Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. listopadu 2021 16:30
Čas čtení 6:10
Daniel Mikolášik

Populární slovenská učitelka dostala výpověď kvůli Tiktoku: Vyčítali mi i videa o zvětšení rtů (Rozhovor)

Populární slovenská učitelka dostala výpověď kvůli Tiktoku: Vyčítali mi i videa o zvětšení rtů (Rozhovor)
Zdroj: se svolením Pavlíny Tkáč
REFRESHER
Uložit Uložené

Ruštinářku vyhodili z košického gymnázia proto, že prý na sociální sítě přidávala příliš osobní věci. Podle ní je ale vedení školy přehnaně konzervativní.

Pavlína Tkáč ještě donedávna vyučovala ruský jazyk na Gymnáziu ve Šrobárově ulici 1 v Košicích. Vedení školy se ovšem nelíbilo, že se kromě učitelství ve svém volném čase věnuje také zábavným videím na platformě Tiktok. Podle slov ředitelky v nich totiž prezentuje příliš osobní věci.

Když se populární učitelka dozvěděla, že kvůli sociální síti dostává výpověď, zůstala v šoku. Ještě ten den zveřejnila emotivní video, ve kterém rusky děkuje svým studentům a se slzami v očích jim přeje hodně štěstí. Zpětná vazba žáků byla obrovská. 

„Psali mi podporující komentáře přímo pod to video. Dostala jsem od nich i mnoho soukromých zpráv, že si mě oblíbili a že jim beze mě bude smutno. Dokonce mi psaly i jejich matky, které mrzelo, že odcházím. Mnohé z nich mě sledují na Tiktoku a říkaly mi, že se jejich děti vysloveně těšily na společné hodiny,“ prozrazuje v rozhovoru Pavlína, kterou na Tiktoku sleduje více než 155 tisíc fanoušků.

V rozhovoru s Pavlínou si přečteš:
  • Jaký problém měla ředitelka školy s jejím zvětšením rtů.
  • Jak reagovala na nečekanou výpověď.
  • Zda někdy natáčela videa i ve škole.
  • Jak působí i jiné učitelky na Tiktoku a zda s tím mají problém.
  • Jaké příjmy má ze sociálních sítí.
  • Která videa mají u jejích fanoušků největší úspěch.
Pavlína Tkáčučiteľka
Zdroj: se svolením Pavlíny Tkáč

 
Jak jste reagovala, když jste se poprvé dozvěděla, že vaše působení na Tiktoku by mohlo být pro školu problematické?

Mě si ředitelka předvolala asi po měsíci, co jsem na gymnáziu pracovala. Prý se k ní dostalo, že natáčím nějaká videa na Tiktok. Chtěla je proto vidět, s čímž jsem neměla problém a ukázala jsem jí je. Následně řekla, že není úplně ztotožněná s tím, co tam přidávám, a prý je z toho šokovaná. Čekala jsem, že se dokážeme nějak dohodnout a najít nějaký kompromis, ale ona se o tom nechtěla víc bavit. Nesla jsem to dost těžko.

Nepadl tedy žádný návrh, jak situaci vyřešit, aby byly obě strany spokojeny? Jediné možné řešení pro ředitelku byla výpověď?

Ředitelka si mě zavolala na kobereček asi týden předtím, než mi dala výpověď. Ptala se mě, jestli je pro mě Tiktok priorita, na což jsem jí odpověděla, že ne. Ale dodala jsem, že si nechci vybírat mezi tvorbou na internetu a učitelstvím, protože obojí mám ráda a také mám z obou příjem. Ředitelka řekla, že si to musí celé promyslet, poradit se s psycholožkou a uvidíme, co dál. Mám ale pocit, že byla už dávno rozhodnuta, že musím skončit.

@tkachixap

##stitch с @guilhermebatiista ... mne to nevyšlo 😞

♬ оригинальный звук - Павлина Ткач

 
Mělo vedení školy problém s nějakými konkrétními videi, nebo celkově s tím, že jste aktivní na Tiktoku?Bylo mi řečeno, že tam přidávám velmi osobní věci. Jako první začali řešit nějaký botox, čemuž jsem úplně nerozuměla. Během rozhovoru jsem pochopila, že tím myslí kyselinu hyaluronovou, kterou jsem si aplikovala do rtů na zvětšení, což je standardní a v dnešním světě už naprosto běžná estetická úprava.

Vedení vám vyčítalo, že jste si nechala zvětšit rty?Pokud jsem to dobře pochopila, tak ředitelce vadilo, že jsem po zákroku na Tiktok přidala video, jak manžel reaguje na mé zvětšení rtů. Bylo to podle jejích slov příliš osobní. Já jsem přitom na tom videu ani nebyla. A nechápala jsem, co jí na tom vadí. Je to běžná věc, stejně jako kdybych na svých sociálních sítích ukázala, že jsem byla na nehtech nebo obočí u kosmetičky.

Pavlína Tkáčučiteľka
Zdroj: se svolením Pavlíny Tkáč

Musela jste proto i nějaká videa smazat?Ne, to ode mě nežádala. Pochopila to po svém; prý jsou pro mě sociální sítě prvořadé. Určitě by ovšem byla nejraději, kdybych si sociální sítě vymazala.
 
Natáčela jste někdy i na půdě školy?

Jedno video jsem měla z kabinetu. Ale byla jsem tam jen já. Žáky bych si nikdy nedovolila natáčet a už vůbec ne bez jejich vědomí. Když mi předložili k podepsání výpověď, tak mi ředitelka na konci řekla, že mě žádá, abych už na půdě školy nikdy nic nenatáčela. Prý je to zakázáno, ačkoli já jsem si školní řád procházela několikrát a nic takového jsem tam neviděla.


Jak na to reagovali ostatní učitelé ve sboru?

Ty učitelky, o kterých jsem věděla, že mě sledují na Tiktoku a povídala jsem si s nimi o tom, neměly s mou tvorbou žádný problém. Právě naopak, podporovaly mě a tvrdily, že mají moje videa rády. Byly nesmírně překvapené, když se dozvěděly, že jsem dostala výpověď. Ale vzhledem k tomu, že daná škola má mnoho pedagogických zaměstnanců, asi by bylo odvážné tvrdit, že s tím nikdo neměl problém. Za tu dobu jsem se ani nestihla se všemi seznámit a rozhodně si nejsem jistá, jestli s tím byli úplně všichni ztotožněni.


Škola se v oficiálním stanovisku vyhýbala odpovědi, zda důvodem pro výpověď byl právě Tiktok, a zároveň uvedla, že učitelům nezakazují využívání sociálních sítí ke komunikaci. Jak si to tedy vysvětlujete?

Já jsem to četla a chápu tento krok ředitelky. Samozřejmě, že ona v oficiálním stanovisku nepřizná, že to bylo kvůli Tiktoku. Ale každému střízlivě uvažujícímu člověku dojde, že když si mě v jeden den předvolala kvůli Tiktoku a videím, která jsou podle ní nepřípustná, a pak pár dní nato mi dala bezdůvodně výpověď, co za tím asi může být. Za celou dobu, co jsem tam učila, si mě za nic jiného nepředvolali. Nikdy jsem s ničím neměla žádný problém.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 105782 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jaké příjmy má ze sociálních sítí.
  • Jaká videa mají u jejích fanoušků největší úspěch.
  • Proč jí volala matka její bývalé studentky.
  • Jaké má další plány a proč se zatím nechce vrátit do školství.
Zpět
Sdílet
Diskuse