Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2022 9:30
Čas čtení 8:00
Martin Adam Pavlík

John Lennon, Bob Marley, The Doors, U2 nebo Pink Floyd. Kdo nazpíval ty nejlepší protiválečné písně?

John Lennon, Bob Marley, The Doors, U2 nebo Pink Floyd. Kdo nazpíval ty nejlepší protiválečné písně?
Zdroj: TASR/AP/Felipe Dana
HUDBA
Uložit Uložené

Pop, rock, folk, reggae či metal. Když se zpívá o důležitých tématech, na žánrech nezáleží. Tyto písně kriticky nahlížejí na válečné konflikty ve světě. Poslechni si je.

Hudebníci vždy uměli trefně reagovat na zvěrstva, která se ve světě děla. Jsou písně, které rezonují dodnes zejména díky silným a nadčasovým textům. Pojďme si společně připomenout ty, které rafinovaně, symbolicky nebo i přímočaře kritizují války či ozbrojené konflikty a poukazují na hrůzy s nimi spjaté.


Je smutné, že je řada z nich stále aktuální. Dávají nám ale alespoň energii, sílu a naději snáze přežít náročné časy, které, doufejme, brzy pominou a nahradí je opět trochu „světlejší dny“. Některé z písní určitě znáš, jiné možná uslyšíš poprvé. Všechny ovšem rezonují a mají jasné protiválečné poselství. Pojď se podívat, které jsme vybrali. Na konci článku najdeš také Spotify playlist.


Refresher ti pravidelně přináší různé hudební tipy, recenze alb, novinky, žebříčky či profily hudebníků a kapel. Pokud tě zajímají články věnované hudbě, neváhej nás podpořit a staň se členem klubu Refresher+, abychom ti mohli přinést ještě více kvalitního obsahu.


Bob Dylan – Masters of War (1963)

„Hrajete si s mým světem, jako kdyby to byla vaše malá hračka... Když se počet úmrtí zvýší, skryjete se ve svém sídle, zatímco krev mladých lidí vytéká z jejich těl, která jsou pohřbena v bahně.“

Jedná se o text, ze kterého je cítit obrovskou frustraci a hněv. Dylan skladbu adresoval politickým lídrům s až děsivou mocí, kteří rozhodují o tisících až milionech životů, přičemž často nehledí na důsledky, ale jen na vlastní zájmy.



The Doors – The Unknown Soldier (1968)


Zpěvák Jim Morrison byl jedním z největších kritiků války ve Vietnamu a právě tato píseň na ni odkazuje. „Kulka zasáhne přilbu a je po všem. Pro neznámého vojáka je po všem,“ zpívá Morrison ve skladbě, která se objevila na albu s mnohoznačným názvem Waiting for the Sun.


Creedence Clearwater Revival – Fortunate Son (1969)

Píseň, kterou nepochybně znáš i z několika filmů, jako Apocalypse Now, Forrest Gump nebo Born on the Fourth of July, odráží frustraci z toho, že mladí lidé, kteří s válkou nechtěli mít nic společného, ​​byli povoláni do služby, přičemž synové politiků nebo jiných vlivných lidí se této službě vyhnuli. I zpěvák kapely John Fogerty podle Fort Knox News sloužil v armádě v letech 1966 až 1968.


Karel Kryl – Bratříčku, zavírej vrátka (1969)


„Bratříčku, nevzlykej, to nejsou bubáci, vždyť už jsi velikej, to jsou jen vojáci, přijeli v hranatých železných maringotkách. Se slzou na víčku hledíme na sebe, buď se mnou, bratříčku, bojím se o tebe na cestách klikatých, bratříčku, v polobotkách.“

Nádherný text českého písničkáře, který věděl, jak se dostat posluchači pod kůži. Tento kultovní protestsong odkazuje na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a bohužel v dnešních dnech dostává nový rozměr.

Black Sabbath – War Pigs (1970)


Odpor k válce přetavily do této skladby heavymetalové legendy z Birminghamu. „Politici se skrývají, oni jen začali válku, tak proč by měli jít bojovat? Nechávají tento úkol pro chudé... Začít válku jen pro zábavu, zacházet s lidmi jako s pěšci v šachu, počkej, až přijde jejich soudný den,“ zpívá za celou generaci rozzlobený Ozzy Osbourne, přičemž jeho nezaměnitelný hlas doplňuje kvílící kytara Tonyho Iommiho.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111161 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Která slovenská kapela ve svém protiválečném textu nepřímo vzpomíná i na slovenské brance.
  • Která zpěvačka napsala píseň o pumových útocích Irské republikánské armády.
  • Který folkový zpěvák napsal píseň o tom, jak jeho otec bojoval za druhé světové války.
  • Která metalová kapela napsala píseň o vojákovi, který během první světové války přišel o ruce, nohy, je slepý a nemůže mluvit ani se hýbat. 
  • Která slovenská píseň je o ztrátě syna ve válce.
Domů
Sdílet
Diskuse