Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
19. dubna 2022 v 16:45
Čas čtení 1:04
Vojtěch Vanda

Japonští vědci vynalezli chytré hůlky, které mají dělat jídlo „slanější“. Fungují na principu elektrické stimulace

Japonští vědci vynalezli chytré hůlky, které mají dělat jídlo „slanější“. Fungují na principu elektrické stimulace
Zdroj: Unsplash/Önder Örtel
ZAJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložit Uložené

Dieta většiny Japonců je ovlivněna velkým množstvím soli. Japonští vědci se proto pokusili vyrobit hůlky, které samy o sobě dělají jídlo „slanější“, díky čemuž by strávník mohl sůl omezit.

Japonci už možná nebudou v blízké budoucnosti muset lpět na dosolování pokrmů. Tamní vědci totiž zkonstruovali jídelní hůlky, které by měly pokrmy učinit „chutnějšími“. Nápad funguje na principu elektrické stimulace pomocí malého počítače, který má strávník upevněný na zápěstí. Díky němu se do úst přenesou z jídla pomocí velmi nízkého elektrického impulzu ionty sodíku. Informuje BBC.

Doporučeno
Mladí lidé budou raději nezaměstnaní než nešťastní v práci, ukázala studie Mladí lidé budou raději nezaměstnaní než nešťastní v práci, ukázala studie 17. dubna 2022 v 20:47

Výzkumníci z Univerzity Meiji v Tokiu chtějí tímto způsobem zamezit dosolování pokrmů, jímž dieta spousty Japonců trpí. Pomocí elektrického proudu se z jídla uvolní malé částečky soli, které dopomohou chutí jídla, a proto není nutné, aby strávník jídlo znovu kořenil.

„Důsledkem je, že se slaná chuť zvýrazní jedenapůlkrát,“ uvedl profesor Homei Mijašita. Univerzita si od těchto hůlek slibuje velkou popularitu, s klesající spotřebou soli by mohla u mnoha lidí klesnout problémy s vysokým krevním tlakem, jenž může vést k vážnějším srdečním či jiným onemocněním. 

„Pokud bychom chtěli se vyhnout přijímání méně soli konvenčním způsobem, byli bychom nuceni si odepřít naše oblíbené jídlo nebo bychom do jídelníčku museli zařadit jídlo nevýrazné chuti,“ dodal výzkumník Ai Sato.

Obrazovka, která se dá olizovat

Nejedná se však o první vynález, kterým se japonští vědci snaží ozvláštnit gurmánské zážitky tamních obyvatel. Profesor Mijašita se v minulosti podílel na vývinu televizní obrazovky s chuťovými zásobníky, z nichž by se na obrazovku „otiskla“ chuť jídla. Olíznutím by potom divák zjistil, jak jídlo chutná.

Profesor uvedl, informoval The Guardian, že jeho vynález by mohl být vhodný pro různé ochutnávací kvízy a soutěže. 

Domů
Sdílet
Diskuse