Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2022 8:09
Čas čtení 15:37
Adam Smeták

ZÁZNAM: Válka Ukrajina Rusko: Kyjev je obklíčen, všechny přístupové cesty do města drží ruská armáda. Očekává se další těžká noc

NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Invaze Ruska na Ukrajinu pokračuje čtvrtým dnem. Popisujeme minutu pominutě dění v zemi.

• Rusko v noci ze středy na čtvrtek napadlo Ukrajinu.

• V prvních dnech učinilo postupy územím sousedního státu ze severu, jihu i východ. Útočí po zemi, vzduchu i z moře.

• Podle dostupných informací se Rusům zatím postup příliš nedaří, Kyjev stále odolává.

• Dění živě pokrýváme i v aplikaci Refresher. Díky notifikacím ti žádná důležitá zpráva neunikne.

Dnešní živý přenos končí, pokračovat budeme opět zítra od ranních hodin. 


19:57
– Podle Američanů proběhl u Mariupolu obojživelný výsadek ruských vojáků.

19:54 – Starosta Kyjeva: „Město je nyní zcela obklíčeno a všechny výjezdy blokovány ruskými jednotkami. Neexistuje způsob, jak evakuovat civilisty.“

19:49 – Sberbank CZ, která má vazby na Rusko, ponechá v pondělí své pobočky uzavřené. Důvodem je zásadní odliv vkladů klientů v posledních dnech. Zároveň také ponechá zastavené karetní transakce a internetové bankovnictví. Vklady jsou pojištěné, uvedla. (ČT24)

18:58 – Z jihu postupuje na ukrajinské hlavní město Kyjev velká kolona ruských vojenských vozidel. V neděli o tom informoval poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko, na kterého se odvolala tisková agentura DPA.

Denysenko to řekl pro zpravodajský portál strana.news, když popisoval pohyb ruských vojáků přes Ukrajinu. V posledních dnech se ruská armáda při invazi snaží dobýt Kyjev, který jí ale odolává.

„Víme, kam směřují, a jsme připraveni,“ dodal Denysenko.

18:57 – Turecko zřejmě znemožní ruským válečným lodím plavbu ze Středozemního do Černého moře. (ČT24)

18:53 – Britský energetický kolos BP se kvůli ruské invazi na Ukrajinu zbaví svého pětinového podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť, uvedla firma. (ČT24)

18:38 – Švédsko se rozhodlo porušit tradici a dodává zbraně na Ukrajinu. (AFP)

18:25 – Ruské ministerstvo obrany poprvé přiznalo mrtvé a zraněné při invazi na Ukrajině. Jsou prý ale mnohonásobně menší než ztráty druhé strany. (ČT24)

18:06 – Ukrajinská poslankyně Lesia Vasylenko: „100 tisíc Ukrajinců se připojilo k teritoriální obraně za 48 hodin. Úžasní lidé v úžasné zemi. Nyní čekáme, až se připojí mezinárodní kontingenty.“

18:00 – Ukrajinská politička poděkovala Praze za podporu.

17:58 – EU uzavře vzdušný prostor pro všechna ruská letadla včetně soukromých, řekla von der Leyenová. EU také bude financovat zbraně pro Ukrajinu. (ČT24)

17:55 – Ursula von der Leyen: „Zakážeme kremelskou mediální mašinérii v EU. Státem vlastněné Russia Today a Sputnik a jejich dceřiné společnosti už nebudou moci šířit své lži, aby ospravedlnily Putinovu válku. Vyvíjíme nástroje k zákazu jejich toxických a škodlivých dezinformací v Evropě.“

17:34 – Lidé v Petrohradě stojí v dlouhé frontě před bankomatem. Zítra se očekává masivní pád rublu.

17:32 – Jan Lipavský: „Ministerstvo zahraničí důrazně doporučuje občanům, kteří se nacházejí v Rusku a Bělorusku, aby se vrátili do Česka.“

17:30 – Také český resort životního prostředí prověřuje, jakým způsobem by mohl Ukrajině pomoci. Ministryně Hubáčková slibuje minimálně ubytovací kapacity.

17:28 – Ukrajina bude platit v přepočtu 74 tisíc korun (100 000 Hr) měsíčně vojenskému personálu. K výraznímu zvýšení platů doje, aby vojáci viděli, „že jim země je vděčná,“ řekl prezident Volodymyr Zelenskyj.

