Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2022 9:30
Čas čtení 3:54
Veronika Szűcs Rajničová

10 faktů o starostovi Kyjeva: Vitalij Kličko má doktorský titul, byl lídrem Majdanu a zapsal se do Guinnessovy knihy rekordů

OSOBNOSTI INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Svět znal Vitalije Klička ještě předtím, než se dostal do vysoké politiky. Spolu s bratrem Vladimirem se stali jedněmi z nejúspěšnějších boxerů všech dob.

klicko, starosta kyjeva, kyjev, refresher
Zdroj: TASR/AP

„Bojujeme za naši nezávislost. Za naši rodinu. Za naši budoucnost. Rusové zničili ekonomiku naší země,“ říká před mapou Kyjeva statný padesátník. Vitalij Kličko, známý i jako doktor Železná pěst, by si po úspěšné kariéře mohl vychutnávat sportovní důchod. Namísto toho brání hlavní město Ukrajiny z pozice starosty. 


Podívali jsme se na průřez Kličkovou kariérou od dob boxu přes jeho vystupování na Euromajdanu až po kandidaturu na prezidenta. Pokud chceš podpořit tvorbu kvalitní žurnalistiky a dostat přístup ke všem článkům na našem portálu, přidej se do klubu Refresher+.


1. S bratrem se zapsali do Guinnessovy knihy rekordů

Svět znal Vitalije Klička ještě předtím, než se dostal do vysoké politiky. Spolu s bratrem Vladimirem se stali jedněmi z nejúspěšnějších boxerů všech dob. Za celou profesionální kariéru prohrál jen dvakrát


Sourozenci se v roce 2011 zapsali do Guinnessovy knihy rekordů. Jako bratři vyhráli nejvíce boxerských zápasů v těžké váze v historii. Byli tak úspěšní, že se ve sportovním světě začalo mluvit o éře bratrů Kličkových. Bratři nikdy nebojovali proti sobě, protože to slíbili své mámě. Vitalij odešel do sportovního důchodu v roce 2012.


2. Má titul PhD. a hovoří několika světovými jazyky

Starosta Kyjeva získal na přelomu století titul PhD. Podařilo se mu to jako prvnímu profesionálnímu boxerovi na světě. Podobně jako později jeho mladší bratr i on studoval vědy o sportu. 


I proto Vitalij získal přezdívku doktor Železná pěst a Vladimirovi říkají doktor Ocelové kladivo. Ve svém výzkumu na Kyjevské univerzitě se věnoval mladým talentům. Oba bratři mluví ukrajinsky, rusky, německy a anglicky.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111235 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Proč ho podpořila Angela Merkel.
  • Jakou má spojitost s Majdanem.
  • Kterou stranu založil.
  • Proč odstoupil z kandidatury na prezidenta.
Domů
Sdílet
Diskuse