Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2022 12:30
Čas čtení 7:52
Tímea Krauszová

Na hranice jel autobus pro 8 studentů, vrátil se s 53 lidmi. Solidarita Slováků se opět ukázala, takto vypadá pomoc uprchlíkům

NEWS
Uložit Uložené

Pomáhá stát i neziskové organizace, ale nejkrásnějším překvapením je ochota lidí. Ti se semkli natolik, že jsou momentálně sklady charit přímo přeplněné. Humanitární pracovníci doufají, že toto nadšení ještě vydrží, neboť válka tak brzy neskončí.

Na slovensko–ukrajinské hranice přichází stále více lidí, kteří chtějí utéct před válkou. Tu rozpoutal ruský útok 24. února, který nařídil Vladimir Putin.

Na hranicích dostávají uprchlíci první humanitární pomoc, kromě toho jim dali naši sousedé „zelenou“ — pro přicházející z Ukrajiny fungují v bezvízovém režimu, takže mají povolený vstup a mohou zde zůstat do 90 dnů bez statusu uprchlíka či udělení azylu. Zjišťovali jsme, kdo jim pomáhá a co vlastně člověk, který doma nechal všechno, dostane při příchodu do nové země.

Nejaktuálnější informace sledujeme na Refresheru živě, článek aktualizujeme minutu po minutě. Zprávy o situaci na Ukrajině si můžeš prohlédnout zde. Situaci na hranicích mapuje i náš redaktor Ivan Koribanič, který je na přechodech od čtvrtka 24. února. Pokud nás chceš podpořit při tvorbě kvalitního obsahu, přidej se do klubu Refresher+.

Všichni z Ukrajiny jsou vítáni

S Ukrajinou má Slovenská republika bezvízový režim, informovalo ministerstvo vnitra. To znamená, že držitelé ukrajinských biometrických pasů vízové ​​povinnosti nepodléhají. Vstup na Slovensko umožní po individuálním posouzení i osobám, které nemají platný cestovní doklad (biometrický pas). „Osobám, které utíkají před válečným konfliktem, umožňujeme krátkodobý pobyt do 90 dnů,“ zní stanovisko resortu.

„Tyto osoby však mají možnost při vstupu na území Slovenska nebo i později požádat o mezinárodní ochranu a po schválení změny zákona o azylu a rozhodnutí vlády budou moci požádat také o dočasné útočiště.“ O návrzích na změny v zákonech v souvislosti s válkou na Ukrajině jedná vláda již od víkendu, díky mimořádnému stavu mohou řešit změny ve zrychleném legislativním řízení.

Kyjev, Ukrajina, vojna
Zdroj: Vladimír Šimíček

V případě příchodu uprchlíků z Ukrajiny chce resort vnitra využívat nejprve kapacity svých azylových zařízení, kapacity samospráv mají přijít na řadu jako poslední. Prioritně mají být pro ukrajinské uprchlíky využita azylová zařízení v Humenném, Opatovské Nové Vsi a Rohovcích.

Doporučeno
Úzkost a strach z války na Ukrajině: jak si udržet duševní zdraví během následujících dní Úzkost a strach z války na Ukrajině: jak si udržet duševní zdraví během následujících dní 24. února 2022 16:30

Podle potřeby může ministerstvo rozšířit kapacity o dočasné ubytování. V případě další potřeby poskytne resort další svá ubytovací zařízení i ubytovací zařízení jiných resortů. Jako poslední mají přijít na řadu kapacity, které sekce krizového řízení identifikovala ve spolupráci s okresními úřady. Koordinovat to bude ústřední krizový štáb svolaný ministerstvem.

Domů
Sdílet
Diskuse