16:33 – Ukrajinský ministr zahraničí: „Putinova jaderná hrozba je pokusem vyvinout tlak na Ukrajinu před jednáním s Ruskem. Putinův rozkaz přišel krátce poté, co bylo oznámeno, že obě delegace jsou připraveny se setkat. Tomuto tlaku nepodlehneme.“ (The Kyiv Independent)

16:27 – Z demonstrace na Václavském náměstí přinášíme reportáž.

Doporučeno
Václavské náměstí zaplnily desítky tisíc lidí, přišly podpořit Ukrajinu Václavské náměstí zaplnily desítky tisíc lidí, přišly podpořit Ukrajinu 27. února 2022 16:22

16:21 – Na Václavském náměstí přišlo Ukrajinu podpořit kolem 60 tisíc lidí. Byli jsme na místě.

15:59 – Na pomník rudoarmějce v Brně na Moravském náměstí někdo namaloval srdce v ukrajinských barvách. Městská část Brno-střed jej prozatím nebude odstraňovat. (ČT)

15:57 – Turecko nejspíš uzavře průlivy Bospor a Dardanely pro ruské lodě. Výjimku by mohly mít lodě Černomořské flotily. Turecký ministr zahraničí Cavusoglu uvedl, že to, co se na Ukrajině děje je válka a Turecko bude postupovat podle příslušné Konvence z Montreaux. (Daily Sabah)

15:53 – Petr Fiala během svého projevu na demonstraci na Václavském náměstí připomněl okupaci vojsk sovětského svazu v Československu v roce 1968. Připomněl, že stopy po střelách ruských zbraní jsou stále patrné na fasádě budovy Národního muzea.  

„Na té fasádě je naše historická zkušenost. To je naše memento. To je jeden z důvodů, proč se nesmíme smířit s tím, že do nějaké země přijedou tanky a rozdrtí tam touhu po svobodě a demokracii."

15:47 – Dvěma ruským vojákům podle reportéra The Kyiv Independent Iljy Ponomarenka došel benzín. Proto údajně přišli na policejní stanici na Ukrajině a poprosili místní policii o pomoc a poskytnutí pohonných hmot. „Nemůžu uvěřit, že vám o tomhle píšu,“ sdělil Ponomarenko. 

15:43 – Podle americké televize CNN zničili ukrajinští ozbrojenci kolonu ruských obrněných transportérů a dalších vojenských vozidel na hranicích Kyjeva. Po vojácích, kteří byli součástí kolony není ani stopy.  „Přišli jste do naší země. Přeji vám, abyste se všichni smažili v pekle!“ má říkat jeden muž na videu, která má CNN údajně k dispozici.

15:32 – Další zemí, která ruským dopravcům uzavře svůj vzdušný prostor, je Nizozemsko a Itálie. „V nizozemském vzdušném prostoru není místo pro země, které využívají zbytečné a brutální násilí,“ napsal na Twitter Mark Harbers, ministr infrastruktury a vodního hospodářství.

15:20 – Během ruského útoku na letiště Antonov byl spolu s dalšími obřími letadly zaparkovanými v Hostomelu zničen i největší nákladní letoun na světě, ukrajinský Antonov An-225 Mrija. (Ilja Ponomarenko)

15:17 – Dvě ruské helikoptéry byly podle reportéra The Kyiv Independent Iljy Ponomarenka sestřeleny poblíž Ivankiva v kyjevské oblasti.

15:12 – Americká velvyslankyně ONS Thomas-Greenfield: Putinův rozkaz uvést do pohotovosti jaderné síly je nepřijatelnou eskalací stávající války. (ČT24)

14:57 – Intenzita výbuchů v Kyjevě se za poslední hodiny zvýšila.

14:52 – Běloruský vůdce Lukašenko údajně zařídí, aby všechna letadla a helikoptéry zůstaly na zemi v Bělorusku během přepravy, jednání a návratu ukrajinské delegace na mírová jednání s Ruskem. Oznámila to kancelář prezidenta Volodymyra Zelenského (The Kyiv Independent

14:49 – Britská ministryně zahraničí Elizabeth Trass prohlásila, že podpoří všechny Brity, kteří se rozhodnou odjet na Ukrajinu pomoci tamním ozbrojencům bránit zemi proti Ruské invazi. (BBC)

14:46 – Ruský prezident Vladimir Putin v neděli obvinil ukrajinské představitele z promrhávání příležitosti vést rozhovory. Ty by mohly ukončit útoky Ruska na jejich prozápadně orientovaného souseda. Informovala o tom tisková agentura AFP.

