Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. listopadu 2021 9:41
Čas čtení 0:53
Eduard Starkbauer

WHO při pojmenování nové varianty koronaviru omikron přeskočila dvě písmena abecedy

WHO při pojmenování nové varianty koronaviru omikron přeskočila dvě písmena abecedy
Zdroj: Pixabay/mattthewafflecat/volně k užití
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Omikron se šíří z Jižní Afriky.

Na scéně se objevila nová mutace viru způsobujícího onemocnění covid-19. Proč se nová varianta jmenuje právě omikron?

Zdravotnická organizace (WHO) postupuje při pojmenovávání variant viru podle řecké abecedy. Delta je pojmenována podle 4. písmena v pořadí. Následoval po alfě, betě a gamě. List NY Post informuje, že WHO původně plánovala pro případnou následující variantu označení ní či ksí. Obě písmena nakonec přeskočila.

Doporučeno
Omikron. WHO pojmenovala novou variantu koronaviru a zařadila ji mezi „znepokojivé“ Omikron. WHO pojmenovala novou variantu koronaviru a zařadila ji mezi „znepokojivé“ 26. listopadu 2021 20:00

Omikron se z Jižní Afriky šíří nebezpečnou rychlostí a jeho výskyt evidujeme už i v Evropě. Mnohé země zavádějí s okamžitou platností nová opatření a zákazy cestování, které mají postupné šíření zastavit.

V momentě, kdy WHO oficiálně rozpoznala novou mutaci, začala mnohá média používat název nu (angl. přepis řeckého písmena ní). NY Post předpokládá, že se nakonec nepoužil, neboť často zastupuje přídavné jméno „nový“. Za všechno zmiňme hudební žánry nu jazz či nu metal.

Větší nejistota panuje kolem označení ksí. Republikánský senátor za stát Texas Ted Cruz sdílel tweet, ve kterém mluví o strachu ze stigmatizace čínského regionu. Svou polemiku rozvinul: „Pokud se WHO tak bojí Komunistické strany Číny, jak se na ně můžeme spoléhat, budou-li se v budoucnu snažit zakrýt jinou katastrofální globální pandemii?“

Ben Zimmer z Wall Street Journal výběr označení omikron naopak kvituje.

Domů
Sdílet
Diskuse