Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2021 15:30
Čas čtení 2:43
Dominik Vetrák

James Bond vydělal v kinech rekordní sumu. Každý chce vidět famózní a emotivní rozloučení s Danielem Craigem. Daří se i Venomovi 2

James Bond vydělal v kinech rekordní sumu. Každý chce vidět famózní a emotivní rozloučení s Danielem Craigem. Daří se i Venomovi 2
Zdroj: Sony Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Po dlouhém čase v kinech padají rekordní tržby.

Box Office, tedy tržby v kině, zažívají od začátku pandemie náročné časy. Otevírací víkendy už zdaleka nejsou tak atraktivní, filmy vydělávají celkově mnohem méně (někdy jen polovinu toho, co by vydělaly před covidem) a lidé se tak trochu odnaučili chodit do kina. Spousta novinek má totiž premiéru i na streamovacích platformách. Nicméně stále je zde naděje na to, že se postupně vrátíme k tomu, co bylo kdysi.

I to je ovšem dost smutné, protože už tehdejší stav tržeb byl docela pesimistický. Tedy alespoň v rámci menších filmů a originální filmové tvorby. Ta se po pandemii téměř výhradně přesune na streamování platformy a kina budou v první řadě o velkých blockbusterech. A právě ty tam teď vydělávají slušné peníze.

Doporučeno
Říjen: 10 nejočekávanějších filmů a seriálů na Netflixu, HBO, Apple TV a ostatních streamovacích platformách Říjen: 10 nejočekávanějších filmů a seriálů na Netflixu, HBO, Apple TV a ostatních streamovacích platformách 3. října 2021 15:30

Rekordní Venom

Venom 2 měl premiéru v USA, kde za úvodní víkend vydělal 90 milionů dolarů. Jednak je to nejlepší otvírací víkend od začátku pandemie a v podstatě od premiéry Star Wars: The Rise of the Skywalker z prosince 2019, jednak je to o 10 milionů lepší otvírací víkend než v případě jedničky. Vzhledem k současné situaci je to velký úspěch. Venom 2 rozhodně překonal očekávání.

Na premiéry z ostatních zemí se teprve čeká, ale je vysoce pravděpodobné, že se stane 5. nejlépe vydělávajícím filmem tohoto roku (kompletní tabulku si můžeš prohlédnout zde). Venom však bude bojovat s Jamesem Bondem. No Time to Die je nepochybně kvalitnější film, který si zaslouží vydělat mnohem více, ale diváci se na Venoma opravdu nesmírně těší, takže bude zajímavé sledovat, který z této dvojice blockbusterů nakonec v kinech vydělá více.

Venom 2
Zdroj: Sony Pictures

Zahanbit se nenechal ani James Bond

Bond už zažil premiéru ve více zemích světa kromě USA a Číny. Největší trhy tak teprve přidají desítky milionů dolarů. Bond zatím z těch několika zemí utržil velmi pěkných 120 milionů dolarů. Nový Bond je prvním hollywoodským filmem, kterému se v covidové éře podařilo vydělat v zahraničí (v zemích mimo USA) více než 100 milionů dolarů za úvodní víkend, aniž by měl premiéru v Číně (USA a Čína jsou země s největšími tržbami z kin).

Navíc v sobotu film vydělal ve Velké Británii 11,4 milionu dolarů, což v zemi znamenalo nejlepší jednodenní tržby pro film ze série o Jamesi Bondovi. V současnosti se můžeme bavit jen o takových úspěších a rekordech. Odhadnout, zda jsou filmy výdělečné, jak jsou na tom dobře, respektive špatně a podobně by bylo velmi náročné a v některých případech až nemožné už před pandemií.

Dnes tak musíme čekat jen na reportáže z jiných webů, kterým se podaří dostat k hollywoodskému účetnictví, a ani to nemusí být přesné. Jedno je jisté, Hollywood vydělává mnohem méně a některé filmy, které by byly snadno výdělečné, se možná následkem covidu ocitnou v červených číslech.

James Bond
Zdroj: MGM

 
Stovky milionů dolarů vydělává i Duna a Shang-Chi

Jak Bond tak i Venom 2 byly tituly, které by před pandemií aspirovaly na překonání hranice miliardy dolarů vydělaných v kinech. Takto jim ale zřejmě bude chybět pár stovek milionů.

Na závěr tu máme Dunu a Shang-Chiho. Marvelácký hrdina se stal prvním filmem pandemické éry, kterému se na domácí půdě (USA) podařilo překročit hranici 200 milionů dolarů vydělaných v kinech. Celosvětově má na kontě 386 milionů dolarů a brzy překročí hranici 400 milionů. Taková Black Widow zůstala na 378 milionech dolarů celosvětově.

Nejlepší filmy 2021
Zdroj: Warner Bros.

Co se týče Duny, ta stále čeká na premiéru v USA a jiných zemích. Momentálně se hraje v omezeném množství kinosálů v rámci 32 zemí a po 3 týdnech postupného přidávání premiér vydělala 100 milionů dolarů. Pro srovnání uveďme, že Bondovi se podařilo vydělat v zahraničí 120 milionů dolarů. Duna nepochybně vydělá méně, ale to nikoho nepřekvapí. Filmy Dennise Villeneuva nevydělávají v kinech miliardu dolarů, i když by vzhledem k jejich kvalitě rozhodně měly.

Očekáváme, že se celosvětové tržby sníží hlavně po 21. říjnu, kdy bude Duna dostupná i na streamovací platformě HBO Max. Věříme však, že kina v USA budou plná a že diváci budou chtít vidět tento film právě v kinech a ideálně v IMAXu, protože film je na to jako dělaný. Pokud chceš vidět dvojku, rozhodne běž do kina, aby film vydělal dostatečné množství peněz na to, aby studio Warner Bros. odsouhlasilo natočení pokračování.

Domů
Sdílet
Diskuse