Kreml oznámil, že Putin informoval izraelského premiéra Naftaliho Bennetta o příběhu speciální vojenské operace na „ochranu Donbasu na východě Ukrajiny“. Jde přitom o celoplošné napadení sousedního státu Ruskem.


Jak Kreml napsal v prohlášení, během telefonátu s Bennettem Putin poznamenal, že ruská delegace je v běloruském městě Homel a je připravená na jednání se zástupci Kyjeva, který má podle něj rozporuplný, nedůsledný postoj a nevyužil této příležitosti. Bennett navrhl, že Izrael bude vystupovat jako zprostředkovatel. (TASR)

❗️14:41 – Ukrajina potvrdila, že mírová jednání s Ruskem začnou dnes. (Kyiv Independent)

14:40 – Nezisková organizace Člověk v tísni hledá specialisty na logistiku. Potřebuje pomoc s organizací humanitární pomoci Ukrajině.

14:39  „Vláda schválila další dodávky zbraní Ukrajině v hodnotě 400 mil. korun. Jde o jiné zbraně, než jsme poslali doposud,“ oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS). Na Ukrajinu by se měly zbraně dostat během několika hodin. Premiér zdůraznil, že není čas jen na slovní podporu a Česko musí dělat konkrétní kroky, kterými napadené zemi pomůže.

14:35 – Ukrajinci staví v Kryvém Rohu barikády z písku. Video zveřejnil jeden z nich na sociálních sítích. V rodném městě prezidenta Zelenského se snaží obyvatelé bránit ruské invazi. „Nikdy jsem neviděl takovou jednotnost Všichni se snaží, všichni nakládají písek do pytlů a staví zátarasy. Sláva Ukrajině!“ řekl jeden z účastníků.

❗️14:31 – Ruský prezident Putin nařídil uvést ruské jaderné zbraně do vysokého stavu pohotovosti kvůli „agresivním prohlášením“ ze strany NATO. (ČT24)

14:29 – Papež František vyzval v neděli k „bezodkladnému“ otevření humanitárních koridorů civilistům utíkajícím před ruskými útoky na Ukrajině. 


„Myslím na staré lidi, na všechny, kteří momentálně hledají útočiště, na matky utíkající se svými dětmi. Jsou to bratři a sestry, kterým je potřeba naléhavě otevřít humanitární koridory a které je třeba přijmout,“ uvedl ve Vatikánu papež.


František zároveň vyzval k okamžitému ukončení bojů na Ukrajině, kde probíhá čtvrtý den ruské vojenské invaze.

14:25 – V Berlíně proti ruským útokům na Ukrajinu protestuje přibližně 100 000 lidí. Davy zaplnily prostor mezi Braniborskou branou a Vítězným sloupem. Odhaduje se, že by se demonstrace mohla rozrůst až ke tři kilometry vzdálenému Alexanderplatz. (BBC)

❗️14:19 – Ukrajina podle Moskvy souhlasila se schůzkou na ukrajinsko-běloruských hranicích. Měl to potvrdit i zdroj blízký prezidentovi Zelenskému. (ČT24)

14:17 – Japonsko se přidává k západním zemím, které odřezávají Rusko z platebního systému SWIFT. Japonský premiér Kišida řekl, že na ruského „diktátora Putina“ uvalí sankce a Ukrajině země poskytne finanční pomoc v hodnotě 100 milionů dolarů. (The Kyiv Independent)

14:14 – Na Václavském náměstí se sešly tisíce lidí, aby vyjádřili protest vůči ruským útokům a solidaritu s Ukrajinou. Doprava na náměstí je pozastavena. Podrobnosti z místa připravujeme.

