Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2022 v 8:25
Čas čtení 0:59
Tereza Šnajdrová

Před válkou na Ukrajině uteklo již 3,9 milionu lidí. Přes 236 tisíc Ukrajinců dostalo víza v Česku

Před válkou na Ukrajině uteklo již 3,9 milionu lidí. Přes 236 tisíc Ukrajinců dostalo víza v Česku
Zdroj: TASR/AP Photo/Visar Kryeziu
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Je tomu již více než měsíc, co na Ukrajině vypukla válka. Lidé před ní utíkají nejen do sousedících států, ale také do Česka. Z Ukrajiny od začátku války uteklo téměř 3,9 milionu lidí a přes 236 tisíc jich přišlo do Česka.

Na 24. února 2022 nikdo jen tak nezapomene. Ruská vojska vtrhla na Ukrajinu a začala válka, kvůli níž ze země muselo odejít již téměř 3,9 milionu lidí, uvádí Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Lidé prchají nejen do sousedících zemí, ale také do Česka, kam od začátku války přišlo více než 236 tisíc Ukrajinců, píše Ministerstvo vnitra.

Doporučeno
Ukrajina chce Putina vystřelit na Jupiter. Ve sbírce na kosmickou loď už vybrala přes dva miliony dolarů Ukrajina chce Putina vystřelit na Jupiter. Ve sbírce na kosmickou loď už vybrala přes dva miliony dolarů 28. března 2022 v 19:26

Ačkoli se od 22. března nárůst Ukrajinců prchajících ze země zpomalil, podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Ukrajinu opustilo již 3 862 797 lidí. Zhruba 90 % prchajících před válkou jsou ženy a děti, a právě těch nejmenších by mělo být až 1,5 milionu. 

Válka na Ukrajině podle OSN zapříčinila druhou největší uprchlickou krizi od druhé světové války. Nejvíce lidí podle dostupných dat prchá do Polska, které přijalo bezmála 2,3 milionu uprchlíků, a další míří i na Slovensko či do Česka. 

Právě Česko udělilo podle Ministerstva vnitra již více než 236 tisíc speciálních víz, ale ne všichni o ně žádají. Odhady hovoří o tom, že by na našem území mohlo být kolem 300 tisíc uprchlíků, přičemž polovinu z nich tvoří děti a čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Ukrajinci prchající před válkou nejčastěji míří do Prahy, kde jsou kapacity téměř vyčerpané. 

Ukrajinci mohou v Česku od minulého úterý žádat o víza za účelem dočasné ochrany, která jim umožní zůstat u nás až jeden rok a zároveň jim zajistí přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, ale také přístup na trh práce.

Domů
Sdílet
Diskuse