Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2022 17:30
Čas čtení 3:16
Gabor Boros

Proč je část obsahu pouze pro předplatitele? Bez členů klubu REFRESHER+ by nemohl vzniknout

Proč je část obsahu pouze pro předplatitele? Bez členů klubu REFRESHER+ by nemohl vzniknout
Zdroj: REFRESHER
REFRESHER VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Proč některé články REFRESHER zavírá a které jsou bezplatně dostupné?

Situace na Ukrajině, kde probíhá válka, je pro naše čtenáře i pro nás v Refresheru mimořádná a mnozí jsme takovou blízkost ozbrojeného konfliktu během svých životů ještě nezažili. Pochopitelně na ni reagujeme lidsky, odsouzením války i agresora. Naším úkolem jako média je také objektivně a včas informovat.

Nehledáme senzace, ale fakta, pravdu a souvislosti. Než nějaký článek vydáme, všechny informace si několikrát ověřujeme. I přes tuto snahu se může stát, že nám v době hybridní války a dezinformací něco unikne. V takovou chvíli to okamžitě napravíme a uvedeme na pravou míru.

Velká část našeho obsahu je bezplatná, originální a autorské články jsou zamčené, a to už roky. Ne vždy se to potýká s pochopením všech našich sledovatelů. Kritika tohoto rozhodnutí v době bezprecedentní situace, jakou je rusko-ukrajinský konflikt, samozřejmě sílí.

Proč je některý obsah zamčený a jiný ne? Odpověď je vždy: protože chceme dělat tu nejlepší novinářskou práci, jakou dokážeme. Pouze z příjmů z reklamy však obsah do hloubky zpracovávat nelze. Proto jsme velké autorské texty zamkli a stejně jako u téměř všech ostatních zpravodajských a nezávislých médií se k nim dostanou pouze předplatitelé.

Níže přinášíme několik postřehů o tom, které články jsou zamčené a které ne. Snažíme se tím vysvětlit, proč to tak děláme.

1. Všechny důležité informace přinášíme bezplatně

Veškeré aktuální dění a důležité informace jsou dostupné pro každého bezplatně na webu, bez nutnosti platit byť jen korunu navíc. Situaci monitorujeme minutu po minutě od brzkého rána do noci a kdokoli může bez omezení sledovat obsah v článcích ŽIVĚ. Jeden takový článek je upraven a doplněn během dne i více než 450krát.

Kromě toho 85 % všech článků, které jsme zveřejnili ve spojitosti s rusko-ukrajinským konfliktem, je dostupných bezplatně pro každého. Zdarma jsme uveřejnili také články o možnostech pomoci obyvatelům Ukrajiny či o radách, jak si ve vypjatých chvílích zachovat duševní rovnováhu.

2. Na obsahu pracují desítky lidí každý den

Na to, abychom mohli na dění reagovat flexibilně, pracuje více než 60 lidí v Česku a na Slovensku. Přibližně polovina je přímo redakce – redaktoři, editoři a další lidé, kteří dělají na zpracování obsahu do vizuální podoby a videa. Na činnosti webu se podílí další oddělení, ale nejvíce dostává zabrat redakce.

3. Uveřejňujeme kvalitní obsah a ověřujeme informace, ať jim můžeš věřit

Všechny články a informace, které uveřejňujeme, ověřujeme a na obsahu pracuje tým kvalitních redaktorů a editorů s dlouholetými zkušenostmi. Obsah kontrolují jazykové korektorky a další tým lidí, který se stará o další komunikaci a pochopitelnost obsahu na jiných platformách, než je web, například na Instagramu a YouTube. Všechny informace ověřujeme, proto se někdy přes sociální sítě mohou šířit zprávy dříve, než je vydáme my. Vydáváme je po ověření skutečností a to někdy může trvat, ale za následek to má to, že co uveřejníme, je důvěryhodné.

4. Jdeme ke zdroji

Spolupracujeme se zpravodajskými agenturami a jsme v kontaktu s novináři, reportéry i civilisty na místě, spojujeme s jinými redakcemi, i z Ukrajiny. Na hranicích s Ukrajinou máme vlastního redaktora a monitorujeme situaci a zjišťujeme informace z vlastních zdrojů. Nezpracováváme jen agenturně převzaté informace, ale tvoříme kvalitní obsah, přímo od zdroje.

5. Obsah sdílíme ve formě, které rozumí i mladší generace

Obsah kromě psané podoby dále přetváříme i na vysvětlující videa a instagramové posty a příběhy pro lidi, kteří mají raději vizuální obsah a tráví více času na sociálních sítích, například na Instagramu.

6. Jdeme víc do hloubky, ale vše, co potřebuješ vědět, víš bezplatně

Články a rozhovory, které dění více analyzují, jdou do hloubky, případně v nich přinášíme exkluzivní informace, poskytujeme jen členům klubu REFRESHER+. Věříme, že tito lidé chápou, že za novinářskou prací je hodně energie, a naši práci chtějí podpořit.

Jde většinou o nástavbu zpravodajství, například rozhovor s Angelinou, která poslední dny utíkala z Kyjeva, kde všechny informace z jejího útěku byly dostupné veřejně a bezplatně i mimo tento článek, rozhovor s politologem o konfliktu na Ukrajině či vysvětlující článek o tom, co je to SWIFT a co by pro Rusko znamenalo odstřižení od této platební sítě, případně reportáž přímo z hranic s Ukrajinou, odkud náš kolega už několik dní po sobě přináší informace.

7. Informujeme bezplatně každého, do hloubky můžeme jít jen díky našim členům klubu REFRESHER+

Zamčené články lze číst jen s předplatným. REFRESHER+ je klub pro naše čtenáře a podporovatele. Je to jeden ze způsobů, jak podpořit nezávislou žurnalistiku v Česku a na Slovensku. Jsme médium, které sledují primárně mladší lidé, do 30 let. Snažíme se přispět k tomu, aby nepřemýšleli černobíle, a snažíme se o to tak, že objektivně informujeme, edukujeme, podporujeme pozitivní změnu v životě nás všech.

Stojíme si za našimi hodnotami, jako je slušnost, pravda, nenásilí, tolerance, pomoc slabším. Pokud chceš podpořit a dokážeš ocenit práci desítek našich kolegů, můžeš tak učinit zakoupením předplatného a připojením se do klubu REFRESHER+. Některé články jsou dostupné pouze pro předplatitele, bez kterých by daný obsah nemohl vůbec vzniknout.

Jménem redakce a celého týmu Refresheru děkujeme za aktuální i budoucí podporu našim předplatitelům.

Domů
Sdílet
Diskuse