14:12 – Opoziční běloruští novináři varovali před výsadkem vojáků z Běloruska. Parašutisté by měli dorazit do Kyjeva a Žytomyru. Bělorusko by se tak zapojilo do invaze přímo i s pomocí svých vlastních jednotek. Prezident Volodymyr Zelenskyj údajně telefonoval a jednal s běloruským vůdcem Lukašenkem. (Euromedian Press)

14:10 – Francie počínaje dnešním večerem zavře svůj vzdušný prostor pro ruské dopravce. (France info)

14:08 – V Haagu pokračuje soudní jednání proti ruským útokům na Ukrajinu. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj požaduje, aby Mezinárodní soudní dvůr co nejdříve nařídil Rusku konec útoků a začal s ním trestní řízení. (The Kyiv Independent)

14:05 – Reportér Ilja Ponomarenko zveřejnil na Twitteru záběry zničených oblastí Buča a Iprin na Kyjevsku. „Tohle byla obvyklá trasa, po které jsem jezdil na kole. Nyní je to ruská ulička smrti,“ popsal.

14:02 – Do Krnova dorazily dva autobusy s uprchlíky. Bylo v nich přes 40 žen, dětí a seniorů z města Nadvirna. Někteří z nich pokračují do Prahy, jiní zůstávají v Krnově. Ubytování zdarma dostanou v Larischově vile. (ČT)

❗️13:59 V centru Kyjeva se ozvala masivní exploze. Její původ zatím není známý. (The Kyiv Independent)

13:58 – Z Ukrajiny již před válkou uteklo nejméně 368 000 lidí. Přibližně 150 000 z nich našlo své útočiště v Polsku, vyplývá to z čísel OSN. (ČT24)

13:55 – Město Volnovacha se vrátilo zpět pod kontrolu Ukrajiny, informuje reportér Ilja Ponomarenko. Je však stále obklíčeno ruskými ozbrojenými složkami a válka stihla město v Doněcké oblasti kompletně zničit.

13:51 – Podle starosty Kyjeva Klička nejsou v hlavním městě již žádní ruští ozbrojenci. Ukrajinská obrana teď pracuje na dalším odhalení a zneškodnění ruských sabotáží. 

Všichni obyvatelé Kyjeva musí až do zítřka zůstat ve svých domovech. Podle Klička bude každý, kdo se ukáže na ulici a bude odhalen považován za sabotéra a člena špionážní skupiny nepřítele. V jedné z konverzací na telegramu Kličko také uvedl, že od pátku bylo v hlavním městě ztraceno nebo zabito devět civilistů včetně jednoho dítěte. (BBC)

13:47 – Svjatlana Cichanouská organizuje shromáždení u budovy generálního štábu v Minsku dnes v 17:00.

13:30 – Od začátku ruských náletů na Kyjev se narodilo v podzemních krytech šest dětí. (The Kyiv Independent)

13:27„Ruští přátelé se mnou sdíleli texty o svých kolezích v ruské veřejné službě, kteří kvůli této invazi rezignovali. Mezi zaměstnanci ruské vlády je z Putinova rozhodnutí rozšířené znechucení.“ (Neil Hauer, CNN)

13:07 – Putin řekl izraelskému premiérovi Bennettovi, že Rusko je připraveno na dialog v Bělorusku, ale Ukrajina nevyužila příležitosti. (The Spectator Index)

12:58Ministryně obrany Jana Černochová v OVM: „Vláda schválila dar vojenského materiálu ve výši 400 mil. korun na pomoc Ukrajině. Z bezpečnostních důvodů nebudu tento materiál specifikovat, nejedná se o lehké zbraně.“ (ČT24)

12:56 – Ukrajinský prezident Zelenskyj a běloruský prezident Lukašenko spolu hovořili po telefonu. (The Spectator Index)

12:35 – Itálie uzavře vzdušný prostor ruským letadlům. (The Spectator Index)

12:32 – Na Dominikánském náměstí v Brně se sešly stovky lidí, aby vyjádřily podporu Ukrajině. Na místě je náš redaktor.

12:29Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti): „Dnes je to 7 let od vraždy Borise Němcova, ruského vědce, bývalého vicepremiéra a kritika Putinova režimu, kterého zastřelili v Moskvě. Za jeho smrt je odpovědný současný ruský režim, který potlačuje lidská práva a páchá zločiny v Rusku i mimo něj. I B. Němcov to věděl už tehdy.

