Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2022 17:04
Čas čtení 1:00
Eduard Starkbauer

Povinná aplikace pro účastníky ZOH v Pekingu může být nebezpečná. Experti doporučují jednorázové telefony

Povinná aplikace pro účastníky ZOH v Pekingu může být nebezpečná. Experti doporučují jednorázové telefony
Zdroj: Unsplash/Bagus Hernawan/na voľné použitie
NEWS ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2022
Uložit Uložené

Olympijský výbor hovoří o nepodložených obviněních a aplikace je podle něj v pořádku.

Aplikaci My2022 si musí povinně nainstalovat každý účastník zimních olympijských her v Pekingu a nahrát do ní informace o vakcinaci a testování v souvislosti s covidem-19. Na povrch se však dostaly závažné pochybnosti o její bezpečnosti.

Kanadská společnost zabývající kyberbezpečností a soukromím na internetu The Citizen Lab našla při testování kódovacího mechanismu aplikace My2022 zásadní problém, který může vést k nezakódování osobních dat a jejich úniku třetím stranám.

Doporučeno
Český hokejista Kryštof Hrabík dostal za rasistické gesto stopku na 30 zápasů. Omluvil se a přijímá plnou zodpovědnost Český hokejista Kryštof Hrabík dostal za rasistické gesto stopku na 30 zápasů. Omluvil se a přijímá plnou zodpovědnost 23. ledna 2022 12:00

Globalvoices informuje, že jiná firma, Internet 2.0., která sleduje čínský technologický vývoj dlouhodobě, dokonce sportovcům a členům delegací doporučuje používání jednorázových telefonů, které jim doporučují nechat v Číně. Na ještě lepší ochranu citlivých osobních dat radí také používání dočasné e-mailové adresy.

Citizen Lab o slabém zabezpečení aplikace věděla už od 3. prosince, ale veřejnost informovala až po vypršení období, které nechala jejímu developerovi na opravení nedostatků. Firma poukazuje i na cenzorský potenciál aplikace, jelikož si při její analýze všimla i seznamu 2 tisíc tzv. „ilegálních slov“, mezi něž patří Tibet, Xinjang či Dalai Lama.

Americká, německá i australská olympijská federace kvůli obavám spojeným se špionážními snahami Číny doporučuje svým delegacím použít tzv. „burner phone“. Nizozemská federace doporučila své delegaci necestovat ani s vlastními osobními počítači a britská delegace podle The Guardianu svým reprezentantům dokonce nabízí telefony k zapůjčení po dobu trvání her.

Mezinárodní olympijský výbor (IOC) tvrzení o nebezpečnosti aplikace odmítá a odkazuje se na vlastní studie od dvou nezávislých bezpečnostních společností.

Domů
Sdílet
Diskuse