Dieta většiny Japonců je ovlivněna velkým množstvím soli. Japonští vědci se proto pokusili vyrobit hůlky, které samy o sobě dělají jídlo „slanější“, díky čemuž by strávník mohl sůl omezit.
Japonci už možná nebudou v blízké budoucnosti muset lpět na dosolování pokrmů. Tamní vědci totiž zkonstruovali jídelní hůlky, které by měly pokrmy učinit „chutnějšími“. Nápad funguje na principu elektrické stimulace pomocí malého počítače, který má strávník upevněný na zápěstí. Díky němu se do úst přenesou z jídla pomocí velmi nízkého elektrického impulzu ionty sodíku. Informuje BBC.
Výzkumníci z Univerzity Meiji v Tokiu chtějí tímto způsobem zamezit dosolování pokrmů, jímž dieta spousty Japonců trpí. Pomocí elektrického proudu se z jídla uvolní malé částečky soli, které dopomohou chutí jídla, a proto není nutné, aby strávník jídlo znovu kořenil.
„Důsledkem je, že se slaná chuť zvýrazní jedenapůlkrát,“ uvedl profesor Homei Mijašita. Univerzita si od těchto hůlek slibuje velkou popularitu, s klesající spotřebou soli by mohla u mnoha lidí klesnout problémy s vysokým krevním tlakem, jenž může vést k vážnějším srdečním či jiným onemocněním.
„Pokud bychom chtěli se vyhnout přijímání méně soli konvenčním způsobem, byli bychom nuceni si odepřít naše oblíbené jídlo nebo bychom do jídelníčku museli zařadit jídlo nevýrazné chuti,“ dodal výzkumník Ai Sato.
Obrazovka, která se dá olizovat
Nejedná se však o první vynález, kterým se japonští vědci snaží ozvláštnit gurmánské zážitky tamních obyvatel. Profesor Mijašita se v minulosti podílel na vývinu televizní obrazovky s chuťovými zásobníky, z nichž by se na obrazovku „otiskla“ chuť jídla. Olíznutím by potom divák zjistil, jak jídlo chutná.
Profesor uvedl, informoval The Guardian, že jeho vynález by mohl být vhodný pro různé ochutnávací kvízy a soutěže.