Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2022 17:46
Čas čtení 0:47
Adéla Ježková

Inflace v Turecku nekontrolovatelně roste. V lednu byla nejvyšší za téměř dvacet let

Inflace v Turecku nekontrolovatelně roste. V lednu byla nejvyšší za téměř dvacet let
Zdroj: Unsplash.com
NEWS TURECKO
Uložit Uložené

Míra inflace v Turecku v lednu stoupla na 48,7 %, a je tak nejvyšší od dubna roku 2002. Výsledek překvapil všechny, včetně analytiků.

K šoku zřejmě přispělo i několikaměsíčním ujišťování ze strany tureckého prezidenta Recepa Erdogana, že prudce rostoucí čísla jsou jen dočasná. 

Leden byl osmým měsícem v řadě, kdy se inflace v Turecku zvyšovala, ještě před rokem přitom dosahovala 14,9 %. Informoval o tom turecký statistický úřad (TURKSTAT), podle nějž zároveň vzrostly ceny spotřebního zboží v lednu oproti předchozímu měsíci o 11,1 %, což je však nepatrné zlepšení. 

Nejvíce se na růstu cen v lednu podílela doprava, kde ceny meziročně vzrostly téměř o 70 %. Následují potraviny a nealkoholické nápoje a vybavení domácností s růstem okolo 55 %.

Turecká lira ztratila v roce 2021 44 % své hodnoty, protože centrální banka snížila úrokové sazby o 500 bazických bodů na 14 % v rámci Erdoganovy snahy upřednostnit úvěry a vývoz. Její pád tvrdě pociťují i místní obyvatelé, jelikož hodnota jejich mezd klesla, ale ceny zboží a energií dramaticky vzrostly. Je to důsledek Erdoganova neortodoxního názoru, že vysoké úrokové sazby způsobují vysokou inflaci.

Propadu měny se ovšem snaží využít turisté k levným nákupům. Za těmi sem míří hlavně lidé z Bulharska.

Podle analytiků by inflace tento měsíc měla překročit 50 % a po většinu roku 2022 by se měla pohybovat kolem 55 %. Informoval o tom server Daily Sabah.

Domů
Sdílet
Diskuse