Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2021 17:01
Čas čtení 0:46
Adam Novosad

V Texasu zakázali potraty i pro znásilněné ženy. Trest může dostat i člověk, který ženu odveze na zákrok

V Texasu zakázali potraty i pro znásilněné ženy. Trest může dostat i člověk, který ženu odveze na zákrok
Zdroj: Getty Images/Montinique Monroe
NEWS
Uložit Uložené

V Texasu začal platit jeden z nejpřísnějších interrupčních zákonů.

V americkém státě Texas začal platit zákon, který zakazuje interrupce od šestého týdne těhotenství. Zákon specificky nestanovuje časový limit, po jehož překročení je provedení potratu ilegální, ale stanovuje, že potrat nesmí být proveden od momentu, kdy lze detekovat tlukot srdce plodu v těle matky, informuje The State.

Doporučeno
Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ 18. listopadu 2021 13:00

Dozvědět se o těhotenství před jeho šestým týdnem však v mnoha případech není jednoduché. Mnoho žen zjišťuje, že otěhotněly, až po tomto časovém ohraničení a většina interrupcí se ve státě Texas provádí až po šestém týdnu těhotenství. Texas dokonce neumožňuje podstoupit interrupci ani ženám, které otěhotněly následkem znásilnění.

texas potrat
Zdroj: Getty Images/Montinique Monroe

Interrupčním zákonem z Texasu se již zabývá Nejvyšší soud USA, ale zatím posuzování pouze přijal do zrychleného řízení bez jakéhokoli rozhodnutí.

Domů
Sdílet
Diskuse