Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. listopadu 2021 12:30
Čas čtení 4:59
Viktor Kniš

Listening party jako z amerických klipů: Pil C pozval do studia producenty a hosty z alba, aby ho spolu vyšperkovali (Reportáž)

Listening party jako z amerických klipů: Pil C pozval do studia producenty a hosty z alba, aby ho spolu vyšperkovali (Reportáž)
Zdroj: se souhlasem Nicole Lieskovské
HUDBA
Uložit Uložené

Přímo ve studiu vznikly i nové spolupráce a kluci doplnili ještě několik detailů. Album se zatím pracovním názvem Odsúdení na úspech dolaďovali ve studiu a my jsme byli u toho.

SpecialBeatz vzpomíná, jak ho Pil C vzbudil ve čtyři ráno se slovy, že se za hodinu potkají ve studiu, neboť potřebuje velmi naléhavě nahrát skladbu, kterou právě napsal. „Chtěl jsem to nahrát, protože jsem ten den šel za přítelkyní a chtěl jsem jí to pustit. Speciála skoro j*blo,“ říká hlava Comebackgangu Pil C během listening session, kterou zorganizoval pro producenty a hosty z alba.

Pil C
Zdroj: Nicole Lieskovská

Oba byli tak unavení, že i když obyčejně při nahrávání stojí, tehdy seděli. A výsledkem je jedna z nejsilnějších skladeb s názvem Chrome Hearts freestyle, která celý projekt charakterizuje. „Nahráli jsme na to černobílý klip, vyjde jako první z alba,“ poznamenal Pil C.

Na 3 hodiny se zastavil čas

Primárním cílem netradiční události bylo, aby měli všichni možnost poslechnout si skladbu po skladbě, dát připomínky či navrhnout změny. I když šlo často o nejmenší detaily, na tři hodiny se ve studiu Lososound na okraji Bratislavy zastavil čas a dvanáct lidí, kteří se až na výjimky nikdy předtím neviděli, najednou spojil projekt, který premiérově slyšeli.

Pozvání na první listening party svého druhu dostal také Refresher, zúčastnili jsme se jí jako pozorovatelé. Pil C dnes sděluje podrobnosti týkající se coveru a tracklistu, ze kterého se však nedozvídáme jména hostů. Ty bude zveřejňovat v nejbližších dnech na svém Instagramu, několik z nich však odhalíme i my už dnes.

Pil C
Zdroj: Nicole Lieskovská

Až ve studiu se dozvěděli, jak znějí jejich skladby

Producent Übeatz, který spolupracoval například s členy Milion+, se Sergeiem Barracudou nebo s Pauliem Garandem, se přímo ve studiu dozvěděl, že právě jeho hudební produkci Pil C použil na skladbu, kde mu hostuje legendární slovenský zpěvák Richard Müller. I on svou účast potvrdil v den, kdy album odcházelo do lisu. Ostatní gratulovali a žertovali, že takový úspěch se nepodaří ani mnoha ostřílenějším producentům za celou kariéru.

„Rok a půl mi posílal hudbu každý týden. Já jsem ji poslouchal, ale nikdy se mi nic nehodilo. Když už jsem měl album nahrané a byl jsem na cestě domů, akorát mi opět od Übeatze pípl email. A tak se stalo, že první instrumentál, na který jsem klikl, je ten, který mám na albu na skladbě Malý kúsok nehy. Bylo to ne že za 5 minut 12, ale minutu po dvanácté. Napsal jsem to za hodinu,“ říká Pil C o skladbě, na které má legendu slovenské hudební scény.

Když skladba dozněla, v odhlučněném studiu zůstalo na chvíli hrobové ticho. Jako by bylo pro lidi z hudební branže, kteří se právě poznali, poněkud divné vyjádřit emoce. Nakonec se všichni shodli, že balada s legendárními řádky od Müllera patří mezi nejsilnější skladby z alba.

I více dalších producentů až přímo na privátní listening party zjistilo, že je Pil C spojil například se Separem nebo Sergeiem Barracudou.

Pil C
Zdroj: Nicole Lieskovská

Skoro jako Amerika. Šel jsem po pocitech, říká Pil C

Záběry, jako Meek Mill, Travis Scott nebo Kanye West s nejbližšími lidmi poslouchají nevydané tracky a skáčou po gauči s kuklami na tváři, nejsou ničím výjimečným. Tato setkání hudebníků však mají kromě imageového prvku mnohem hlubší smysl.

Často se na nich sejdou i profesionálové, jejichž cesty by se jinak nikdy nesetkaly. „Chtěl jsem přinést něco, co tu ještě nebylo. Mladí kluci se mezi sebou osobně neznali, možná je to stmelí a v budoucnu se jim bude lépe spolupracovat,“ vysvětluje Pil C svůj záměr.

V první řadě prý šel po pocitech, byl však otevřený všem hudebním připomínkám, které mezi jednotlivými skladbami opravdu padaly. „Co říkáš na ten nasekaný vokálek na konci?“ bavil se zpěvák Alan Murín, který na jedné ze dvou svých slok na albu experimentoval s efekty. Alan vystudoval hudební inženýrství v Británii, jeho podněty se týkaly spíše absolutních detailů týkajících se efektů, basů nebo hejtů.

