Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2022 8:47
Čas čtení 1:04
Tereza Šnajdrová

Chemikálie z opalovacích krémů se ukládají v mořské trávě. Středozemní moře je jich plné

Chemikálie z opalovacích krémů se ukládají v mořské trávě. Středozemní moře je jich plné
Zdroj: Unsplash/Xavier Coiffic/na voľné použitie
NEWS EKOLOGIE
Uložit Uložené

Středozemní moře je plné chemikálií z opalovacích krémů, varuje nová studie. Podle vědců se chemikálie ukládají v mořské trávě, kde se akumulují a hrozí, že by mohly poškodit mořský ekosystém.

Vědci se rozhodli prozkoumat vliv opalovacích krémů na mořský ekosystém a ze studie publikované v žurnálu Marine Pollution Bulletin, vzešly alarmující výsledky. Středozemní moře je plné chemikálií z opalovacích krémů, které se usazují v mořské trávě a mohou narušovat tamní ekosystém. Zvýšené poškození pak autoři studie zaznamenali v místech, kde je vyšší turistický ruch, píše EcoWatch.

Doporučeno
Netflix poprvé po 10 letech ztratil předplatitele. Oproti začátku roku jich má o 200 tisíc méně Netflix poprvé po 10 letech ztratil předplatitele. Oproti začátku roku jich má o 200 tisíc méně 20. dubna 2022 7:51

Ve Středozemním moři byly nalezeny látky z opalovacích krémů, které slouží k blokování ultrafialového světla. Uniklé chemikálie se usazují ve stoncích mořské trávy, která roste kolem pobřeží Mallorcy, a ačkoliv objev musí projít dalším zkoumáním, vědci se již nyní domnívají, že by nebezpečné látky mohly poškodit tamní ekosystém. 

Pokud zjistíme, že opalovací krémy ovlivňují fotosyntézu a produktivitu mořských travin nad rámec jejich akumulace, budeme mít problém. Tyto mořské trávy totiž hrají důležitou ekologickou roli na pobřeží Středozemního moře,“ komentuje nález spoluautorka studie profesorka Nona Agawin z Univerzity Baleárských ostrovů.

Nejvíce chemikálií bylo podle spoluautorky výzkumu Silvie Díaz Cruz nalezeno v oblasti, kde je vyšší cestovní ruch. „Na tomto místě mají vliv nejrůznější aktivity spojené s přístavem, vypouštěním odpadních vod a s cestovním ruchem. Vzhledem k tomu, že Středozemní moře je mělké, malé a velmi uzavřené, mohou koncentrace chemických látek pohlcujících UV záření dosahovat značně vysokých hodnot,“ uvedla. 

Mořská tráva posidonie, v níž se chemikálie usazují, tvoří ve Středozemním moři dlouhé louky, které pečují o zdravý ekosystém, jsou domovem mnoha mořských druhů a chrání pobřeží před erozí. Starší studie ukázaly, že chemikálie mohou mít škodlivý vliv na ryby, želvy a delfíny, kvůli čemuž se některá místa včetně Havaje a Floridy rozhodla použití opalovacích krémů regulovat. Středozemí se však k podobnému kroku zatím neuchýlilo. 

Domů
Sdílet
Diskuse