Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. ledna 2022 12:30
Čas čtení 7:54
Martin Adam Pavlík

Kdysi byli nejznámějšími tvářemi World Wrestling Entertainment. Jak žijí dnes?

Kdysi byli nejznámějšími tvářemi World Wrestling Entertainment. Jak žijí dnes?
Zdroj: Getty Images/Joachim Sielski/Bongarts
SPORT DWAYNE „THE ROCK“ JOHNSON
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Jeden trénuje vojáky sebeobranu, další koncertuje s kapelou, jiní září v Hollywoodu nebo si užívají zaslouženého odpočinku v důchodu.

Nostalgicky vzpomínáš na rozmach wrestlingu v 90. letech, kdy televizní obrazovky najednou vysílaly obrovitánské svalovce a blázny v maskách, kteří se mlátili hlava nehlava v ringu kovovými židlemi nebo dokonce kladivy?  


Krev, brutalita a místy skutečně šokující násilí nezpochybnitelně charakterizují tzv. Attitude Era (od začátku 90. let po první roky nového tisíciletí) World Wrestling Entertainment (tehdy ještě pod názvem World Wrestling Federation – WWF), díky čemuž se stalo populárními hvězdami někdy i z noci na noc několik zápasníků.

WWE Wrestling Kane
Zdroj: Getty Images/Chris Ryan/Corbis

Jejich fiktivní alter ega v ringu všichni nadšenci amerického wrestlingu milovali a bavili se jejich odvážnými a často i pořádně nebezpečnými kousky. Nadšeně jsi sledoval každou Wrestlemanii, zkoušel jsi doma různé chvaty na bratrovi či na kamarádech ve škole?

Byli tvými vzory The Undertaker, Big Show nebo Stone Cold Steve Austin? Pojď si zavzpomínat na tuto zlatou éru největší wrestlingové organizace a přečti si, jak se těmto zápasníkům daří v současnosti.

10. Rikishi

Solofa Fatuovi, přezdívanému Rikishi, který v 17 letech téměř přišel o život při střelbě (přežil tříminutovou klinickou smrt), je dnes 56 let. Od roku 2015 je zaslouženě členem síně slávy WWE. V největší wrestlingové lize působil od roku 1992 až do roku 2004 a stal se vícenásobným šampionem.


Proslavil se zejména svými neortodoxními údery pozadím nebo mučením protivníků tím, že jim doslova sedl na hruď nebo tvář, když bezmocně leželi na zemi nebo seděli v rohu ringu. Tuto bizarní zálibu dokonce předvedl i na samotném vedoucím WWE Vinci McMahonovi.

Doporučeno
V Africe kopal diamanty a policejní psi ho málem zabili. UFC bojovník šokoval svět i The Rocka svým neuvěřitelným příběhem V Africe kopal diamanty a policejní psi ho málem zabili. UFC bojovník šokoval svět i The Rocka svým neuvěřitelným příběhem 2. srpna 2023 14:00


Pomohl mu přitom jeho bratranec The Rock (spolu jsou členy rodiny samojských zápasníků Anoa'i). Rikishi zároveň vychoval novou generaci wrestlerů, svých synů – dvojčat, která si říkají The Usos.



Podle Media Referee dnes bývalý wrestler stále vydělává na občasných veřejných vystoupeních WWE, není ale aktivním zápasníkem. Rok 2021 byl pro něj navíc rokem velkých ztrát. Nejprve přišel o neteř, kterou zavraždili, a později i o otce. Ten podlehl covidu.

9. Ken Shamrock

Tohoto nebojácného bojovníka si můžeš pamatovat i z nejprestižnější MMA ligy světa Ultimate Fighting Championship (UFC), kde působil dříve. Zářil už na prvních turnajích organizace, když pravidla vypadala výrazně jinak než dnes a zápasníci se bili v kleci bez rukavic (více si o tom můžeš přečíst zde). V UFC se stal dokonce šampionem a později byl uveden do síně slávy.

