Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2022 11:01
Čas čtení 1:42
Ema Stanovská

Slovenská policie obvinila expremiéra Fica ze založení zločinecké skupiny. Zadržela i bývalého ministra vnitra

Slovenská policie obvinila expremiéra Fica ze založení zločinecké skupiny. Zadržela i bývalého ministra vnitra
Zdroj: TASR/Martin Baumann
POLITIKA SLOVENSKO
Uložit Uložené

Fico zadržen nebyl, protože je k tomu potřeba souhlas slovenské Národní rady.

NAKA (Národná kriminálna agentúra) dnes ráno zadržela bývalého slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Bývalého ministra vnitra obvinila spolu s expremiérem Robertem Ficem ze založení a zosnování zločinecké skupiny. Fica ale nezadrželi, protože k tomu je třeba souhlasu Národní rady. Oba jsou také podle informací slovenského Denníku N obviněni i z trestného činu ohrožení daňového tajemství. Případ souvisí s kauzou Očistec.

V souvislosti s daňovým tajemstvím může jít o kauzu bývalého slovenského premiéra a současného ministra financí Igora Matoviče. Refresher v prosinci 2020 informoval o setkání Roberta Kaliňáka, Tibora Gašpara a Norberta Bödöra, kterého se zúčastnil i spolupracující obviněný bývalý šéf KÚFS Ludvík Makó. Ten vypověděl, že „v rámci těchto setkání byly zadány ze strany Nora a Tibora úkoly“. Součástí sběru kompromateriálů bylo i dvoudenní sledování osoby Igora Matoviče. 

„Na základě všech nástrojů finanční správy, jakož i informací z prostředí policie, jsme sestavili diagram jednotlivých přešlapů Matoviče,“ uvádí dále Makó. 

Doporučeno
Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? 22. března 2024 14:00

5. února 2016 Robert Fico na tiskové konferenci obvinil Igora Matoviče, že před lety převedl celou svou firmu RegionPress na bílého koně, propřel 122 milionů slovenských korun, které si prý poslal na soukromý účet a poté zničil celé účetnictví. Následně Robert Fico novinářům přítomným na tiskové konferenci rozdal dokumenty z Daňového úřadu Trnava. Šlo o Zápis o ústním jednání.

Policie zadržel i advokáta Marka Paru, který se s Robertem Kaliňákem a Robertem Ficem setkával na chatě u Nitry. 

Kauza Očistec

V kauze Očistec byla již podána obžaloba na 11 osob, mezi nimiž jsou i bývalí vysoce postavení policisté včetně Tibora Gašpara a také oligarcha Norbert Bödör. 

ÚSP v obžalobním návrhu popisuje již známé skutečnosti, skupinu viní i z vypalování různých větších firem, kde nejprve členové skupiny navozovali dojem, že společnost potřebuje pomoc. Tuto pomoc následně podnikatelům poskytovali za finanční odměnu. Způsob vypalování už popsali například Bernard Slobodník nebo Ľudovít Makó. Oba v kauze vypovídají v plném rozsahu. 

Známé jsou i aktivity údajné skupiny, které se týkají sledování v té době opozičních politiků Igora Matoviče nebo Daniela Lipšice. Skupina zajišťovala sledování personálně i finančně. V rámci tohoto skutku se přiznal i Pavol Vorobjov, jeden z vykonavatelů sledování. 

Bödörovo schéma mělo podle bývalého šéfa Kriminálního úřadu finanční správy Makóa tři základní cíle: udržení politické moci strany Směr-SD, obsazení všech důležitých nejvyšších funkcí v bezpečnostních složkách státu a pořízení finanční hotovosti, resp. jiných výhod.

Mohlo by tě zajímat:
Jak se vyvíjely hranice Česka od roku 626 do současnosti? Video ukazuje rozpad a vznik území v průběhu let
Dva ruší vojáci oslavovali narozeniny svého „kolegy a kamaráda“ Adolfa Hitlera
Pražané si za plyn opět připlatí. V červnu se jim zdraží v průměru o třetinu
Domů
Sdílet
Diskuse