podstatě jen využili jako odrazový můstek pro Otise, a jen co se rozešli, odsunuli ji stranou a ve zbytku série se objevila už jen na několik sekund. 

Jak ale říkal Otis, jejich sex byl božský a stál za jakékoliv překážky v jejich vztahu. Něco nám říká, že by mohl opravdu fungovat a Ruby by se charakterově více začala měnit na osobu, se kterou by Otis a spol. dokázali vydržet. To by ji však tvůrci museli hlouběji zapracovat do příběhu a nezacházet s ní tak neférově. Vztah Ruby a Otise mohl být mnohem živější a dramatičtější než ten s Maeve.

Sex Education
Zdroj: Netflix

Maeve a Otis

Maeve a Otis ještě reálný vztah nemají. Oba k sobě chovají hluboké city, ale nikdy jim to nevyšlo, ať už z časových důvodů, nebo proto, že byl jeden z nich vždy zadaný. V prvních dvou sériích byla jejich dynamika opravdu skvělá a jejich scény byly nabité společnou chemií a sexuálním napětím.

Skvěle si rozuměli a doplňovali se jako kamarádi a oba se od toho druhého měli co učit, i když pocházeli ze zcela jiných poměrů a nacházeli se v dramaticky odlišných životních situacích. Právě to z jejich vztahu dělalo předmět zajímavých diskusí a představ o tom, jak by jim to mohlo fungovat. Je jasné, že je tvůrci jednou dají skutečně dohromady, ale po 3. sérii na to upřímně ani nejsme příliš zvědaví.

Mnohem zajímavější a dějově logičtější by bylo, kdyby Maeve zůstala s Isaacem a Otis zase s Ruby (ta se s ním však musela rozejít a tvůrci na to vybrali opravdu uboze směšný důvod). Bohužel, nestalo se to a my se bojíme, že by mohl jejich potenciální vztah být nudnější než ty, které by měli se svými předchozími partnery.

Zřejmě za to může 3. série, která jejich společné scény nevyužila zrovna nejlépe (až na výlet ve Francii) a neudělala s nimi nic, co bychom už neviděli v předešlých sériích, takže se v podstatě jen točí dokola.

Sex Education
Zdroj: Netflix


Jean a Jakob

Jakob má něco do sebe. Utrápený muž s bolestivou minulostí vtrhl do života Jean Millbourne zcela nečekaně a zanechal tam pořádnou spoušť. Jeho dcera chodila se synem Jean a společně zažili množství vypjatých situací. Jean je osoba, která je vždy nad věcí a téměř stále se dokáže kontrolovat. Na všechno měla odpověď, dokud nepřišel Jakob a nepopletl jí hlavu.

Jean se najednou nerozhoduje zrovna logicky a místy omládne duchem i tělem. Zakomponování Jakobovy postavy do seriálu bylo skvělým rozhodnutím. Jde o další komplexní, problematickou postavu, jejíž neduhy by štvaly i nejednoho chlapa, natož uspořádanou ženu.

Jeho charisma, dobrosrdečné činy a herecký výkon jeho představitele (Mikael Persbrandt) ovšem mají za následek, že ho přesto zbožňujeme a baví nás sledovat, kam směřuje jejich vztah. S ohledem ke konci 3. série můžeme s určitostí říci, že se může stát cokoli a oba čekají náročná rozhodnutí.

Sex Education
Zdroj: Netflix


Cal a Jackson

Ve 3. sérii nás z nových postav nejvíce potěšili Cal. Řeč je o nebinární postavě, která se neidentifikuje jako dívka či chlapec. Cal jsou ještě stále v procesu poznávání vlastního těla, ale i hodnot, citů a toho, jak se vnímají uvnitř, ale i na povrchu. Seriál se tak konečně kromě homosexuálních a bisexuálních teenagerů věnoval další skupině z řad LGBTI. Cal však nejsou jen odškrtnutou položkou na seznamu angažovanosti LGBTI postav. 

Mají hlubší vztah s Jacksonem, kterého stále trápí úzkost a stres, neboť najednou nezná směrování svého života. Cal ho uklidňují jako nikdo jiný a společně zažívají několik úsměvných a zábavných situací. Postupně se sbližují a Cal Jacksonovi otevírají oči v otázce hodnot a pochopení či vzájemné empatie.

Když se Vivien utrhne ze řetězu a slepě začne poslouchat „tyranskou“ ředitelku, Jackson se postaví za Cal a práva LGBTI žáků, která ředitelka neúprosně ignoruje. Plusový bod získávají tvůrci za to, že nedali Cal a Jacksona na konci série dohromady pomocí klišé. Objevování sexuality je příliš komplexním problémem, který si zaslouží více prostoru, takže by jejich vztah působil uspěchaně. Díky tomu roste i Jackson, což nás těší, protože jde o velmi sympatickou postavu.

Sex Education
Zdroj: Netflix

Bonus: Ola a Lily a jejich příšerný vztah

Po pěti skvělých vztazích můžeme jeden i zkritizovat. Zaprvé nechápeme, co Ola vlastně na Lily vidí. Definuje ji jediná věc, a tou je záliba ve všem, co má cosi společného s mimozemšťany — včetně psaní erotických sci–fi povídek. Nic jiného nám tato postava během tří sérií nepředvedla, takže nechápeme, co ji a Olu vlastně spojuje.

Jakoby tvůrci chtěli násilím Olu spojit s dívkou a jinou lesbu nebo bisexuálku neměli po ruce. Jejich vztah je totálně vyprahlý, nezajímavý a nic se v něm po celou 3. sérii — až na jednu nesmyslnou hádku — neděje. Nemluvě o tom, že se Ola po 2. sérii změnila. Nezdá se nám, že by Ola z 2. série dělala takové dětinské a nepříjemné věci jako ty, které dělala Otisovi ve 3. sérii.

Sex Education
Zdroj: Netflix


P. S. Zajímavý byl i vztah Jacksonových matek. Při něm jsme doufali, že se ještě nějak prohloubí. Bohužel se ve 3. sérii až na Sofii Marchetti (Hannah Waddingham) vůbec neukáží. Waddingham musela natáčet seriál Ted Lasso (před pár dny získala za roli cenu Emmy), kde je hlavní postavou, takže zřejmě na Sex Education neměla čas, což je nesmírná škoda.

Domů
Sdílet
Diskuse