Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. října 2021 9:30
Čas čtení 8:22
Ema Stanovská

Lenka je influencerka v oblasti fyzioterapie: Na sklapovačky zapomeňte, nesprávné cvičení může ovlivnit i orgány (Rozhovor)

Lenka je influencerka v oblasti fyzioterapie: Na sklapovačky zapomeňte, nesprávné cvičení může ovlivnit i orgány (Rozhovor)
Zdroj: so súhlasom Lenky Vojtovič
SPORT
Uložit Uložené

Lenka Vojtovič, která má na Instagramu téměř 70 tisíc followerů, v rozhovoru vysvětluje, jak je možné, že chodidla jsou propojené s jazykem, proč bys měl zapomenout na sklapovačky a jak mohou ploché nohy ovlivnit celý zbytek těla.

Lenka Vojtovič (Augustínová) je bývalá vrcholová sportovkyně, fyzioterapeutka a spolumajitelka moderního fyzioterapeutického centra Kinisi v Praze. Vystudovala Lékařskou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě a Fakultu tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Na svém Instagramu @kinisi_fyzioterapie, kde má téměř 70 tisíc followerů, poukazuje na úskalí různých online fitness programů, ukazuje vhodné alternativy „nezdravých“ cviků a hravou formou vysvětluje, jak si můžeš ulevit od různých bolestí pohybového aparátu.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč bys neměl dělat „sklapovačky“.
  • Do kterých částí těla se promítají naše nálady, emoce a stres (a co to znamená).
  • Jak si vybrat tenisky na běhání.
  • Jaké nejčastější problémy trápí lidi, kteří cvičí nesprávně cviky podle online videí či influencerek.
  • Jak může nesprávná stabilizace trupu vést k poruchám funkce orgánů.
  • Zda učitelé tělesné výchovy vedou děti k pohybu správným způsobem.
  • Proč by se pojem „plochá noha“ neměl používat.
  • Co je to 360 stupňové 3D dýchání a proč je důležité.
  • Co dělat, abys po celém dni sezení za počítačem neměl bolesti.

Kdo by měl podle tebe chodit k fyzioterapeutovi?K fyzioterapeutovi může přijít každý, kdo má akutní nebo chronický problém s pohybovým aparátem, ale i ten, kdo má zájem preventivně upravit své pohybové stereotypy, pečovat o své tělo a předcházet potížím.

U nás v centru Kinisi pracujeme i se ženami, které touží otěhotnět, s ženami v těhotenství, které mají potíže s pohybovým systémem, nebo se chtějí udržovat v dobré fyzické kondici. Stejně je velmi důležitá spolupráce fyzioterapeuta s vrcholovým sportovcem.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Někteří fyzioterapeuti pacientovi jen ukážou několik cviků, řeknou mu, aby se šetřil, nezvedal činky a pošle ho domů. Jak pracuješ ty?Pevně věřím a doufám, že každý fyzioterapeut pracuje nejlépe jak umí. Člověk je individuální bio-psycho-sociální bytost. U každého klienta se snažím respektovat všechny tyto tři složky. Nemůžeme oddělit psychickou a fyzickou stránku.

Stres se ukládá v žvýkacích svalech i pánevním dnu.

Zajímáme se o to, jakým způsobem a v jakém prostředí člověk žije, jak zvládá stres a podobně. U vyšetření pozorujeme, jak se pohybuje, vyšetřujeme jeho motorickou šikovnost. Nesoustředíme se pouze na konkrétní místo bolesti, ale i na zdánlivě nesouvisející vzdálenější místa na těle.

Jak ti při vyšetření pohybového aparátu pomáhá informace o tom, jak člověk žije a jak zvládá stres? Na co konkrétně se ho ptáš?

Tyto otázky považuji za zcela klíčové. Naše životní situace – práce, která člověka netěší, rozvod, úmrtí blízkého – se často přímo odráží na stavu našeho pohybového systému. Naše emoční centrum (limbický systém) je navázané na konkrétní oblasti na našem těle, do nichž se promítají i naše nálady a emoce. Jde především o oblast mimických a žvýkacích svalů, pánevního dna, bránice, šíjových svalů a chodidel.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

Právě vlivem stresu se zvýší napětí v těchto místech. Mění se také dechový stereotyp, výraz tváře či držení těla. Častokrát se tedy při výskytu bolesti na těle ptám na přímou souvislost se stresem, například – zhoršuje se bolest, když jste ve stresu?