Pil C
Zdroj: Nicole Lieskovská

Pil C dal na většinu jeho rad, a tak v konečném důsledku nejde o dílo umělce a hudebního inženýra Marka Šurina, ale skupinovou práci s jediným cílem – uspokojit posluchače a ukázat mu, kam ještě lze finální výsledek posunout. Po této stránce půjde o unikátní projekt, který prošel revizí minimálně 12 až 15 párů uší. „Po session jsme ještě měnili beaty, nebylo to o tom, abych jim pustil neměnitelný final a pohladil si ego. Dostalo se to do posledních mixů,“ vysvětlil Pil C.

„Takhle to budu odteď dělat pokaždé a ještě ve větší míře, když se někdy rozhodnu vydat další album,“ dodává.

Problematiku toho, proč Pil C uzavírá velkou kapitolu svého života, ale proč zároveň nechce mluvit o tom, že má v plánu skončit s hudbou, rozebereme ve velkém připravovaném rozhovoru.

Pil C
Zdroj: Nicole Lieskovská

Listening party přinesla i unikátní sloku

Více skladeb muselo projít podle Pil Cho změnami, například ta se Separem se dostala v létě ven přes instagramové story. „Leakli jsme to v Ostravě na koncertě, celé jsme to však překopali a zremastrovali, takže to zní ještě mnohem lépe,“ říká na margo tracku Deň strieda tmu.

Na albu Odsúdení na úspech se poprvé setkají cesty Pil Cho a Nerieš, tedy konkrétně jedné poloviny formace z Pezinka – Matěje Straky – rappera, producenta a zvukového inženýra, který mastroval nejzvučnější projekty posledních let. I on byl přítomen na privátní listening party, i když původně na albu být neměl.

Maťo Straka sice přišel později než ostatní, pozorně si vyslechl každou ze skladeb a vybral si tu, na které rapují Pil C a Sergei Barracuda.

Pil C
Zdroj: Nicole Lieskovská

Producenti dávali hlavy dohromady i při sloce Sergeie Barracudy, který ji nahrál na nestudiové technice. Řešili, jak ještě více vyzvednout její autentičnost, protože i podobné nahrávky k rapu patří. Zachycují aktuální emoci a přehnané vyhlazování by ji zbytečně utlumilo. Matěj Straka poslal sloku na skoro uzavřené album jen pár hodin před uzávěrkou. A nikoho nepřekvapí, že i po něm se Pil Cmu přihlásil ještě jeden rapper.

Teprve v Lososound studiu Pil C finálně uzavřel seřazení tracků, s rappery a producenty se shodl, že náladu, kterou chce zachytit, nejvíce vystihne chronologická posloupnost emocí.

„Je důležité alespoň párkrát si ho pustit popořadě, aby posluchač pochopil, o co jde, ale určitě se dostanu i k tomu, abych některé podrobnosti vysvětlil. Věřím, že to všichni pochopí,“ říká autor projektu, který otevřeně přiznává, že si fanoušky pouští pod kůži zatím úplně nejintenzivněji.

Pil C
Zdroj: Nicole Lieskovská

Udělat z rapu komunitu (opět)

Na Slovensku sice existuje několik vydavatelství s mnoha členy, která se pravidelně setkávají na stejném místě a dávají tak rapovému žánru původní komunitní nádech, zorganizovat však událost tohoto druhu se zatím nikomu nepodařilo. I Pil C si přeje, aby jich bylo mnohem víc, a pokud se případně někdo rozhodne jít v jeho šlépějích, nebude to brát jako snahu přebírat jeho nápady, právě naopak.

I zúčastnění producenti si společný brainstorming pochvalovali. Doposud byli zvyklí pracovat z domova. S rappery, se kterými mají na kontě obrovské hity, se viděli maximálně přes Facetime nebo na koncertech, kde si jen podali ruku.

Všechny požadavky, nápady i realizaci řešili výhradně online. Většina z nich pochází z menších měst dále od Bratislavy nebo z Česka, buď studují, nebo mají denní práci, neboť živit se produkováním hudby pro slovenské rappery je skoro nemožné.

Z listening session vznikne také krátký komentovaný dokumentární film s ukázkami všech skladeb a část videoklipu.

Pil C
Zdroj: Nicole Lieskovská
Tracklist k albumu Odsúdení na úspech:

1. Odsúdení na úspech INTRO (prod. Othellobeats)
2. Deň strieda tmu (prod. Hellion & Yary)
3. 7:30 v Bratislave (prod. Yary)
4. Foyer (prod. Facefront & Yary)
5. Život je zvláštny (prod. Facefront)
6. Nová nahrávka 116 skit (prod. Enthic)
7. Vidím jak sa na mňa pozeráš (prod. (SpecialBeatz)
8. Cara Mia (SpecialBeatz & Luci G)
9. Chrome hearts freestyle (prod. Pale1080 & Batzbyzuri & Kxvi)
10. V podzemí freestyle (prod. Hxdroyoung)
11. Unikli osudu (prod. Hellion)
12. Stále málo (prod. Jerry Lee)
13. Vitalik Buterin skit (prod. Facefront)
14. Malý kúsok nehy (prod. Übeatz & Miku)
15. Stratení (prod. Enthic)
16. Hawaii (prod. SpecialBeatz)
Domů
Sdílet
Diskuse