Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 11:11
Čas čtení 1:54
Adéla Ježková

Ceny pohonných hmot v Česku jsou rekordně vysoké. Zrušení biosložky a silniční daně nepomůže, kritizuje vládu opozice

Ceny pohonných hmot v Česku jsou rekordně vysoké. Zrušení biosložky a silniční daně nepomůže, kritizuje vládu opozice
Zdroj: Pixabay/Engin_Akyurt/volně k užití
NEWS CENY POHONNÝCH HMOT
Uložit Uložené

Vláda by se měla podle opozice „probrat a přijmout taková opatření, která české občany a ekonomiku před dopady války opravdu ochrání“. Opozice tak reaguje na ukončení povinného přimíchávání biosložky do paliv a na zrušení silniční daně.

Vláda ve středu v reakci na růst cen pohonných hmot v České republice rozhodla o ukončení povinného přimíchávání biosložky do paliv a o zrušení silniční daně. Na Twitteru o tom informovalo Ministerstvo financí. Ceny paliva se dostaly na rekordní maximum, atakují 50 korun za litr. Opozice však s kroky vlády nesouhlasí.

Doporučeno
Ceny pohonných hmot: Vláda kvůli rostoucím cenám zrušila silniční daň a přimíchávání biosložky do paliv Ceny pohonných hmot: Vláda kvůli rostoucím cenám zrušila silniční daň a přimíchávání biosložky do paliv 9. března 2022 17:30

Ceny pohonných hmot na českých čerpacích stanicích kvůli válce rekordně rostou. „Nafta za poslední měsíc v Česku zdražila skoro o 8 Kč na litr. Nevídané. Před invazí byla její rekordní cena zhruba 37 korun – v roce 2012,“ informoval minulý týden na Twitteru český ekonom Lukáš Kovanda. Ceny ovšem stoupají každým dnem. Ministerstvo financí proto oznámilo, že bude plošně kontrolovat čerpací stanice kvůli maržím.

Vláda nepomáhá „obyčejným lidem“, kritizuje opozice

Zrušení silniční daně se ale nelíbí opozici ani některým odborníkům. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly takové řešení lidem nepomůže. „Svolali jsme proto na příští týden mimořádné jednání tripartity. Chceme vládu přimět k tomu, aby se konečně probrala a přijala taková opatření, která naše občany a ekonomiku před dopady války opravdu ochrání!“ napsal Středula na Twitteru.

„Nikoliv kvůli Ukrajině, ale kvůli vládním trikům přišel rezort dopravy o 9 miliard Kč na dopravní infrastrukturu. Nyní hrozí, že přijde o dalších 5 miliard/rok, a to kvůli zrušené silniční dani, kterou nikdo nepožadoval. Cenu pohonných hmot to neřeší, nepatrný dopad pocítí jen část firem,“ napsal na Twitteru místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Zrušení daně bude znamenat díru ve Státním fondu dopravní infrastruktury také podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO).

Místopředseda Volebního výboru Aleš Juchelka (ANO) se na Twitteru vyjádřil ke zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot tak, že si „připadá jako kolovrátek“„Okolní země dělají maximum pro to, aby občanům pomohli řešit zvyšování cen energií a pohonných hmot. Naše vláda nedělá buď nic a nebo nabízí polovičaté řešení, které má stejný nulový efekt. Občan platí a vláda se neptá, kde na to vezme,“ napsal.

Doporučeno
Inflaci neukočírujeme s pěstováním nátury „užít si dnes a zítra bude potopa“, říká ekonomka Horská Inflaci neukočírujeme s pěstováním nátury „užít si dnes a zítra bude potopa“, říká ekonomka Horská 8. července 2022 7:00

Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury vláda Petra Fialy selhala ohledně řešení drahých pohonných hmot. „Zrušení silniční daně většině lidí nepomůže a nepřimíchávání biosložek zlevní 1 litr pohonných hmot pouze cca o 1 korunu. SPD navrhuje snížení DPH a zastropování cen,“ uvedl s tím, že jestli vláda neumí situaci vyřešit, ať podá demisi.

Domů
Sdílet
Diskuse