Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2021 11:00
Čas čtení 3:04
Radim Šlechta

Varianta omikron: Co vše o ní zatím víme?

Varianta omikron: Co vše o ní zatím víme?
Zdroj: TASR - Michal Svítok
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Varianta omikron se zdá být agresivnější než ostatní. Co o nové variantě koronaviru víme?

Uzavřené hranice, krize na finančních trzích a obavy. Varianta koronaviru B.1.1.529, pojmenovaná podle řeckého písmene abecedy omikron již podle imunologa Anthony Fauciho koluje celým světem.

Pro NPR řekl, že se vyskytuje v Austrálii, Rakousku, Belgii, Botswanu, Dánsku, Německu, Hongkongu, Izraeli, Itálii, Nizozemsku, Jižní Africe nebo i v České republice. Přesto stále nemáme příliš informací, které by nám umožňovaly novou variantu lépe poznat.

Data, které plynou z výzkumu projektu Nextrain, říkají, že nová varianta prošla velkou řadou mutací a je velmi vzdálená jak od původní varianty alfa, tak i od doposud poslední známé varianty delta.

Varianta omikron je velmi rozdílná od původního kmene SARS–CoV–2. Ví se, že obsahuje dvaatřicet mutací, které spojuje pouze jeden gen S, který kóduje spike protein. Právě na něj se zaměřují nejpoužívanější vakcíny proti onemocnění Covid-19.

Domů
Sdílet
Diskuse