Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2022 12:22
Čas čtení 1:05
Tereza Šnajdrová

Biden: Putin je válečný zločinec, diktátor. Na Ukrajině páchá genocidu

Biden: Putin je válečný zločinec, diktátor. Na Ukrajině páchá genocidu
Zdroj: Drew Angerer/Getty Images/TASR/Michal Svítok
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ JOE BIDEN RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Americký prezident Joe Biden poprvé použil v souvislosti s válkou na Ukrajině označení genocida. Putin je podle něj válečný zločinec, který se snaží „zničit myšlenku, že je možné být Ukrajincem.“ Jeho slova na Twitteru ocenil i Zelenskyj.

Americký prezident Joe Biden promluvil o válce na Ukrajině, která započala 24. února a stále trvá. Invazi poprvé označil za genocidu a ruského prezidenta Vladimira Putina obvinil z toho, že se snaží „zničit myšlenku, že je možné být Ukrajincem.“ Bidenova slova na Twitteru ocenil i jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj, píše BBC a The Guardian.

Doporučeno
Jaký by měl být příští prezident ČR a proč je Zelenskyj tak oblíbený? Odpovídá marketingový odborník Adam Ludvík (Rozhovor) Jaký by měl být příští prezident ČR a proč je Zelenskyj tak oblíbený? Odpovídá marketingový odborník Adam Ludvík (Rozhovor) 8. dubna 2022 7:00

Americký prezident Joe Biden vystoupil ve středu ve státě Iowa, kde se ve svém projevu věnoval nejen rostoucím cenám za pohonné hmoty, ale také válce na Ukrajině, kvůli níž se právě tyto ceny zvedají. „Rozpočet vaší rodiny, možnost natankovat, nic z toho by nemělo záviset na diktátorovi, který vyhlašuje válku a páchá genocidu na druhém konci světa,“ kritizoval Biden ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Ještě minulý týden přitom americká hlava státu tvrdila, že se nedomnívá, že by se Rusko na Ukrajině dopouštělo genocidy. To se však nyní změnilo a vážné obvinění Biden zopakoval hned dvakrát. „Ano, označil jsem to za genocidu. Je čím dál jasnější, že se Putin snaží zničit myšlenku, že je vůbec možné být Ukrajincem,“ upřesnil Biden. 

Objevují se další důkazy o strašných věcech, které Rusové na Ukrajině provedli, a my se budeme o té devastaci dozvídat jen stále více a více a necháme právníky, aby rozhodli na mezinárodní úrovni, zda to lze kvalifikovat jako genocidu,“ doplnil pak.

Jeho slova na Twitteru ocenil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který Spojeným státům poděkoval za doposud poskytnutou pomoc a vyzval je, aby na Ukrajinu poslaly další zbraně. „Skutečná slova skutečného lídra. Nazývat věci pravými jmény je nezbytné, abychom se postavili zlu. Jsme vděčni za dosud poskytnutou americkou pomoc a naléhavě potřebujeme další těžké zbraně, abychom zabránili dalším ruským zvěrstvům,tweetnul.

Domů
Sdílet
Diskuse