Lidé v mém okolí si obvykle myslí, že fyzioterapeut řeší jen skoliózu a „pooperační“ kolena. Z tvého Instagramu je však zjevné, že fyzioterapie je mnohem komplexnější oblast než se zdá. Čemu všemu se věnuješ?

Fyzioterapie je dynamický obor, který se prolíná napříč všemi odvětvími medicíny. Spolupracuje s lékařskými obory nejen v oblasti ortopedie, pediatrie, neurologie, chirurgie, gynekologie, ale také v rámci interního lékařství a psychoterapie. Pole působnosti fyzioterapeutů je tedy velmi široké a záleží na tom, čemu se chtějí věnovat.

Náš jazyk je funkčně propojen s bránicí, pánví i klenbou chodidel.

Já se věnuji především fyzioterapii v gynekologii a porodnictví a sportovní fyzioterapii. Co všechno fyzioterapie dokáže řešit se snažím lidem ukázat na konkrétních příkladech na našem Instagramu.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

 
Jaké nejčastější problémy řešíš se svými klienty?

Nejčastěji klienti přicházejí s bolestmi zad. Často mě vyhledávají ženy, které mají problémy s otěhotněním, ženy v těhotenství a po porodu. Dále přicházejí sportovci a lidé, kteří se chtějí naučit správně cvičit, či zlepšit držení těla.

Samostatnou kapitolou jsou kolena. Škodí jim více nedostatek pohybu nebo běh?

Podle mě je to velmi individuální. Člověk, který má nedostatek pohybu nemusí mít v oblasti kolen problém nikdy. Naopak aktivně sportující jedinec se špatnou technikou, a nevhodně zvolenou intenzitou a zátěží při sportu, poškození kolena mít může. Obecně lze říci, že extrémy – jako například žádný pohyb, nebo naopak přílišné zatěžování – většinou kolenům nesvědčí.

Máš i klienty s problémy, které si způsobili nesprávnými pohyby při cvičení, které okoukali například od špatných trenérů nebo instruktážních videí na Youtube?

Ano, a bohužel velmi často. I to je jeden z hlavních důvodů mé osvěty v cvičení na sociálních sítích. Na Instagramu často poukazuji na úskalí různých online fitness programů, které ne vždy obsahují nejlépe zvolené a předvedené cviky.

kinisi_fyzioterapie
Zdroj: Instagram/@kinisi_fyzioterapie


Vždy je důležité ověřit si podle koho cvičíte. Má tento člověk patřičné vzdělání v daném oboru, nebo je pouze sportovní nadšenec s jednorázovým rekvalifikačním kurzem? Nevhodným cvičením si skutečně člověk může ublížit. Proto velmi doporučuji všem, kteří chtějí začít s cvičením a nemají předchozí zkušenosti, obrátit se na odborníky – ať už kvalitní fitness a kondiční trenéry, nebo fyzioterapeuty.


Jaké nejvážnější chyby při cvičení lidé dělají?

Často si zvolí neadekvátní zátěž a náročnost cviku, nebo nerespektují fyziologický rozsah v kloubech. V případě amatérských sportovců je chybou i nedostatečná rozcvička a regenerace před a po sportu. Běžné populaci také nedoporučuji, aby pro zpevnění břišní stěny cvičili klasické sklapovačky a zkracovačky.


Proč? „sklapovačky“ nás učí dělat už na tělesné výchově a jsou součástí skoro každého fitness programu na hubnutí.

U klasické sklapovačky dochází ve většině případů k výraznému zapojení povrchových břišních svalů a ohýbačů kyčelních kloubů. Vzniká tak nerovnoměrné a nevyvážené napětí břišní stěny a svalů zad. Ideálnější je aktivovat celý trup rovnoměrně spolu s bránicí, břišními svaly, zádovými svaly a pánevním dnem.

kinisi_fyzioterapie
Zdroj: Instagram/@kinisi_fyzioterapie


Co kromě sklapovaček děláme špatně?

V posilovně často vidím špatné provedení zakopávání, ať už ve stoje nebo na čtyřech. Lidé při něm nadměrně prohýbají bederní páteř, což může být nebezpečné. Zaklání také při tom krční páteř, což nadměrně přetěžuje svaly krku a šíje, problémem je i neaktivní trupová stabilizace.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

Při správném provedení páteř zůstává během pohybu napřímená, máme aktivní nitrobřišní tlak a kompaktní (pevnou) břišní stěnu. Vyplněný prostor mezi lopatkami, oporu o celé rozprostřené dlaně. Pohyb dolní končetiny by měl probíhat izolovaně v kyčli a nepřenášet se do bederní páteře – pánev by tím pádem měla být stabilní.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Jaké problémy si můžeme způsobit takovým špatným provedením cviků – ať už doma nebo ve fitku?

