Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2022 12:30
Čas čtení 11:08
Dominik Vetrák

Grimasy Jima Carreyho šetřily studiím miliony dolarů na počítačových tricích. V Hollywoodu se mu žádný komik nevyrovnal

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jak se z teenagera žijícího ve stanu stal světoznámý hollywoodský herec a legenda mnoha filmů?

Komediální žánr se v roce 1994 navždy změnil. Tehdy vyšly s 32letým Jimem Carreym, známým především z méně oblíbených televizních filmů, během jednoho roku tři nezapomenutelné filmy – Maska, Ace Ventura: Zvířecí detektiv a Blbý a blbější. Takové tři kultovní komedie se nepodaří drtivé většině herců za celý jejich život.

Jim Carrey se narodil 17. ledna 1962 v kanadském Torontu. Už když mu bylo 8 let, objevil v sobě talent na napodobování a dělání různých grimas před zrcadlem. Carrey a jeho rodina na tom byli v jeho teenagerském věku mizerně. Se svým bratrem Johnem žil ve stanu, zatímco zbytek rodiny v autě. Jeho otci se naštěstí podařilo zaměstnat v továrně na pneumatiky a Jim s Johnem tam začali pracovat jako údržbáři.

V Refresheru vnímáme kariéry a životy velkých hollywoodských osobností jako zdroje úžasných příběhů. Pokud nás podpoříš a staneš se členem Refresher klubu, budeme moci tvořit ještě více takových článků.

V 16 letech začal svou kariéru, skončil školu a žil ve stanu

Když bylo Jimovi 16, začal se věnovat komedii, nadále pracoval po nocích a opustil školu. Jeho první vystoupení bylo neúspěšné a šestnáctiletý Jim se obával, zda má tato kariéra vůbec význam. Rodiče ho v ní přitom kvůli špatné finanční situaci podporovat nemohli. Tehdy si určitě nepředstavoval, že se stane prvním hercem, kterému se podaří vydělat za jeden film 20 milionů dolarů.

Jim Carrey měl talent od malička. Byl jednoduše vtipný. Jeho sestra Rita říká, že mu nikdy nešlo o poutání pozornosti. „Humor měl v sobě přirozeně, asi tak jako je noc tmavá,“ řekla. Byla by škoda nevyužít toho. Jim se na pódium vrátil o 3 roky později a diváci si jej oblíbili. Carrey pokračoval ve stand-upových vystoupeních, z nichž mu některé vyšly a z jiných ho dokonce nespokojené obecenstvo vyhnalo pryč.

V roce 1983 se jako jednadvacetiletý přestěhoval do Hollywoodu, kde si ho všimli různí producenti. Získal menší role ve více průměrných komediích a dramatech. V roce 1988 si však zahrál ve filmu Sázka na smrt společně s Clintem Eastwoodem, kterého jako malý kluk imitoval.

Začátek slávy a první důležité filmy

Slavný začal být až v roce 1990, kdy se poprvé objevil v seriálu In Living Colors. Imitoval tam různé herce, parodoval slavná vystoupení a vytvářel skvělé krátké skeče.

Během čtyř let se představil publiku jako vtipný a originální herec, což mu zajistilo jeho první tři důležité filmové role. V roce 1994 šly do kin tři obrovské hity a kultovní komedie, ve kterých využil grotesku.

Přelomový rok 1994, ve kterém svými peckami změnil Hollywood

V únoru vyšel Ace Ventura: Zvířecí detektiv. Carrey ztvárnil v komedii detektiva, který rozumí řeči zvířat. Stal se z ní hit a herec se stal miláčkem publika. Šlo o povedený film, ve kterém se naplno projevil Carreyho komediální talent.

Jim Carrey navždy zmenil komediálny žáner. Aj v deň svojich 60. narodenín žiari ako jedna z najjagavejších hviezd Hollywoodu

Svůj talent dále ukázal ve filmu Maska. Původně měl být o něco temnější, ale tvůrci zjistili, že vyvážit komediální a hororové prvky je problematické. Když nastoupil do hlavní role Jim Carrey, stala se z filmu čistá komedie.

