Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2022 19:16
Čas čtení 1:31
Barbora Volfová

Ženy v EU vydělávají za stejnou práci v průměru o 13 % méně než muži. Evropský parlament odhlasoval návrh, který to má změnit

Ženy v EU vydělávají za stejnou práci v průměru o 13 % méně než muži. Evropský parlament odhlasoval návrh, který to má změnit
Zdroj: Unsplash/krakenimages/volně k užití
NEWS EVROPSKÁ UNIE GENDEROVÁ ROVNOST ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Firmy nad 50 zaměstnanců by měly zveřejňovat platy. Má se tak zamezit případným rozdílům v odměňování žen a mužů.

Pracující ženy v EU vydělávají v průměru o 13 % méně než muži. Společnosti s více než padesáti zaměstnanci by měly být transparentní a měly by podávat zprávy o rozdílech v odměňování žen a mužů. Poslanci Evropského parlamentu se tak chtějí vypořádat s případnými rozdíly v odměňování žen a mužů.

Pro návrh o zahájení jednání s vládami EU o transparentnosti odměňování hlasovalo 403 europoslanců, 166 bylo proti a 58 poslanců se zdrželo hlasování. 

Doporučeno
Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) 6. dubna 2022 11:30

Nástroje pro hodnocení a srovnávání úrovní platů by měly být založeny na genderově neutrálních kritériích a zahrnovat genderově neutrální systémy hodnocení a klasifikace zaměstnání.

Pokud by rozdíl ve vykazování platů byl v odměňování žen a mužů alespoň 2,5 %, členské státy by musely zajistit, aby zaměstnavatelé provedli hodnocení mezd a vypracovali  opatření týkající se rovnosti žen a mužů. 

Poslanci chtějí, aby Evropská komise vytvořila zvláštní oficiální značku, která by byla udělována zaměstnavatelům, jejichž organizace nemají rozdíly v odměňování žen a mužů.

K výsledku hlasování se vyjádřila německá poslankyně Evropského parlamentu Terry Reintke. „Velmi silný výsledek pro náš mandát v boji proti rozdílům v odměňování žen a mužů. Je to skvělý krok pro větší transparentnost odměňování a práva žen v EU. Bylo to slíbeno již několik desetiletí, teď to udělejme realitou,“ uvedla na svém Twitteru.

Aktivistka Johana Nejedlová uvedla na svém Twitteru, jak se k boji s platovou nerovností staví čeští poslanci a poslankyně. Pět poslanců se zdrželo hlasování, osm bylo proti a pět pro.


„Jak se staví čeští poslanci a poslankyně k boji s nerovnosti? Tady je dnešní hlasování k #paytransparancy, které má pomoct řešit paygap. EP hlasoval 403 pro, 166 proti, 58 se zdrželo. Naši 5 pro, 8 proti, 8 zdrželo se. Jsme trapně názorově sto let za opicema.

Zpět
Sdílet
Diskuse