Praha se pyšní náměstím Borise Němcova, které se nachází před ruskou ambasádou. Česko vždy podporovalo ruské demokraty, a proto vyjadřujeme podporu a solidaritu všem statečným Rusům, kteří se nebojí protestovat proti zločinné válce Vladimira Putina proti Ukrajině.

Vladimir Putin tuto válku prohraje a my věříme, že v ruské vládě opět budou lidé, kteří věří v demokracii a spolupráci se Západem, jako byl Boris Němcov.“

12:28 – Mezinárodní federace juda připravila ruského prezidenta Vladimira Putina o pozici čestného prezidenta a ambasadora. Putin je držitelem černého pásu.

12:24 – Ministr vnitra Vít Rakušan chce dnes v Bruselu navrhnout zastavení vydávání víz ruským občanům do schengenského prostoru, stejně jako to učinila ČR. (ČT24)

12:18 –  Regionální hejtman tvrdí, že ukrajinské síly mají plnou kontrolu nad Charkovem.

❗️12:17 – Ukrajinský prezident oznámil, že Kyjev žaluje Rusko k mezinárodnímu soudu v Haagu. (The Spectator Index)

11:59Petr Fiala (ODS): „Schválili jsme dodávku zbraní Ukrajině a další, významnější dodávku schválíme. Vše dopravíme na ukrajinské území. Je potřeba hledat všechny cesty, jak Ukrajině pomoci. Přidávají se i další země, včetně těch, které říkali, že na Ukrajinu zbraně nikdy nepošlou.“

11:56 – Dinamo Riga právě oznámilo, že opouští KHL a všechny její struktury.

11:53Německý kancléř Scholz oznámil masivní navýšení výdajů na obranu. Letos dostane Bundeswehr zvláštní injekci 100 miliard eur, pak Německo začne plnit závazek 2 procent HDP na obranu. (Bild)

11:38 – Německo uzavře svůj vzdušný prostor pro Rusko od 15:00. (tagesschau)

11:30 – Tlumočnici německých novin die Welt se při živém tlumočení nejnovějšího Zelenského projevu zlomil hlas kvůli pláči.

11:23 – Britská ministryně zahraničí uvedla, že její země má seznam ruských oligarchů, kteří budou vystaveni „průběžnému programu sankcí“, který se zaměří na jejich soukromá letadla, nemovitosti a další majetek. (The Spectator Index)

11:14 – Ukrajina spustila webovou stránku, která má pomoci ruským rodinám najít jejich příbuzné zabité v boji. Ministerstvo vnitra spustilo http://200rf.com , kde zveřejňuje fotografie a dokumenty mrtvých a zajatých ruských vojáků.

11:11 – Rapper Ca$hanova Bulhar: „Rozhodli jsme se podpořit hrdě a srdnatě bojující ukrajinský lid v boji s válečným zločincem. Ze všech objednávek na našem e-shopu, které se uskuteční od teď do středeční půlnoci, pošleme 100 % peněz na bankovní účet ukrajinské armády. Sláva Ukrajině!“

11:09 – Česká reprezentace nenastoupí do barážového utkání s Ruskem na MS 2022.

11:08 – Náměstek ukrajinského ministra obrany tvrdí, že Rusko od začátku invaze ztratilo 27 letadel a 26 vrtulníků. (The Spectator Index)

11:07 – Irsko uzavřelo vzdušný prostor ruským letadlům. (The Spectator Index)

11:02 – Náměstek ukrajinského ministra obrany tvrdí, že Rusko od začátku invaze ztratilo asi 4300 vojáků a 146 tanků. (The Spectator Index)

11:01 – Policie eviduje desítky podnětů na komentáře v internetových diskusích, které schvalují ruskou invazi na Ukrajinu a aktivity ruské armády. (ČT24)

10:59 – Dánsko uzavře svůj vzdušný prostor ruským letadlům. (The Spectator Index)

10:50 – Vladimir Putin poděkoval ruským speciálním jednotkám za plnění jejich „hrdinské“ povinnosti na Ukrajině. (Reuters)

10:40 – V Charkově na severovýchodě země probíhají těžké boje.