Byl mistrem na submise a dokázal to i poté, co z UFC přešel do WWF. Debutoval tam v roce 1997, přičemž jeho pozdější souboje v ocelové kleci, například s The Rockem, patřily mezi vrcholy zlaté éry wrestlingu. 


Shamrock během bohaté kariéry zápasil i pod křídly japonské organizace Pride Fighting Championships a později se vrátil do UFC, přičemž MMA kariéru ukončil v Bellatoru. V roce 2019 oznámil konec bojové kariéry a v témže roce založil vlastní organizaci zaměřenou na barmský box (box bez rukavic) pod názvem Valor.




V roce 2020 se tento veterán v 56 letech ještě přece jen na chvíli vrátil k wrestlingu pod záštitou Total Nonstop Action Wrestling. Podle informací dostupných na jeho oficiální webové stránce v současnosti trénuje sebeobranu amerických vojáků v tzv. programu bojových umění námořní pěchoty. Shamrock, který si vysloužil označení „nejnebezpečnější muž na světě“, založil i zápasnický tým Lion's Den, kde trénuje mladé talenty.

8. Chris Jericho 

Christopher Keith Irvine, přezdívaný také Y2J, koncem 90. let sebevědomě vtrhl do největší profesionální wrestlingové organizace jako vítr a brzy nadělal pořádný rozruch. V ringu předváděl skvělé kousky a dokázal zdolat opravdu velká jména, díky čemuž se stal nezpochybnitelným šampionem.

Stalo se to v roce 2001, kdy dokázal porazit ve stejnou noc The Rocka a „Stone Cold“ Steva Austina. Jericho v posledních letech zápasil pod křídly All Elite Wrestling, největší konkurence WWE. Mimo ringu však stále tráví čas i koncertováním se svojí hardrockovou kapelou Fozzy, ve které zpívá (v roce 2018 s kapelou vystoupil také na prestižním německém metalovém festivalu Wacken Open Air). 

Doporučeno
10 nejlepších filmů Dwayna Johnsona 10 nejlepších filmů Dwayna Johnsona 4. dubna 2022 9:30

Teprve minulý měsíc ale The Sun informoval, že zpěvák musel být během turné s kapelou ve Spojeném království hospitalizován z neznámých příčin, které údajně nesouvisely s onemocněním covid-19. Do jaké míry bude mít tato událost vliv na budoucí kariéru tohoto muže mnoha tváří, je zatím sporné.  

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Chris Jericho (@chrisjerichofozzy)

7. Big Show

Prvotřídní mistr knokautů. Jeho pravačka soupeřům doslova vypínala pojistky. Neuvěřitelných 213 centimetrů vysoká hora. Vypadal jako obr z jiného světa a v ringu nenašel člověka s podobnými mírami a stejnou silou. Všemi házel o zem, jako kdyby vážili 20 kilo, přitom to byli obrovští, robustní, svalnatí chlapi. Paul Wight dělal vždy opravdovou „velkou show“.


Pásy WWE sbíral po řadách a i ty si určitě pamatuješ na to, jak vlastníma rukama převrátil džíp a jen čistou fackou na něm rozbil čelní sklo nebo jak spolu s Brockem Lesnarem po děsivém suplexu povalili celou konstrukci ringu.

Big Show WWE Wrestling
Zdroj: Getty Images/Joachim Sielski/Bongarts


Zapomenout se nedá ani na to, jak vypnul rozhodčího místo soupeře či jak umlčel rozzuřeného Johna Cenu nebo Vince McMahona. Přestože se tento kultovní devětačtyřicetiletý wrestler bije v ringu od 90. let a už dávno mohl odejít do důchodu, vypadá to tak, že ho to pořád baví a neplánuje s mlácením lidí skončit.


Jen před měsícem se totiž vyjádřil v podcastu Steva Austina, že v nejbližší době určitě neplánuje ukončit kariéru. I přes zranění prý to, co dělá, pořád miluje a je spokojen s tím, kde je teď. Wightova kariéra však už pokračuje stejně jako v případě Jericha – pod vlajkami All Elite Wrestling, kam přestoupil z WWE před rokem. Nejdříve měl být jen v pozici komentátora show AEW Dark: Elevation, ale netrvalo dlouho a objevil se i v ringu.

