Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2022 7:00
Čas čtení 7:54
Tereza Šnajdrová

Influencerka Shopaholicadel čelí kyberšikaně téměř každý den. Nesmíme před tím zavírat oči, varuje psycholožka

Influencerka Shopaholicadel čelí kyberšikaně téměř každý den. Nesmíme před tím zavírat oči, varuje psycholožka
Zdroj: se souhlasem Shopaholicadel
REFRESHER INFLUENCEŘI TIKTOK YOUTUBE
Uložit Uložené

Na sociálních sítích, a obzvláště pak na TikToku, nejdou lidé pro urážku či sprosté slovo daleko. Své o tom ví Shopaholicadel, která z oblíbené platformy musela kvůli nenávistným komentářům odejít, ale ani to kyberšikaně nezabránilo.

Adéla vystupující pod pseudonymem Shopaholicadel si vždy přála být influencerkou. V roce 2021 si proto založila účet na TikToku, kam pravidelně nahrávala svá videa. S přibývajícími sledujícími ale začala čelit čím dál větší vlně kritiky, která přerostla až v kyberšikanu. Z TikToku se proto stáhla. Stále ale natáčí videa na YouTube, kde ji sleduje více než 30 tisíc lidí, avšak ne všichni tak činí z dobrého úmyslu.

Z videí Shopaholicadel vznikla řada parodií, memes a kyberšikanu nezastavilo ani to, že se jí mladá influencerka postavila čelem. S Adélou jsme si povídali o sociálních sítích a kyberšikaně, kterou jsme rozebrali také s psycholožkou Lenkou Hulanovou. Před šikanou nejen na sociálních sítích nemůžeme zavírat oči.

Doporučeno
Nejsem závislá jen na YouTube a spolupracích. Nikdy nevíte, kdy vás můžou „zrušit“, říká youtuberka Petra LovelyHair (Rozhovor) Nejsem závislá jen na YouTube a spolupracích. Nikdy nevíte, kdy vás můžou „zrušit“, říká youtuberka Petra LovelyHair (Rozhovor) 11. února 2022 11:30

Shopaholicadel si vždy přála být influencerkou. Překvapila ji až vlna nenávisti na TikToku

Shopaholicadel je v současnosti jednou z nejznámějších tvůrkyň na sociálních sítích. Pro některé je mladá youtuberka zdroj memů, posměšků. To, čemu čelí, lze označit za kyberšikanu.

Adél přitom do veřejného prostoru začala přispívat především proto, že jí videa a kontakt s fanoušky pomáhal překonat problémy pojící se s bipolární poruchou. S přibývajícím počtem followers musela své vystupování na sociálních sítích přehodnotit.

 
Adéla začala se sociálními sítěmi v roce 2021 a první platforma, kam nahrávala svá videa, byla TikTok. Z něj se však před rokem stáhla, a to především kvůli velké vlně hejtů, každodenním urážkám, nenávistným komentářům i parodujícím videím, která na ni vznikají.  
 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113109 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč si shopaholicadel zrušila TikTok
  • Jak reaguje na hejly namířené vůči její osobě
  • Jak ji v životě limitují její nemoci a co by chtěl změnit
  • Jaké dopady může mít kyberšikana, jak s ní bojovat
Domů
Sdílet
Diskuse