Špatným provedením nevyužíváme plný potenciál a zdravotní aspekt daného pohybu, ale „fixujeme patologii“. Nemusí se to projevit jen v podobě obtíží na pohybovém aparátu, nesprávné cvičení může způsobit i závažnější poškození – funkční, strukturální.

Špatné nastavení trupu může způsobit problémy s trávením, chronické bolesti hlavy a zad, bolestivou menstruaci či dokonce bolesti v čelistním kloubu.


Často do mé ordinace přicházejí ženy po porodu, které měly velkou motivaci dostat se, co nejrychleji „do formy“. Cvičily podle online programů a svých oblíbených youtuberek či influencerek. No tělo zareagovalo zhoršením funkce břišní stěny, vznikem svalové nerovnováhy a bolestmi. Často totiž zapojují jen svaly v oblasti nad pupkem, což je příznakem nedostatečné funkce hlubokých svalů břicha a zad.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

Při nesprávné trupové stabilizaci, u které vidíme výrazné prohnutí v oblasti bederní páteře, vznikají i bolesti zad. Neideální nastavení trupu může dokonce vést k poruchám funkce orgánů a způsobit reflux, bolesti žaludku, zácpu, problémy s trávením, chronické bolesti hlavy a zad, bolestivou menstruaci či dokonce bolesti v čelistním kloubu.

Jak je možné, že špatné nastavení trupu může způsobit bolesti v čelistním kloubu?Žvýkací svaly, které se nacházejí v okolí čelistního kloubu mají důležitou roli při stabilizaci polohy a pohybech hlavy, i řízení držení těla. Mohou se tedy podílet i na poruchách držení těla. Postavení trupu zase naopak výrazně ovlivňuje napětí ústního dna, obličejových, žvýkacích svalů a postavení jazyka.


Například při chybějící stabilitě chodidel, pánve a trupu se napětí přenáší do čelistního kloubu a jazyka. Náš jazyk je totiž přes svalové a fasciální řetězce funkčně propojen s bránicí, pánví i klenbou chodidel.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Jak se díváš na klienta s plochýma nohama? Opravdu mohou způsobit vážné problémy?

Samotný pojem plochá noha není správný a neměl by se používat. Je to nesprávné označení „diagnózy“. Zaprvé je třeba rozlišit, zda jde skutečně o strukturální plochou nohu, která se vyskytuje pouze u velmi malého procenta populace – například u některých afrických národů, nebo nohu plochovbočenou, která se vyskytuje mnohem častěji. Potom hodnotíme, jak se noha a celé tělo chová v statice i dynamice, zda je chodidlo dostatečně pružné a jak se chová při chůzi.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Dysfunkce v oblasti chodidel většinou ovlivňuje i vše, co je nad nimi – kolena, kyčelní klouby, pánev, páteř, hlava. Stav našich chodidel je přímo propojen s funkcí pánevního dna, bránice a ústního dna. Plochovbočené nohy je nutné řešit celostně a systematicky a nezaměřit se pouze na chodidla. Je tedy třeba pracovat vždy s celým tělem od plošek chodidel, přes pánev, hrudník, až po hlavu.


Jakou roli hraje ve fyzioterapii dech?

Jak řekl jeden z největších odborníků v oblasti fyzioterapie profesor Karel Lewit: „Jestliže dýchání není normální, nemůže být normální ani žádná jiná funkce či pohyb.“ Dýchání a držení těla spolu velmi úzce souvisí. Správný dechový stereotyp napomáhá k vzpřímenému držení těla, stabilizaci trupu a správné aktivitě bránice. Změnou jednoho jsme schopni ovlivnit činnost druhého a naopak. Správné dýchání dokáže ovlivnit a regulovat svalové napětí a zároveň zlepšit držení těla.


Mluvíš o „správném dechu“. Co to konkrétně znamená?

