Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2021 7:00
Čas čtení 3:13
Ilona Hobzová

Plánuješ se v novém roce začít více hýbat? Sepsali jsme návod, jak začít a vydržet déle než týden

Plánuješ se v novém roce začít více hýbat? Sepsali jsme návod, jak začít a vydržet déle než týden
Zdroj: Pexels/ Karolina Grabowska/volně k užití
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Novoroční předsevzetí vzdá většina třetina Čechů a Češek za pár dní.

Dostat se do formy a zlepšit si fyzickou kondici, to je novoroční předsevzetí mnoha lidí. Posilovny v lednu praskají ve švech, ale ne každý má motivaci vydržet. Jak u pohybu zůstat a je vůbec nutné utrácet za posilovnu

Většina lidí předsevzetí nedodrží 

Říká se, že začít umí každý. A hodně lidí si jako ideální začátek pro zlepšování své fyzické kondice vybírá první den v novém roce. Proto posilovny a fitness centra odolávají první dny a týdny v lednu obrovskému náporu nových klientů, kterých ale postupně ubývá

Například loni si novoroční předsevzetí určilo 42 % Češek a Čechů. Třetina z nich ale přiznává, že jim předsevzetí vydrží jen pár dní„Většina novoročních předsevzetí má velké oči a jejich trvanlivost se proto počítá většinou na dny,“ říká lektorka Olga Medlíková.

Začít sportovat patří každým rokem mezi nejčastější novoroční předsevzetí. Jak to udělat, aby ses nepřidal/a do statistik neúspěšných, ale naopak se pro tebe pohyb stal dlouhodobou záležitostí?

Co (ne)dělat

1. Zeptej se sám/sama sebe, proč chceš vlastně začít s pohybem

Máš k tomu osobní nebo zdravotní důvody? Chceš se prostě jen cítit lépe? Chceš zlepšit fyzickou kondici a přihlásit se na náročný závod? Před tím, než se rozhodneš pro změnu, je dobré si v hlavě rozmyslet, proč to vlastně děláš. Jakmile takový důvod najdeš, bude tě pohánět dopředu

2. Předem si stanov plán i konkrétní cíle

Buď konkrétní. Lidé, kteří si určují nespecifické cíle, totiž často upadají do deprese z toho, že se jim je nedaří splnit. Je proto dobré si své cíle pojmenovat. Chceš každý den ujít alespoň deset tisíc kroků? Uběhnout nějakou trasu pod stanovený čas? Udělat každý den padesát dřepů? Stanov si reálné dílčí cíle a postupně se tak dostaň k tomu hlavnímu.

3. Nepřepal začátek a nechtěj všechno hned

Známý citát říká, že ani Řím nebyl postavený za jediný den. Podobné je to se sportem. Výsledky svého cvičení taky neuvidíš hned. Neztrácej hlavu, když progres nebude tak rychlý, jak sis původně vysnil/a. Nic neurychlíš, ani když budeš cvičit až do roztrhání těla. Naopak, první dny zřejmě budou fyzicky náročné, pokud s pohybem začínáš.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108256 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse