Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. prosince 2021 15:30
Čas čtení 1:53
Jakub Paulík

První dojmy ze 2. série Zaklínače. Jak se nám líbily úvodní části?

První dojmy ze 2. série Zaklínače. Jak se nám líbily úvodní části?
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX ZAKLÍNAČ
Uložit Uložené

Noví zaklínači, příšery a krvavá akce.

Netflix dnes krátce po 9. hodině našeho času zpřístupnil na své streamovací platformě druhou sérii Zaklínače. Podívali jsme se proto na první dvojici částí a zhodnotili jejich kvalitu.

Doporučeno
KVÍZ: Komu ze Zaklínače se nejvíce podobáš? KVÍZ: Komu ze Zaklínače se nejvíce podobáš? 16. prosince 2021 10:30

Po bitvě u Soddenu z první série zůstaly na bitevním poli tisíce ohořelých těl. Za tuto spoušť, pokud si vzpomínáš, může čarodějka Yennefer, která použila destruktivní ohnivou magii. Aby tvůrci připomněli divákům závěr poslední série a zároveň udělali úvod pořádně akčním, ukázali nám poslední momenty ze života některých vojáků. Jak se na Zaklínače patří, nešetřili přitom brutálními záběry.

Zaklínač
Zdroj: Netflix

Geralt se podobně jako v knihách po nalezení Ciri se svou svěřenkyní za poměrně krátkou dobu velmi sblížil. Pouto mezi dítětem překvapení a zaklínačem je opravdu citelné. Díky chemii mezi Henrym Cavillem a Freyou Allan má divák opravdu pocit, že je dal dohromady osud. Z vystrašené princezny Cirilly se ve druhé sérii stává sebevědomá a sympatická mladá žena, která je odhodlána bránit se před světem monster. Rychle přitom zjišťuje, že monstra mohou svým vzhledem někdy velmi snadno lhát.

Zpracování knižního příběhu Geralta a Nivellena se v první části druhé série tvůrcům vydařilo skutečně na jedničku. Ve výrazné míře vycházeli z knižní předlohy a dokázali posunout děj vpřed ihned v úvodní části. Té nechybělo ohlédnutí za minulými událostmi, dávka humoru, ale ani skvělá akce.

Witcher
Zdroj: Netflix

Spektrum postav je začátkem druhé série rozšířeno i o přátele Geralta a zaklínače. Poznáváme jizvami poznačeného Eskela, výřečného Lamberta či Geraltova mentora Vesemira. Příchod na Kaer Morhen není přitom jen útěkem do relativního bezpečí, ale také symbolickým přijetím Ciri do Geraltovy rodiny.

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

Další z příběhů se odehrává za branami Arethusy, kde se Tissaia de Vries snaží z vězněného Cahira aep Ceallacha dostat cíle císaře Nilfgaardu. Tissaia ani Geralt přitom netuší, že Yennefer je stále naživu a způsobem pro ni typickým – vynalézavostí a cynickým odstupem – se snaží bojovat o přežití.

Představitelům elfské rasy zatím podobně jako v první sérii chybí osobitost a v podstatě působí stále jen jako uražení vyhnanci, které lidé po konjunkci sfér připravili o území. Postava Filavandrela byla v první sérii plochá, a tak uvidíme, jestli s ní scénáristé tentokrát pohnou o něco vpřed. Potenciál však má spíše elfská čarodějnice Francesca Findabair, která je ve světě Zaklínače známá nejen svou krásou.

Francesca Findabair
Zdroj: Netflix

S prvními dvěma částmi jsme celkově výrazně spokojení. Úvodní epizody nových sérií se mnohdy rozbíhají jen velmi pomalu, což u Zaklínače neplatí. Od začátku nám scénáristé po malých kouscích dávkují svěží akci, vtipné dialogy a zajímavé postavy i příšery, které dokážou i zkušenému zaklínači nadělat problémy.

Hlavní boje se však neodehrávají s dravými monstry, ale ve vysoké politice. Pokud se tvůrcům podaří kvalitně zpracovat i zákulisní intriky čarodějů a panovníků, má v sobě nová série Zaklínače velký potenciál. Pro diváka bez znalosti předlohy je tentokrát navíc velkou výhodou, že příběh neskáče mezi více časovými obdobími. Mnohem snáze se tak orientuje v nových událostech a chaos v příběhu by neměl mít ani nepozorný sledující.

Domů
Sdílet
Diskuse