Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. prosince 2021 12:00
Čas čtení 2:46
Vojtěch Vanda

Nalaď se s námi na Vánoce. Inspiruj se seznamem netradičních vánočních playlistů na Spotify

Nalaď se s námi na Vánoce. Inspiruj se seznamem netradičních vánočních playlistů na Spotify
Zdroj: John Lamparski/Getty Images
HUDBA VÁNOCE
Uložit Uložené

Ani Vánoce nemohou být bez hudby. Nabízíme ti několik variant, jak si je osvěžit jinak než písněmi od Mariah Carey.

Vánoce jsou tady! Už za 3 dny tu máme Štědrý den, jenž obvykle rozděluje na dvě poloviny – jedna z nich se staví do opozice, těší se, až veškeré šílenství s nakupováním, dárky, setkávání se s rodinou a „rodinou pohodou“ přejde, a ta druhá se nemůže dočkat, až všechno odstartuje. My, i když chápeme tu první skupinu, spíše patříme do té druhé.

Proto nám přišlo jako dobrý nápad ti nabídnout způsob, jak se na Vánoce doslova naladit. Sestavili jsme lehce netradiční kompilaci vánočních playlistů, které ti neudělají díru do hlavy v supermarketech a můžeš si je doma poslechnout při balení dárků.

Doporučeno
10 nejlepších českých rapových alb za rok 2021 10 nejlepších českých rapových alb za rok 2021 18. prosince 2021 9:30

Tyler the Creator – Music Inspired by Illumination & Dr. Seuss' The Grinch & The Grinch Soundtrack

Každý má rád nějakou klasiku; někdo prahne po Třech oříšcích, my si rádi, ač velcí milovníci Vánoc, radši pustíme kompilaci níže. Music Inspired by Illumination & Dr- Seuss' The Grinch od nositele ceny Grammy Tylera the Creatora je výjimečný mix jeho samého, emocemi protnutého vztahu se svátky a rapu. 

Těžko říct, jestli je třeba připomínat inspiraci EP; existuje někdo, kdo by neznal Grinche? Zelenou postavičku terorizující Kdovíky milující Vánoce, kterou ztvárnil ve filmu z roku 2000 Jim Carrey, doprovází v českém znění vyprávění Zdeňka Svěrák, což je jasný recept na uvolněné Vánoce.

Okonma originál od Dr. Seusse má opravdu rád, a tak se v roce 2018 rozhodl, že vytvoří šestistopý projekt, v němž vytvoří „vánocemi inspirovanou hudbu, která nebude až tak vánoční a bude brát ohled i na sedmileté děti, přičemž bude chtít, aby ji poslouchaly i rodiče.“ Nikdo však nezakrýval, že to byl šokující krok – od autora songu F*ck Santa zvlášť.

Toto EP navíc nebylo jediným hudebním projektem, který Okonma spojil s Grinchem. Ve stejném roce se stal součástí interpretů, kteří vytvořili soundtracky k animovanému filmu The Grinch. Mimo něj se zde objevili například Run–D.M.C, Pentatonix nebo The Brian Setzer Orchestra. Pro nás je to hned druhý playlist v pořadí.

Gucci Mane – East Atlanta Santa Series

Víš, který raper má ještě rád Vánoce? Přece Santa z Atlanty. Gucci Mane si takřka každý rok připomíná druhý největší okruh křesťanských svátků ve velkém stylu, tedy mixtapy.

Doporučeno
KVÍZ: Lití olova, pouštění lodiček či rozkrajování jablka. Jak dobře se vyznáš ve vánočních zvycích? KVÍZ: Lití olova, pouštění lodiček či rozkrajování jablka. Jak dobře se vyznáš ve vánočních zvycích? 24. prosince 2023 6:00

První z nich, East Atlanta Santa, vydal v roce 2014, na nějž navázal o rok později projektem East Atlanta Santa 2: The Night GuWop Stole X-Mas. Po něm následovalo album The Return of East Atlanta Santa v roce 2016, odkud můžeš znát například hit Both s Drakem.

V roce 2019 se Guwop vrátil s albem East Atlanta Santa 3, aby své koledování ukončil letos vydaným So Icy Christmas. Je nám jasné, že podobná trapová kompilace asi není hudba ke stromečku pro každého, avšak milovník rapu tímto maratonem ledového Gucci Manea jistě nepohrdne.

Kelly Clarkson – When Christmas Comes Around...

Neboj, ve výběru máme i něco pro popové fanoušky. Zrovna letos totiž vyšlo vánoční album Kelly Clarkson, na které hudební žurnalisté pějí ódy. Říjnová deska When Christmas Comes Around... obsahuje 15 stop, s nimiž pookřeje každé ledové srdce a přijme kouzlo Vánoc. Teda minimálně tak na nás tato deska působí.

Ale vážně, nejedná se o nějaké klasické vánoční utahané album, nýbrž o energickou kompilaci, které tě neuspí. V jejím rámci najdeš například Santa, Can't You Hear Me s Arianou Grande a pokud chce člověk trochu toho kýče, najde jej ve verzích písniček All I Want For Christmas Is You a v podobných přezpívaných titulech. 

Sia – Everyday Is Christmas (Snowman Deluxe Edition)

Rychlý výběr ukončíme playlistem další zpěvačky, která se Vánoc nemůže nabažit. Je jí australská zpěvačka Sia, jejíž Everyday Is Christmas album z roku 2018 dostalo edici Snowman Deluxe právě tento rok.

Doporučeno
KVÍZ: Znáš tato málo známá fakta o Vánocích? KVÍZ: Znáš tato málo známá fakta o Vánocích? 23. prosince 2023 17:00

Album, které má 16 stop a poctivou, skoro hodinovou délku, je zajímavým kompromisem k vánoční tabuli jak pro tebe, tak pro tvou rodinu, jelikož je moderní, zajímavé a zároveň nejde o nic agresivního a tvrdého, jako by se mohlo zdát například u Guwopa. Nalezneš zde megahit Snowman, Santa's Coming for Us, Candy Cane Lane a spoustu dalších. Tak veselé Vánoce!

 
Domů
Sdílet
Diskuse