Správné dýchání je takové, do kterého se zapojují v podstatě všechny svaly trupu i zad. Při nádechu se rozšíří hrudník, roztáhnou se žebra, hrudník a ramena by se neměly neposouvat směrem k hlavě. Nádech se pak dostane do spodního hrudníku, břicha, zad, boků, třísel a pánevního dna. Jde o 3D pohyb, 360 stupňů do celého trupu. Rytmus je pro každého individuální. Takové dýchání zabezpečuje přirozený pohyb orgánů, podporuje jejich lymfatickou drenáž a prokrvení vnitřních orgánů (ukázky nejčastějších chyb v dýchání a ukázka správného dýchání níže).

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

Co si myslíš o tom, jak učitelé tělesné výchovy vedou děti k pohybu? Například o kotrmelcích, skákání přes kozu a podobně.

Přiznám se, že nevím, jak momentálně skutečně probíhá běžná hodina tělesné výchovy. Zpětnou vazbu máme pouze od rodičů dětí, které nás navštěvují. V dnešní sedavé době je jakýkoliv přirozený pohyb cenný, měl by však respektovat zásady fyziologického pohybu.

Pokud celý den sedíme, alespoň dvakrát za hodinu bychom se měli rozhýbat a protáhnout.


Vůči přeskakování přes kozu, kotrmelcům nebo lezení na laně nemám vůbec žádné výhrady. Důležité je samozřejmě, aby děti věděly, jak správně tyto pohyby dělat. Jak jsem již zmiňovala výše, klasické sklapovačky by bylo vhodnější nahradit funkčnějšími alternativami. Necvičit konkrétní svaly (jako břišní svaly, hýždě), ale cvičit určité pohyby při kterých dojde k jejich přirozenému zapojení spolu s ostatními svaly (konkrétní příklady níže).

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Co bys poradila člověku, který celý den sedí za počítačem, aby ho na konci dne nebolelo celé tělo?

Při dlouhodobém sezení nebo setrvávání ve statické poloze je velmi důležité se alespoň jednou až dvakrát za hodinu rozhýbat a protáhnout. Záleží na každém z nás, zda to bude pouze krátká procházka, nebo jakékoliv cvičení, které dodržuje fyziologické principy zdravého pohybu. Stejně před nebo po pracovní době je vhodné provést pohybovou aktivitu, která kompenzuje statický sed v práci.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Je nějaký pohyb vysloveně nevhodný pro člověka, který celý den sedí a na pohyb/cvičení si najde maximálně hodinu po práci?Říká se, že neexistuje špatný pohyb, pouze špatné provedení, ale i toto tvrzení nemusí vždy platit. Jestliže po celém dni sezení v práci jdeme například běhat nebo hrát tenis, je třeba tělo na tuto pohybovou aktivitu připravit. Důležité je správné rozcvičení a zvolení adekvátní zátěže vzhledem ke stavu našeho těla.


Jednou z tvých klientek je i ultraběžkyně Lenka Vacvalová. Čemu podle tebe běžci – z hlediska fyzioterapie – nepřikládají dostatečný důraz?

Pokud bychom se bavili o amatérských běžcích, větší pozornost by si jistě zasloužilo kvalitní rozcvičení před během a dostatečná regenerace po běhu. Profesionálnější běžci, jakým je i Lenka, si naopak na rozcvičení dávají velmi záležet. Myslím si také, že je velmi důležité zvolení správné běžecké obuvi a správná technika běhu, která nám pomáhá předcházet přetížení pohybového systému.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Jak si vybrat správné tenisky na běh?

Neexistuje jednoznačná odpověď. Vše záleží na tom, v jakém stavu je váš pohybový aparát a chodidla. Jaké vzdálenosti běháte a na jakém povrchu? Objevuje se při běhu bolest? Máte zvládnutou techniku běhu? Pokud chceme začít pravidelně běhat, doporučuji zkonzultovat výběr bot ve specializovaném běžeckém obchodě. O vhodnosti barefoot běžeckých bot se nejlépe poradíte se svým fyzioterapeutem nebo běžeckým trenérem.


Na Instagramu lidi vzděláváš jak se mají správně hýbat. Proč ses rozhodla posunout své „know-how“ veřejnosti?

Mým záměrem vždy bylo i bude vzdělávat širokou veřejnost o zdravém fyziologickém pohybu. Přinášet lidem nejen teoretické, ale i praktické tipy, které mohou uplatňovat v běžném životě. Mám nesmírnou radost, že tento profil mnoho lidí osmělil k návštěvě fyzioterapeuta, kterou odkládali a pomohl jim lépe pochopit, jak fungují naše těla.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

Domů
Sdílet
Diskuse