6. Mick Foley

Když měl na tváři svou příznačnou masku, vypadal skutečně jako ten šílenec, který právě vyšel z psychiatrické léčebny. V 90. letech byl tento věčně zarostlý rodák z Indiany pořádné zvíře. Skákal na své soupeře z několika metrů nebo se snažil The Rocka zcela nepochopitelně ubít pytlem popcornu. Nezapomenutelný byl i souboj s The Undertakerem na vrcholu ocelové klece.


Jak píše Metro, jeho bezhlavé a spontánní kousky v ringu si vyžádaly i svou daň. V roce 1994 byl právě on tím, kdo utrpěl jedno z nejděsivějších zranění v historii profesionálního wrestlingu. Bylo to během zápasu s Big Van Vaderem ještě ve World Championship Wrestling.

Nejdřív si nešťastně roztrhl ucho při rutinním pohybu u provazů a hned nato mu soupeř skutečně chytil a odtrhl pravé ucho, které následně rozhodčí podal hlasateli v ringu. Největším šokem bylo, že zápas pokračoval. Během kariéry přišel Foley v ringu i o zuby. Jak ale později prozradil, ničeho nelituje. 


Z ringu či klece si odnesl kromě zranění mnoho příběhů, které přetransformoval do knižní podoby a dnes je tedy dobře znám i jako úspěšný spisovatel. Kromě memoárů napsal i několik knih pro děti. Jedno z jeho děl se dokonce stalo bestsellerem New York Times. Dnes si tedy Foley užívá zaslouženého odpočinku s perem v ruce daleko od bojové zóny.

5. Kane

Glennu Thomasi Jacobsovi, přezdívanému Kane, je dnes 54 let. Možná si pamatuješ na různé dekadentní kousky tohoto 213centimetrového obra s démonickým výrazem. Když se zamračil, šel z něj nevídaný strach, stejně tak když se usmál. Za zmínku určitě stojí to, jak vražednými chvaty uspal kněze, shodil vozíčkáře z pódia nebo podpálil rakev, ve které byl The Undertaker.

Pro Kana byly příznačné i výbuchy pyrotechniky či specifická, pořádně děsivá tmavě červená maska, za kterou by se nemuseli stydět ani kluci ze Slipknot. Během působení ve WWE získal několik titulů.  


Jako mnoho jiných profi wrestlerů, i Kane později zkusil štěstí ve filmové branži. Zahrál si například v hororu See No Evil, kde ztvárnil psychopata Jacoba Goodnighta, a stejnou roli si zopakoval i v pokračování z roku 2014. O dva roky později se objevil i v akčním thrilleru Countdown.




Jak píše Insider, Jacobs spolu s manželkou pracuje v pojišťovnictví a dal se i na politickou dráhu. Je republikánským starostou okresu Knox ve státě Tennessee a vypadá to tak, že se mu tato pozice zalíbila. V březnu 2021 totiž oznámil, že se bude ucházet o znovuzvolení na druhé funkční období.

4. Triple H

Paul Michael Levesque aka Hunter Hearst Helmsley. Do WWF vstoupil v roce 1996 a vyhrál několik světových šampionátů. Mezi nejpamátnější momenty patří například velkolepý příchod na akci Wreslemania 30, napadení Randyho Ortona v jeho vlastním domě či jeho nekompromisní vítězství nad Brockem Lesnarem.

Triple H se v roce 2003 oženil s exmanželkou Vince McMahona Stephanie. Zápasník zároveň přešel od bití se v ringu na mnohem komfortnější pozici. Podle Insideru je v současnosti výkonným viceprezidentem WWE pro talenty, živé akce a kreativní směřování.


Zároveň je zakladatelem NXT, samostatné entity od RAW a Smackdown!, která funguje jako vývojová platforma pro budoucí talenty WWE. Jak píše Givemesport, WWE v září 2021 oznámilo, že Triple H utrpěl srdeční příhodu. Zápasník musel podstoupit chirurgický zákrok. Z nejhoršího se sice dostal, ale stále není jasné, zda bude ještě někdy v budoucnu schopen zápasit.



