Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2022 19:30
Čas čtení 1:49
Dominik Vetrák

Gran Turismo 7 nelze hrát už 30 hodin. Hráči nadávají na šíleně předražené mikrotransakce, bez kterých nezískáš luxusní auta

TECH GRAN TURISMO 7
Uložit Uložené

Hráči jsou frustrovaní.

V naší recenzi na exkluzivní závodní hru Gran Turismo 7 na Playstation 4 a Playstation 5 jsme zmiňovali, že recenzenti neměli před vydáním hry přístup k mikrotransakcím (obsah hry placený za reálné peníze). Nemohli tedy zjistit, jak jsou nastaveny. Vývojáři ze studia Polyphony Digital a vedení Playstationu pravděpodobně věděli, že pokud by k nim měli recenzenti přístup, udělili by hře horší hodnocení.

Doporučeno
RECENZE: Gran Turismo 7 (PS5) RECENZE: Gran Turismo 7 (PS5) 2. března 2022 12:30

Například 2 miliony kreditů stojí na Playstation Store 500 korun, ve hře jsou však i auta za více než 3 miliony kreditů. Za sbírku více luxusních aut tak hráči zaplatí i tisíce korun. Auto, které v předešlé hře ze série Gran Turismo s podtitulem Sport stálo kolem stokoruny, nyní stojí 5 až 6násobně více.

Kredity mohou hráči získat také soutěžením v samotné hře. Odměny za dokončení závodu jsou ovšem nízké. Zdá se tak, že tvůrci hry nebo ředitelé v Playstationu chtějí, aby hráči platili za předražené mikrotransakce.

Gran Turismo 7
Zdroj: Playstation/Polyphony Digital

Již nákup tří nejluxusnějších aut stojí víc než celá hra Elden Ring či Horizon: Forbidden West. Méně luxusní auta se dají získat rychleji a nestojí tolik, ale pokud jich chceš víc, opět musíš opakovat tentýž závod.

Navíc pokud chceš jezdit online v režimu sport a závodit s jinými hráči v turnajích, vždy je podmínkou, že musíš vlastnit specifické vozidlo. Měl by sis ho i vylepšit, protože ostatní jezdci to udělali a ty jim se základní výbavou auta nebudeš stačit.

I vylepšení jsou ale drahá. My jsme například po dohrání základní části hry utratili více peněz na tuning aut než na jejich kupování.

Gran Turismo 7
Zdroj: Playstation/Polyphony Digital

Závodní série her Gran Turismo zdobila konzole Playstation od úplného začátku a milují ji miliony hráčů. Je však možné, že kvůli takovému chování tvůrců přehodnotí přístup a vztah k sérii.

Doporučeno
Díváme se na nejlepší závodní hru historie? Gran Turismo 7 odhaluje trailer a informace, které nadchnou každého hráče Díváme se na nejlepší závodní hru historie? Gran Turismo 7 odhaluje trailer a informace, které nadchnou každého hráče 3. února 2022 17:30

Nasvědčuje tomu také takzvaný review bombing. Jde o situaci, kdy se hráčům kroky tvůrců nezamlouvají a začnou hře udělovat nízké hodnocení. Na stránce Metacritic, která sdružuje recenze od nejlepších recenzentů na světě, již kleslo hodnocení hráčů na 3,8/10. Průměrné hodnocení recenzentů, kteří o mikrotransakcích nevěděli, je přitom téměř 9/10.

Gran Turismo 7
Zdroj: Metacritic

Tvůrci navíc před třemi dny vydali aktualizaci, která sice zvýšila odměny za závodění ve dvou závodech, ale snížila je pro šestnáct dalších, takže hráči vydělají ještě méně. 

Nejnovější aktualizace ze včera zase způsobila pád serverů. Jenže Gran Turismo 7 je hra, která vyžaduje neustálé internetové připojení (nevíme, z jakého důvodu). Proto si 30 hodin nikdo vlastně nemohl hru ani zahrát, a to ani její singleplayerovou kampaň. V současnosti už je hra hratelná.

Zpět
Sdílet
Diskuse