Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2022 15:30
Čas čtení 0:59
Richard Balog

Víkendová chata připomíná kajutu lodi. Čeští architekti navrhli dokonalé místo k relaxaci u vodní přehrady

Víkendová chata připomíná kajutu lodi. Čeští architekti navrhli dokonalé místo k relaxaci u vodní přehrady
Zdroj: se svolením BoysPlayNice
KULTURA
Uložit Uložené

Bonusem jsou velká okna, díky kterým si mohou majitelé vychutnávat výhledy na vodní hladinu i přírodu plnou zeleně v okolí obce Vranov nad Dyjí.

Architekti z českého ateliéru Prodesi/Domesi navrhli víkendovou chatu s přímým vstupem do přehrady, která připomíná kajutu lodi. Dřevostavba se nachází na okraji obce Vranov nad Dyjí a svým majitelům nabízí vše, co potřebují, a to i přes skromnou užitnou plochu.

Interiér domu má 65 čtverečních metrů, které architekti rozvrhli do dvou podlaží a využili každý metr. Chata zahalená do opalovaných desek tě překvapí tím, co všechno se pod její střechu vešlo. Stále přitom působí velmi vzdušně.

Tandem architektů Klára Vratislavová a Pavel Horák vypracoval návrh, ve kterém se potýká moderní design s odkazem na původní stavbu. Inspiraci našli zejména v lodních kajutách, když v interiéru uspořádali téměř vše v malém prostoru.

Skvěle vypadá také kontrast mezi exteriérem a interiérem. Dům je z vnější strany hmotově čistě funkční a materiálově skromný. Naopak uvnitř jde o moderní, prostorný a do nejmenších detailů propracovaný úkryt před okolním světem. 

Klient si přál dřevěnou chatu na původních základech se vším, co dnešní moderní dřevostavby dovolují. Architekti se museli vyrovnat především s lesním charakterem pozemku, ale také s půdorysem starého domu. Roli zvládli na výbornou a majitel si společně s rodinou může vychutnávat krásy Vranovské přehrady.

Architektka Klára Vratislavová popsala vznik domu takto: „Návrh domu a interiéru probíhal ‚ruku v ruce‘ současně tak, abychom dokázali dobře využít každý centimetr místa, který nám původní dědova chata umožnila.“

Lepší obraz o samotné chatě s výhledem na vodní hladinu i okolní přírodu si už uděláš díky galerii od týmu BoysPlayNice.

Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností Prodesi/Domesi.

BoysPlayNiceBoysPlayNiceBoysPlayNiceBoysPlayNice
Zobrazit galerii
(24)
Domů
Sdílet
Diskuse