Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2021 21:12
Čas čtení 3:21
Daniel Mikolášik

10 nejlepších skladeb Miro Žbirky: Některé chtěli komunisté zakázat, musel jim proto změnit text

10 nejlepších skladeb Miro Žbirky: Některé chtěli komunisté zakázat, musel jim proto změnit text
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš
HUDBA MIROSLAV MEKY ŽBIRKA
Uložit Uložené

Odpočívej v pokoji, Meky.

Ikona jako Meky Žbirka se rodí jen jednou za život. Jeho kult osobnosti mě fascinoval už odmala. Ještě na základní škole jsem prohlašoval, že Meky je můj oblíbený zpěvák. A to jsem ještě ani pořádně nevěděl, kdo to je a už vůbec ne, jak zpívá. Úplně mi stačilo, že na mě působil jako velký frajer.

Postupně jsem však začal zjišťovat, že ten frajer ve stylových brýlích s anglickým přízvukem má kromě jedinečné image navíc i velmi chytlavé skladby, jejichž texty nesou hluboké myšlenky. Vždy jsem záviděl lidem v jeho blízkosti, kteří se s ním mohli denně setkávat a povídat.

Uběhlo několik let a najednou jsem se dostal do pozice, ve které jsem si s ním mohl povídat i já. Jako redaktor jsem se mu poprvé ozval před koncem roku 2019. Oslovil jsem ho s tím, že bych ho chtěl potkat a nahrát s ním rozhovor. Meky souhlasil.

Meky Žbirka
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Následně na to přišla pandemie a první lockdowny. Rozhovor jsme proto přesunuli na neurčito, dokud se situace nezlepší. Uplynuly téměř dva roky, když mi jeho manažer Rado Mešša zavolal, že Meky se vrací na Slovensko. V září letošního roku zde měl totiž odehrát své turné.

Po mnoha telefonátech jsme se dohodli, že se setkáme po jeho koncertě v Bratislavě koncem září. Den předtím mi ale Meky oznámil, že se jeho bratislavská zastávka kvůli zhoršující epidemiologické situaci ruší. Zamrzelo mě to. Řekl jsem si však, že když jsem čekal doteď, ještě těch pár týdnů či měsíců vydržím.

Ani ve snu by mě nenapadlo, že s Mekym právě komunikuji naposledy.

Tehdy jsem ještě netušil, že namísto rozhovoru budu dva měsíce na to psát jeho nekrolog. Doposud mám na poličce připravený sběratelský box se všemi jeho alby, které jsem dostal od tatínka. Slíbil jsem mu, že mi ho Meky podepíše. Bohužel se tak už nikdy nestane.

Rozhodl jsem se proto alespoň, že ho sundám z poličky, otevřu a vyberu Mekyho nejlepší skladby. Sice jsem se s legendou nestihl rozloučit osobně, ale věřím, že jednou ten rozhovor přece dokončíme tam nahoře...

Meky Žbirka
Zdroj: Instagram/@mirozbirka

Biely kvet

Na hitu spolupracoval s textařem Kamilem Peterajem, který mu napsal několik známých hitů. Málokdo však ví, že skladba se zpočátku měla jmenovat Čierný kvet. Šlo o metaforu na tehdejší komunistický režim. Ten však takový název zakázal a Žbirka musel název změnit.

Atlantída

Opět skladba, na které se Žbirkou participoval Peteraj. Je to jedna z nejsilnějších skladeb, která vyhrála i Bratislavskou lyru. Skladba vyšla v roce 1982 na albu Sezónní lásky. I při této písni však zasáhla komunistická komise, která neschválila původní verš „ženú na brehy kríže vĺn“. Museli ji proto vyměnit „ženú na brehy stĺpy vĺn.“

I'm With You

Jedna z Mekyho novějších skladeb. Vyšla v roce 2015 v angličtině. Žbirka ji nahrál v legendárním londýnském studiu Abbey Road Studios. K písni vyšel i doprovodný videoklip, který natočili ve francouzském Cannes.

Domů
Sdílet
Diskuse