Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. prosince 2021 20:45
Čas čtení 1:17
Viktor Kniš TASR

Zabírá očkování proti variantě omikron? Vědci mají dobré i špatné zprávy

Zabírá očkování proti variantě omikron? Vědci mají dobré i špatné zprávy
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
ZDRAVÍ KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU OMIKRON
Uložit Uložené

Navzdory zaznamenanému významnému poklesu účinnosti však autoři studie považují svá zjištění za poměrně povzbudivá.

Protilátky vytvořené po očkování dvěma dávkami vakcíny od konsorcia Pfizer/BioNTech by mohly být 20-40krát méně účinné proti nové koronavirové variantě omikron. Naznačují to výsledky první, velmi limitované studie, jejíž zjištění musí ještě potvrdit nebo vyvrátit další výzkumy na větších vzorcích lidí.

Doporučeno
Byli proti očkování, nakonec změnili názor. Zjišťovali jsme, proč se někteří Češi nechali očkovat, i když dříve byli proti Byli proti očkování, nakonec změnili názor. Zjišťovali jsme, proč se někteří Češi nechali očkovat, i když dříve byli proti 9. prosince 2021 7:00

Čekali, že to bude horší

Navzdory zaznamenanému poklesu účinnosti však autoři studie považují svá zjištění za poměrně povzbudivá.

Někteří imunologové se totiž obávali toho, že stávající vakcíny by nemusely proti omikronu poskytovat vůbec žádnou ochranu.


Vědci zároveň zjistili mnohem vyšší ochranu proti variantě omikron u očkovaných osob, které v minulosti překonaly onemocnění COVID-19. To naznačuje, že očkování třetí dávkou vakcíny by mohlo hrát důležitou roli i v případě této varianty.

Doporučeno
Očkování by povinné být nemělo, ani pro lékaře. Divoké promořování již v zásadě probíhá, říká ředitel VFN David Feltl (Rozhovor) Očkování by povinné být nemělo, ani pro lékaře. Divoké promořování již v zásadě probíhá, říká ředitel VFN David Feltl (Rozhovor) 7. prosince 2021 7:00

Vědci v rámci studie provedené v Jihoafrické republice zkoumali v laboratorních podmínkách variantu omikron, kterou přidávali do vzorků krve 12 osob očkovaných dvěma dávkami vakcíny od konsorcia Pfizer/BioNTech.

Dospěli přitom k závěru, že schopnost této vakcíny zneutralizovat virus by mohla být u omikronu 20-40krát nižší než v případě původního koronaviru.

karviná koronavirus česko nemocnice
Zdroj: Getty Images/Gabriel Kuchta

Výhodu mají ti, kteří koronavirus překonali

Virolog Alex Sigal, který výzkum vedl, na základě zjištěných dat připustil, že omikron může mít výraznou schopnost obejít imunitní ochranu zajišťovanou očkovacími látkami vyvinutými proti původní variantě nového koronaviru.


„Zaznamenali jsme výrazné obejití imunitní ochrany,“ tvrdí virolog Sigal z Afrického institutu pro zdravotnický výzkum. Vzhledem ke stávajícím obavám však závěry výzkumu svého vědeckého týmu považuje za „relativně pozitivní“.


Nejvyšší potvrzenou schopnost obejít vakcinační ochranu měla dosud koronavirová varianta beta, kterou stejně jako omikron poprvé identifikovali v Jihoafrické republice. Schopnost omikronu odolat vakcínám je v porovnání s betou ještě pět až desetkrát vyšší, naznačují závěry nového limitovaného výzkumu.


Vědecký editor televize Sky News Tom Clarke při představení výsledků studie zdůraznil, že zjištěné skutečnosti mají jen velmi předběžný charakter a budou muset být potvrzeny dalšími výzkumy na mnohem početnějších vzorcích lidí.


„Nejslibnějším zjištěním (tohoto výzkumu) je skutečnost, že lidé, kteří se v minulosti infikovali virem a zároveň jsou očkováni, mají mnohem lepší ochranu proti omikronu,“ napsal Clarke.

Domů
Sdílet
Diskuse