Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti OC Letňany.
29. listopadu 2021 12:30
Čas čtení 2:46
Sponzorovaný obsah

Peněženka, boty nebo perly. Těmto dárkům, co přináší smůlu, se raději vyhni

Peněženka, boty nebo perly. Těmto dárkům, co přináší smůlu, se raději vyhni
Zdroj: Unsplash/Jackie S/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Různé pověry se týkají i vánočních dárků. Mohou přinést bolest, neštěstí nebo dokonce smrt. Prozradíme ti, jakým dárkům se o Vánocích raději vyhnout.

Najít ideální vánoční dárek někdy bývá pěkný oříšek. Již trefit se do vkusu blízkého člověka může být nadlidský úkol. Další výzvu pak představuje třeba najít správnou velikost oblečení nebo správně odhadnout cenu tak, aby dárek nebyl příliš hodnotný nebo naopak moc laciný. Když už se ti podaří najít něco, co tvým blízkým udělá radost, je potřeba ještě zvážit, jestli jim svým dárkem nepřineseš neštěstí.

Pověry totiž neopanují jenom zvyky a tradice, které na Vánoce děláme, ale vztahují se také na dárky. Ve spolupráci s OC Letňany ti prozradím, co pod stromeček raději nedávat a jak ideálně vyřešit vánoční dárky pro své blízké. 

V 19. století bylo zvykem, že 26. prosince, tedy na Štěpána, chodili koledníci zpívat koledy od domu k domu. Církev totiž uctívala Štěpána jako jednoho z  prvních mučedníků, který byl nebojácný a vynikal svou opravdovostí. Rodiny si jich tehdy velmi vážili, protože pokud by se u nich nezastavili, mohlo by to přinést smůlu. Proto se koledníkům tradičně dávalo třeba sušené ovoce nebo oříšky, které se s Vánocemi pojí dodnes. Později se dárky začaly dávat i dětem v rodinách, až se jejich popularita rozrostla tak, že v současnosti lidé obdarovávají všechny osoby, které jim jsou blízké a které mají rádi. 
OC Letňany
Zdroj: OC Letňany

Pozor na smrt, rozchod a neštěstí

I s vánočními dárky se pojí řada pověr, podle kterých může tvá nadílka blízkým lidem přinést neštěstí, chudobu, rozchod nebo dokonce smrt. Pokud chceš, aby se tvým blízkým v následujícím roce dobře dařilo po finanční stránce, dávej si pozor, pokud jim chceš koupit peněženku. Jako taková žádné neštěstí nepřináší, ale nesmí být prázdná, protože prázdná peněženka podle pověr znamená, že se v příštím roce obdarovanému nebude dařit, a symbolizuje chudobu. Pokud tedy sáhneš po takovém dárku, obohať ho ještě o nějaké peníze.

Chudoba ale není to nejhorší, co vánoční dárky mohou přinést. O neštěstí a smutku všeobecně hovoří pověry v případě kapesníků a perel. Šperky z perel, ale také například ozdobné perly na oblečení případně mašlích na dárku symbolizují slzy, které budou obdarovaného celý rok provázet. Zde platí, že čím více perel dárek zdobí, tím více slz neštěstí člověka potká. 

Perly
Zdroj: Unsplash/Fiona Murray/volně k užití

Bolest a neštěstí symbolizují také ostré a pichlavé předměty. Nože, příborové sady nebo třeba brože jsou tedy také tabu, protože by mohly přeřezat či přestříhnout štěstí. O to spíš je potřeba se takových předmětů vyvarovat, pokud je dáváš svému partnerovi. Podle pověstí takové předměty popíchají srdce a způsobí bolest ve vztahu. Lásku mohou pošlapat také boty, které znamenají, že obdarovaný se se svými milovanými do roka rozejde. Rozchod ve zlém předznamenají nejen v případě milostných vztahů, ale také u vztahů kamarádských nebo rodinných.

Daleko nejhorší osud ale podle lidových pověr může přinést cokoliv černého, především pak černé oblečení. Černou milujeme skoro všichni, ale na Vánoce s ní zacházej velmi opatrně. Obdarované osobě by mohla přinést velký smutek v podobě smrti někoho blízkého. Černá je totiž barva smuteční a typická pro pohřby – černé dárky tedy podle pověr znamenají v podstatě pozvánku na pohřeb blízké osoby.

Oblečení
Zdroj: Unsplash/Tobias van Schneider/volně k užití

 Jaké dárky tedy vybrat?

Jak vidíš, je hodně věcí, na které si při výběru vhodného dárku, co zároveň nepřináší žádné neštěstí, dávat pozor. I pověry se ale dají tak trošku obejít. Aby ses vyhnul rozpačitým výrazům obdarovaných a nemusel se bát, že tvůj dárek způsobí trable, můžeš sáhnout po dárkové kartě.

Jednu takovou ti nabízí i OC Letňany. Nabít na ni můžeš libovolnou částku a člověk, který ji od tebe dostane si nakoupí to, co mu udělá radost. A pověry už zde také nehrají žádnou roli. Kartu objednáš pohodlně on-line nebo se pro ni můžeš stavit přímo v obchodním centru, kde se prodává na infostánku, v šatně nebo v prodejním automatu u vstupu do Tesca. 

OC Letňany
Zdroj: OC Letňany

Ten, komu ji dáš ji může využít v téměř všech obchodech v centru. Zaplatí s ní pomocí magnetického proužku, postupně se mu z ní budou strhávat peníze a záleží jen na něm zda si koupí více menších dárků, nebo méně těch velkých. Nakupovat také nemusí jenom v období Vánoc. Platnost karty je jeden rok a dárky „od tebe“ mohou dělat tvým blízkým radost i několik měsíců po svátcích. Od 1. do 10. prosince navíc můžeš využít akce, při které máš poštovné za doručení karty domů zdarma.

Chci potěšit své blízké
OC Letňany
Zdroj: OC Letňany
Domů
Sdílet
Diskuse