Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Pátek 1. 7. 2022 svátek má Jaroslava

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Zajímavosti - Zahraniční

Japonští vědci vynalezli chytré hůlky, které mají dělat jídlo „slanější“. Fungují na principu elektrické stimulace

Dieta většiny Japonců je ovlivněna velkým množstvím soli. Japonští vědci se proto pokusili vyrobit hůlky, které samy o sobě dělají jídlo „slanější“, díky čemuž by strávník mohl sůl omezit.

Vojtěch Vanda
19. duben 2022, 16:45 Čas čtení: 1:04
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Japonští vědci vynalezli chytré hůlky, které mají dělat jídlo „slanější“. Fungují na principu elektrické stimulace
Zdroj: Unsplash/Önder Örtel
Odebírat newsletter REFRESHERu
10 nejlepších článků Refresheru, jednou za týden. Pokud tě emaily přestanou bavit, tak je kdykoli zrušíš. Zadáním emailu souhlasíš s podmínkami portálu.
Zajímavosti - Zahraniční
0
Vojtěch Vanda
19. duben 2022, 16:45
Čas čtení: 1:04

Japonští vědci vynalezli chytré hůlky, které mají dělat jídlo „slanější“. Fungují na principu elektrické stimulace

Dieta většiny Japonců je ovlivněna velkým množstvím soli. Japonští vědci se proto pokusili vyrobit hůlky, které samy o sobě dělají jídlo „slanější“, díky čemuž by strávník mohl sůl omezit.

Vojtěch Vanda
19. duben 2022, 16:45
Čas čtení: 1:04
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Japonští vědci vynalezli chytré hůlky, které mají dělat jídlo „slanější“. Fungují na principu elektrické stimulace
Zdroj: Unsplash/Önder Örtel

Japonci už možná nebudou v blízké budoucnosti muset lpět na dosolování pokrmů. Tamní vědci totiž zkonstruovali jídelní hůlky, které by měly pokrmy učinit „chutnějšími“. Nápad funguje na principu elektrické stimulace pomocí malého počítače, který má strávník upevněný na zápěstí. Díky němu se do úst přenesou z jídla pomocí velmi nízkého elektrického impulzu ionty sodíku. Informuje BBC.

Výzkumníci z Univerzity Meiji v Tokiu chtějí tímto způsobem zamezit dosolování pokrmů, jímž dieta spousty Japonců trpí. Pomocí elektrického proudu se z jídla uvolní malé částečky soli, které dopomohou chutí jídla, a proto není nutné, aby strávník jídlo znovu kořenil.

 

 

„Důsledkem je, že se slaná chuť zvýrazní jedenapůlkrát,“ uvedl profesor Homei Mijašita. Univerzita si od těchto hůlek slibuje velkou popularitu, s klesající spotřebou soli by mohla u mnoha lidí klesnout problémy s vysokým krevním tlakem, jenž může vést k vážnějším srdečním či jiným onemocněním. 

 

„Pokud bychom chtěli se vyhnout přijímání méně soli konvenčním způsobem, byli bychom nuceni si odepřít naše oblíbené jídlo nebo bychom do jídelníčku museli zařadit jídlo nevýrazné chuti,“ dodal výzkumník Ai Sato.

Obrazovka, která se dá olizovat

Nejedná se však o první vynález, kterým se japonští vědci snaží ozvláštnit gurmánské zážitky tamních obyvatel. Profesor Mijašita se v minulosti podílel na vývinu televizní obrazovky s chuťovými zásobníky, z nichž by se na obrazovku „otiskla“ chuť jídla. Olíznutím by potom divák zjistil, jak jídlo chutná.

 

Profesor uvedl, informoval The Guardian, že jeho vynález by mohl být vhodný pro různé ochutnávací kvízy a soutěže. 

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: Unsplash/Önder Örtel
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu zajímavosti
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.
Zavřít