Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2022 16:34
Čas čtení 1:25
Vojtěch Vanda

Nový průzkum: SPOLU má přes 30 procent, v modelu bez koalic je nejsilnější ANO

Nový průzkum: SPOLU má přes 30 procent, v modelu bez koalic je nejsilnější ANO
Zdroj: Úřad vlády ČR
POLITIKA ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA ČSSD HNUTÍ ANO KDU-ČSL KSČM PŘÍSAHA SPD SPOLU STAN TOP 09
Uložit Uložené

Podle průzkumu agentury Kantar, který si nechala zhotovit Česká televize, by volby do Sněmovny v modelu bez koalic s přehledem vyhrálo hnutí ANO. Pokud by ale znovu kandidovala koalice SPOLU, situace by se obrátila.

Únorový volební model agentury Kantar pro Českou televizi mluví jasně – nejsilnějším hnutím v Poslanecké sněmovně zůstává hnutí ANO. V modelu bez koalic by strana Andreje Babiše od svých voličů získala 25 %, čili o 4 % víc než ODS Petra Fialy. Na třetím místě by se umístilo SPD Tomia Okamury. Pokud by se ale zformovaly stejné koalice jako byly na podzim, SPOLU by nadále byla vítězná.

Doporučeno
Andrej Babiš v nemocnici podstupuje sérii vyšetření. Mají odhalit příčinu jeho zdravotních problémů Andrej Babiš v nemocnici podstupuje sérii vyšetření. Mají odhalit příčinu jeho zdravotních problémů 13. března 2022 10:02

Co se stran týče, na preferencích ODS se projevilo zejména řešení invaze na Ukrajině. Přestože by na vedoucí ANO ztrácela 4 %, oproti listopadovému modelu posílila o 5,5 % a to prakticky ve většině kategorií, zejména u žen. Zato ANO kleslo o 2 procentní body. S větším odstupem se následně umístilo hnutí SPD s pouze o 0,5 % více než hnutí STAN. Listopadový pokles Starostů, tedy 2 %, je stejný, jako nárůst hnutí Tomia Okamury.

Do Sněmovny by se ještě dostali Piráti se 7,5 %, TOP 09 na 6,5 procenta a KDU-ČSL s 5,5 procenty, kteří by hranici těsně překonali. Naopak ČSSD, komunisté i Přísaha by svůj neúspěch z posledních voleb prakticky zopakovali.

Koalice by výsledkem zamíchaly

Vezmeme-li v potaz hypotetickou možnost, že by do Sněmovny strany kandidovaly ve stejně složených koalicích jako v posledních volbách, vítězem by se stala koalice SPOLU se 32,5 %. Oproti podzimním modelům by získala náskok před hnutí ANO, které by volilo 27,5 % voličů. Ztráty by počítali Piráti se Starosty (14,5 %), SPD by naopak posílilo.

Metodologie předvolebního výzkumu agentury Kantar

– Aktuální průzkum v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. pro Českou televizi

– Sběr dat probíhal ve dnech 14. 2. až 4. 3. 2022 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).

– Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 974 respondentů. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,3 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.

– Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 940 respondentů. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,7 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
Domů
Sdílet
Diskuse