Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2022 18:27
Čas čtení 1:40
Adéla Ježková

Čtvrt miliardy lidí může spadnout do extrémní chudoby. Bohatí přitom bohatnou, varuje charitativní organizace

Čtvrt miliardy lidí může spadnout do extrémní chudoby. Bohatí přitom bohatnou, varuje charitativní organizace
Zdroj: Pexels/Towfiqu barbhuiya/ volně k užití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Více než čtvrt miliardy lidí by se v roce 2022 mohlo propadnout do extrémní chudoby kvůli covidu, rostoucí globální nerovnosti a růstu cen potravin, který umocnila válka na Ukrajině.

Podle nejnovější zprávy charitativní organizace Oxfam by se v roce 2022 mohlo dostat do extrémní chudoby dalších 263 milionů lidí – což odpovídá počtu obyvatel Spojeného království, Francie, Německa a Španělska dohromady. Stojí za tím kombinace dopadů pandemie covidu-19, nerovnosti a inflace cen potravin a energií, kterou urychlila válka na Ukrajině.

Do konce letošního roku by tak celkově mohlo 860 milionů lidí žít v extrémní chudobě – s méně než 1,90 dolaru na den a počet podvyživených lidí by mohl v roce dosáhnout 827 milionů.

Chudší země podle reportu čelí hrozící dluhové krizi, zatímco zisky podniků rostou a bohatství miliardářů dosahuje nebývalé výše. Světové ceny potravin přitom dosáhly v únoru historického maxima a překonaly tak vrchol krize z roku 2011. Podle deníku The Guardian organizace OSN pro výživu a zemědělství minulý týden oznámila, že válka na Ukrajině zdražila potravinářské zboží jako nikdy předtím a v březnu stálo o více než třetinu více než ve stejném období loňského roku.

Doporučeno
Každé 4 vteřiny zemře člověk kvůli sociálním nerovnostem, tvrdí Oxfam. Ti nejbohatší své jmění během covidu zdvojnásobili Každé 4 vteřiny zemře člověk kvůli sociálním nerovnostem, tvrdí Oxfam. Ti nejbohatší své jmění během covidu zdvojnásobili 17. ledna 2022 15:54

„Potřebujeme globální plán hospodářské záchrany. Vedoucí představitelé skupiny G20, MMF a Světové banky spolu se všemi lídry musí jednat. Musí chránit lidi před tvrdými dopady krize, rozšířit peněžní transfery a kontrolovat ceny potravin,“ uvedli zástupci organizace Oxfam.

chudoba
Zdroj: Unsplash/ Max Böhme/ volně k užití

Zrušte chudým zemím dluhy, vyzvala organizace

Bohaté země musí podle nich urychleně zrušit nesplacené dluhy chudších zemí a nabídnout další pomoc. Nejchudší země světa totiž mají v roce 2022 zaplatit 43 miliard dolarů na splátkách, které by jinak mohly pokrýt náklady na dovoz potravin. 

Mezinárodní měnový fond a Světová banka se také musí podílet na úsilí o oddlužení, zvýšit zvýhodněné financování a zdržet prosazování úsporných opatření.

Doporučeno
Ženy v EU vydělávají za stejnou práci v průměru o 13 % méně než muži. Evropský parlament odhlasoval návrh, který to má změnit Ženy v EU vydělávají za stejnou práci v průměru o 13 % méně než muži. Evropský parlament odhlasoval návrh, který to má změnit 6. dubna 2022 19:16

Dopady pandemie navíc prohloubily i stávající nerovnosti mezi pohlavími. V roce 2021 bylo ve srovnání s rokem 2019 zaměstnáno o 13 milionů žen méně, zatímco zaměstnanost mužů se již vrátila na úroveň roku 2019.

„Bez okamžité radikální akce bychom mohli být svědky nejhlubšího propadu lidstva do extrémní chudoby a utrpení, jaký si pamatujeme. Tato děsivá vyhlídka je o to odpornější, že se bilionů dolarů zmocnila malá skupina mocných mužů, kteří nemají zájem tuto trajektorii přerušit,“ uvedla výkonná ředitelka Oxfam International Gabriela Bucher.

„Odmítáme jakoukoli představu, že vlády nemají peníze nebo prostředky na to, aby všechny lidi vymanily z chudoby a hladu a zajistily jim zdraví a blahobyt. Vidíme pouze nedostatek ekonomické představivosti a politické vůle, aby tak skutečně učinily,“ dodala.

Domů
Sdílet
Diskuse