Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. března 2022 9:30
Čas čtení 7:25
Veronika Szűcs Rajničová

8 největších hoaxů o Ukrajině: Nikdy nebyla státem, ovládají ji fašisté, vláda terorizuje východ země

8 největších hoaxů o Ukrajině: Nikdy nebyla státem, ovládají ji fašisté, vláda terorizuje východ země
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky
POLITIKA INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

V záplavě informací na internetu se může stát, že se člověk ztratí a už neví, čemu má věřit. Někteří uživatelé sdílejí dezinformace záměrně a někteří nechtěně jen proto, že neznají dost faktů.

„Na sociálních sítích pozoruji snahu odvést pozornost od podstaty věci, a to je, že Ukrajina byla napadena nevyprovokovanou agresí. Chtějí, aby se mluvilo o amerických válkách, snaží se zdiskreditovat mainstreamová média,“ říká odborník na hoaxy Vladimír Šnídl. 


Základním pravidlem při sdílení a přijímání informací je — všímejte si zdrojů. Ověřte si, zda znáte profil nebo člověka, který zprávu zveřejnil. V době rusko–ukrajinského konfliktu se vyrojilo množství nových webů, které slouží pouze k propagandě. Starší dezinformační média se dají najít i na Wikipedii


V Refresheru se vždy snažíme důkladně ověřovat zprávy, které vám přinášíme, a dbáme na to, aby šlo ven jen to, co je fakticky správně. Ano, stane se i nám, že v záplavě (dez)informací uveřejníme i zprávu, která se později ukáže jako nepravdivá, ale v tom případě ji opravíme a uvedeme na pravou míru i s omluvou.

Při psaní článku o nejčastějších hoaxech o Ukrajině jsme oslovili Dominiku Hajdu a Kateřinu Klingovou, analytičky společnosti Globsec, aby pomohly vysvětlit nejčastější hoaxy o rusko–ukrajinském konfliktu, které se aktuálně šíří internetem. Chcete-li podpořit naše úsilí a získat neomezený přístup k článkům, přidejte se do klubu Refresher+.


1. Ukrajina není oficiálně státem, neboť podle generálního tajemníka OSN nikdy nepožádala o registraci hranic. 

V době invaze Ruska na Ukrajinu se opět vynořil starší hoax, který se šířil zejména na sociálních sítích: „Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun učinil ohromující prohlášení, které je zakázáno šířit v ukrajinských médiích a na internetu. Během jednání RB OSN byla předložena otázka konfliktu mezi oběma státy. V důsledku toho se dospělo k tomuto závěru: Ukrajina si od 25. 12. 1991 nezaregistrovala své hranice. V OSN nebyla provedena registrace hranic Ukrajiny jako suverénního státu.“

Tvrzení může vypadat jako pravdivé, protože Pan Ki-Mun skutečně byl generálním tajemníkem OSN. Takové prohlášení však nikdy neučinil. 


Jak vysvětlila policie Slovenské republiky na svém facebookovém profilu, žádný stát nemá povinnost registrovat své hranice v OSN. Stát se stává suverénním na základě toho, že jej uznají a přijmou mezi sebe ostatní státy světa a je začleněn do struktur OSN. 


Ukrajina je oficiálně uznaným státem jako řádný a zejména zakládající člen OSN. Poprvé byla v OSN registrována jako Ukrajinská sovětská socialistická republika, v srpnu 1991 se přejmenovala na Ukrajinu


„Co se týká prohlášení OSN, je tomu právě naopak. V roce 2014 po anexi Krymu generální tajemník Pan Ki-Mun vyzval k plnému respektování a zachování nezávislosti, suverenity a teritoriální celistvosti Ukrajiny. Navíc většina zemí OSN v rámci valné hromady v březnu 2014 také schválila rezoluci, která označila anexi Krymu za nepravomocný akt a vyzvala k mírovému řešení,“ podotýká Dominika Hajdu.  


Dodává, že všechna prohlášení generálního tajemníka jsou dobře archivována a neexistují prohlášení, která by bylo „zakázáno“ šířit.

kyjev, mesto, ukrajina, refresher
Zdroj: Pexels/Maryia Plashchynskaya


2. Ukrajina historicky neexistovala. Nikdy neměla tradici skutečné státnosti, za vznikem státu ve skutečnosti stojí Rusko.

Tato slova použil ve svém projevu ruský prezident Vladimir Putin. Invazi na Ukrajinu odůvodnil tím, že Ukrajinci prý od začátku budovali svou státnost na popírání všeho, co je spojovalo s Ruskem, snažili se deformovat vědomí a historickou paměť milionů lidí, celých generací žijících na Ukrajině.

Dominika Hajdu podotýká, že nezávislá samostatná Ukrajina vznikla z vůle lidu, což při vzniku státu můžeme považovat za nejlegitimnější způsob. Vznikla na základě referenda v prosinci 1991. Referenda se zúčastnilo 84 % právoplatných voličů a 90 % z nich hlasovalo pro nezávislost.


Když si uděláme výlet do historie, středověká, tzn. Kyjevská Rus vznikla v 9. století a rozprostírala se na některých územích dnešní Ukrajiny a Ruska. I Rusové, i Ukrajinci toto historické období považují za kolébku formování svých národů. 


Od 14. do 17. století ale většině území dnešní Ukrajiny vládlo Polsko s Litvou. Zde se začal formovat samostatný ukrajinský jazyk a také ortodoxní církev, která byla odlišná od té ruské.

Domů
Sdílet
Diskuse