Jim Carrey Cameron Diaz
Zdroj: New Line Cinema

Producenti a zástupci studia New Line Cinema z toho nebyli nadšení a váhali i při obsazení Jima Carreyho. Film Ace Ventura vyšel až v době dokončování Masky. Obsazení Carreyho se však ukázalo jako klíčové. Velmi dobře to vystihl režisér Chuck Russell. Film se mu podařilo natočit za 6 týdnů, během kterých Carrey improvizoval a vylepšoval všechno, na co sáhl.

Pamatuješ si scénu, když imitoval matadora, pistolníka, ruského tanečníka a Elvise Presleyho? Na natočení Presleyho scény už neměli dostatek času, protože vyžadovala dodatečnou přípravu. Carrey však odmítl tuto scénu vynechat, a tak se o několik minut později vrátil na plac s dokonalým kostýmem a s imitací, která se všem líbila.

Když se ho režisér zeptal, jak dokáže tak rychle „přepínat“ mezi různými postavami a imitacemi, Carrey mu prý odpověděl: „Víš co, občas, pokud si to alespoň dokážu představit v hlavě, prostě umím své tělo přimět udělat to.“

Vynikající imitátor, improvizátor a ksicht, který svými grimasami šetřil miliony

Ikonický žlutý kostým Masky je odkazem na kostým, který Jimova matka zvolila na jeho první, nepovedené stand-up comedy vystoupení.

Režisér Chuck Russell pro Chicago Tribune prozradil, že Jim Carrey jim ušetřil obrovské množství peněz: „Kluci z ILM (studio tvořící vizuální počítačové triky – pozn. red.) mi řekli, že Carrey nám ušetřil asi milion dolarů.“

Bylo to díky Jimově neuvěřitelné práci s mimikou. Maska byla nesmírně úspěšná a přinutila změnit názor na Carreyho i některé kritiky, kteří ho po filmu Ace Ventura neměli příliš v lásce. Proč tedy nevznikla dvojka, když bylo jasné, že by to byl megahit?

Improvizoval i v této scéně, když jako Maska vytáhl ze sáčku použitý kondom

Jim Carrey navždy zmenil komediálny žáner. Aj v deň svojich 60. narodenín žiari ako jedna z najjagavejších hviezd Hollywoodu

LA Times psaly, že Carrey dokonce odmítl 10 milionovou výplatu. Necítil, že jako Stanley Ipkis má ještě co říct, a nemyslel si, že pokračování by dávalo smysl. Peníze pro něj asi nebyly vším.

Společnost Morgan Creek Productions mu přitom ještě před premiérou Masky nabídla 5 milionů dolarů, aby natočil pokračování filmu Ace Ventura. Bylo mu jasné, že by si mohl říct o pořádně mastnou sumu a studio by mu vyhovělo.

Blbý a blbější, Carrey byl génius před kamerou i v zákulisí

Carrey se místo toho pustil do jiných projektů a hned po Masce kývl na originální komedii od nováčků bratrů Farrelyových. Ti Carreyho obsadili do hlavní role snímku Blbý a blbější po boku Jeffa Danielse a opět z toho byl hit.

Film byl ve vývoji více než 10 let. Bratři Farrellyovi nedokázali žádné studio donutit přečíst si scénář s názvem Dumb and Dumber, a tak jej později propagovali pod alternativními názvy. Problém měli i s herci. Všichni potenciální herci, které si Farrellyovi vyhlédli, je odmítali.

Jim Carrey
Zdroj: New Line Cinema

Později zjistili, že se k mnoha z nich nabídky asi ani nedostaly a stopli to už jejich agenti.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108765 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak si Carrey dohodl zvýšení honoráře ze 400 tisíc na 7 milionů dolarů.
  • Proč je jeho improvizační talent tak důležitý a jak oproti scénáři změnil postavu Lloyda z filmu Blbý a blbější.
  • Jak navždy změnil Hollywood.
  • Jak se z komedie dostal k získání dvou Zlatých glóbusů dva roky po sobě.
  • Proč odmítal propagovat vlastní film.
  • Proč jeho kariéra ve 21. století upadala.
  • Jakými psychickými problémy trpěl.
Domů
Sdílet
Diskuse