Triple H WWE Wrestling
Zdroj: Getty Images/George Pimentel/WireImage

3. The Rock

Dwayna Johnsona asi není třeba příliš představovat. Do nejprestižnější wrestlingové organizace se dostal už v roce 1996. Netrvalo dlouho a stal se naprostou hvězdou. Desetinásobný šampion se vryl do paměti fanoušků nezapomenutelnými zápasy s legendami jako Hulk Hogan nebo Brock Lesnar.


Určitě si pamatuješ i to, jak shodil z mostu do vody Steva Austina. The Rock se dnes už nebije v ringu s dalšími wrestlery, ale s pomyslnými padouchy na filmovém plátně. Stal se dokonce nejlépe vydělávajícím hercem v Hollywoodu. Je nepochybně novodobým akčním hrdinou, ale mohli jsme ho vidět i v různých komediích či dobrodružných filmech.

The Rock WWE Wrestling
Zdroj: Getty Images/Chris Ryan/Corbis


Zahrál si například ve snímcích Pain & Gain, Jumanji, Skyscraper, v oblíbené sérii Fast & Furious nebo naposledy v úspěšném hitu Netflixu s názvem Red Notice. Jeho další filmové plány a projekty sahají až do roku 2024, takže se v nejbližší době ještě rozhodně nebude nudit a ty se můžeš těšit v kině na další trháky.

2. The Undertaker

Marka Williama Calawaye si určitě pamatuješ zejména v dlouhém plášti a klobouku. Přes dva metry vysoké monstrum chladnokrevně demolovalo vše, co mu v ringu přišlo do cesty – ať už šlo o wrestlery, rozhodčí nebo ochranku. S nikým neměl slitování.

Na to, jak vstal z hrobu či jak ukřižoval Steva Austina, se prostě nedá zapomenout. Rovněž ani na tzv. black wedding s dcerou Vince McMahona. The Undertaker má za sebou nepochybně bohatou kariéru. Ukončil ji v roce 2020 větou: „Přišel čas, abych nechal hrobníka odpočívat v pokoji.“ 


Jak píší Essentiallysports, legendární wrestler už momentálně veškerý čas věnuje své rodině a užívá si zaslouženého odpočinku po desetiletích trápení se v ringu. Přitom ovšem hostuje v různých pořadech. V roce 2021 se dokonce podílel na interaktivním projektu Netflixu s názvem Escape The Undertaker. Nesetkal se ale s příliš pozitivní odezvou.

1. Stone Cold Steve Austin

Dnes již 57letý člen síně slávy WWE se spoustou titulů na kontě. Ve WWF debutoval v roce 1996 a od té doby se vryl fanouškům do paměti několika napínavými zápasy nebo nevraživými útoky na samotného Vince McMahona (ten v nemocnici byl snad nejdrsnější). Dokonce mu nalil beton do jeho luxusního auta.


S wrestlingem musel nakonec skončit začátkem nového tisíciletí v důsledku nepříjemného zranění krku. V 90. letech však tento svalovec, kterého si zaručeně s nikým jiným nespleteš, začal hrát i v seriálech nebo filmech a stal se jedním z nejpopulárnějších akčních hrdinů v béčkových produkcích. Zazářil ve snímcích jako The Condemned, Damage a poctu mu vzdal dokonce Sylvester Stallone, když ho obsadil v roce 2010 do filmu The Expendables.

Steve Austin
Zdroj: Lions Gate Films


Jako herce ho uvidíme i letos. V nejnovějším filmu Jima Fitzpatricka s názvem The Walk-On's totiž ztvárnil hlavní roli. Kromě toho se dal také na dráhu moderátora. V současnosti moderuje televizní pořady a vede i talk show WWE s názvem The Broken Skull Sessions. Zároveň má úspěšný podcast.

Domů
Sdílet
Diskuse