10:36„Můj otec se hlásí do jednotky územní obrany. Můj přítel je v armádě. Snažím se, jak jen mohu, abych dal světu informace o tom, co se tady děje. Ale pokud to bude potřeba – jsem připraven bojovat,“ napsala na Twitter Inna Sovsun, poslankyně ukrajinského parlamentu za stranu Hlas.

10:27 – Redaktor ČT24 sdílí překlad článků ze stránky ruského deníku Pravda. Ilustruje pohled ruských médií na ruskou agresi na Ukrajině.

10:05 – Ukrajinský parlament vyzval celý svět, aby Rusko bylo označeno za teroristický stát. „Po barbarských zločinech proti ukrajinskému lidu nemá Rusko mezi civilizovanými národy světa místo,“ stojí na oficiálním telegramovém účtu.

10:01 – Bílý dům: „V nadcházejícím týdnu spustíme mnohostrannou transatlantickou pracovní skupinu, která bude identifikovat, hledat a zmrazovat aktiva sankcionovaných ruských společností a oligarchů – jejich jachty, jejich sídla a jakékoli další neoprávněně získané zisky, které můžeme najít a zmrazit v rámci zákona.“

9:57 – Místní v Charkově utvořili lidský řetěz, aby zabránili průjezdu ruských tanků.

9:45 – Volodymyr Zelenskyj: „To, co dělají okupanti v Charkově, Ochtyrce, Kyjevě, Oděse a dalších městech a obcích, si zaslouží mezinárodní soud. Zaznamenáváme všechny jejich zločiny.“

9:37 – Ukrajinec vstoupil do živého vysílání izraelských reportérů, aby vzkázal, co si myslí o ruské invazi do jeho země.

9:31 – Referendum o ústavních změnách v Bělorusku, které se koná dnes, 27. února, má umožnit Rusku umístit jaderné zbraně na území Běloruska. Hlasování se bude konat uprostřed ruské vojenské přítomnosti v Bělorusku, kterou využívá k útoku na Ukrajinu ze severu. (The Kyiv Independent)

9:09 – Daily Beast informuje, že ve městě Okhtyrka v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny byli postřeleni dva dánští novináři. Stefan Weichert a Emil Mikkelsen by nyní měli být v bezpečí, v nemocnici.

8:51 – Ukrajinský prezident Zelenskyj uvedl, že jeho země nemůže v Bělorusku vyjednávat s Ruskem, protože země je využívána k útoku na Ukrajinu.

8:40 –  Ukrajina vyzývá občany cizích států, aby pomohli Ukrajině v boji proti ruské agresi.

8:39„Nový balík finančních sankcí Západu by měl být zdrcující i pro ruské oligarchy a jejich rodiny, včetně dětí studujících na prestižních univerzitách. V řádu měsíců – majetek vlastní oligarchové skrytě, skrze komplikované struktury – dojde ke zmrazení jacht či luxusních realit,“ myslí si český ekonom Lukáš Kovanda.

8:37„Kyjev přežil další noc. Dobré ráno světe,“ napsala na Twitter novinářka Anstasija Lapatina z deníku The Kyiv Independent.

8:26 – Rusko říká, že jeho delegace přijela do Běloruska na jednání s ukrajinskými protějšky. (The Spectator Index)

8:12 – Rusové přiznali první oběť války na své straně. Jde o Nurmagomeda Gadzhimagomedova z Dagestánu. Ukrajinská prezidentská kancelář ale tvrdí, že při bojích bylo zabito již více než 3500 ruských vojáků a 200 jich upadlo do zajetí. 

8:09 – Rusům se v neděli podařilo proniknout do města Charkov. Informoval o tom poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. Probíhají pouliční boje.
 


Probíhá čtvrtý den války na Ukrajině. Ze středy na čtvrtek ruská armáda začala bombardovat města po celé sousední zemi, pár minut na to začala na její území pronikat i po zemi. Ukrajinci ruského agresora překvapili odhodlaným ozbrojeným odporem, který trvá až do dnešních dní. Podle dostupných informací se Rusům zatím nepodařilo získat ani jedno velké město.

Mezitím svět reaguje tvrdými sankcemi, které těžce zasáhnou nejen Vladimira Putina a jeho blízké okolí, ale celou ruskou ekonomiku. Polsko a Slovensko zaznamenávají uprchlickou vlnu o desítkách tisíc osob prchajících před válkou.

Domů
Sdílet
Diskuse