Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2022 20:47
Čas čtení 1:37
Vojtěch Vanda

Mladí lidé budou raději nezaměstnaní než nešťastní v práci, ukázala studie

Mladí lidé budou raději nezaměstnaní než nešťastní v práci, ukázala studie
Zdroj: Pexels/Olya Kobruseva
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Studie společnosti Randstad ukázala, že více jak polovina pracujících, kteří se řadí do generace Z či k mileniálům, by raději odešla z práce než zůstávala v pozici, která by je dělala nešťastnými.

Mladí lidé budou raději nezaměstnaní, než aby setrvali na pracovní pozici, která by je činila nešťastnými. Ukázala to studie společnosti Randstad, kterou provedla v dubnu. Tuto variantu by si dokonce vybralo hned 56 % tázaných patřících do generace Z a 55 % tázaných mileniálů. Naopak generace baby boomerů (mezi lety 1946 a 1964) by si ze 62 % vybrala spíše pracovní jistotu.

Doporučeno
Žena si po smrti kočky nechala naklonovat její identickou kopii. Zaplatila více než půl milionu korun Žena si po smrti kočky nechala naklonovat její identickou kopii. Zaplatila více než půl milionu korun 17. dubna 2022 19:22

Studie, která zahrnovala odpovědi 35 tisíc tázaných na 34 trzích, byla provedena mezi 21. únorem a 13. březnem tohoto roku mezi lidmi ve věkové skupině 18 až 67 let, kteří jsou zaměstnáni minimálně 24 hodin týdně, samostatně výdělečně činní nebo nezaměstnaní uvažující o zaměstnání. Z jednoho z trhů pocházelo minimálně 500 tázaných.

Mezi zeměmi, kde firma šetření prováděla, byla i Česká republika. Dále se jednalo o Argentinu, Rakousko, Belgii, Brazílii Kanadu, Chile, Čínu, Dánsko, Francii, Německo, Řecko, Hong Kong, Maďarsko, Indii, Itálii, Japonsko, Lucembursko, Malajsii, Mexiko, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Singapur, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, Velkou Británii a USA.

Studie ukázala, že hned 70 % pracujících je otevřeno novým pracovním příležitostem, přičemž prakticky třetina osob z generace Z a mileniálů ji dokonce aktivně hledá. Zejména pro mladé osoby je totiž důležité být v práci spokojený – jak ukázalo šetření, více než polovina mladých by své štěstí za dobrou pracovní pozici nevyměnila.

Prakticky polovina z tázaných zástupců těchto generací také uvedla, že potřebují, aby hodnoty jejich zaměstnavatele byly v souladu s jejich hodnotami, a to ať už sociálními, tak například ekologickými či jinými. „Společnost Randstad zjistila, že generace Z a mileniálové pohánějí revoluci dynamiky vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a zesilují tlak na zaměstnavatele v době, kdy je nedostatek talentovaných zaměstnanců,“ stojí ve studii.

Zaměstnanci jsou loajální

Z výsledků se může zdát, že zaměstnancům nezáleží na tom, ve které firmě budou pracovat. To ale není úplně pravda. Hned 60 % oslovených uvedlo, že jsou oddaní své firmě a zaměstnavateli, přitom ale hned 49 % z nich tvrdí, že v momentě, kdy by přišli o práci, by jim nedělalo problém si najít druhou. 

„Mladí lidé chtějí do práce vnést celé své já, což se odráží v jejich odhodlání neslevit ze svých osobních hodnot při výběru zaměstnavatele,“ shrnul výsledky šetření šéf společnosti Sander van 't Noordende. 

„Náš výzkum poukazuje na rostoucí očekávání, že firmy zaujmou jisté stanovisko k sociálním a ekologickým otázkám, což není překvapivé vzhledem k nárůstu zaměstnaneckého aktivismu, s nímž se mnozí lídři firem již setkali. Společnosti, které tak neučiní, čelí, co se najímání a udržení talentovaných zaměstnanců, stále většímu tlaku,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse