Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2022 16:18
Čas čtení 0:49
Radim Šlechta

Česko zmrazilo Rusům majetek v hodnotě okolo 1 miliardy korun. Stanjura připouští i jeho zkonfiskování

Česko zmrazilo Rusům majetek v hodnotě okolo 1 miliardy korun. Stanjura připouští i jeho zkonfiskování
Zdroj: ODS
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZBYNĚK STANJURA
Uložit Uložené

Ruským oligarchům mrazí řada západních států majetek, aby nemohl sloužit jako zdroj ve válce na Ukrajině. Česká republika již zmrazila takto statky v hodnotě okolo 1 miliardy. Stále ale hledá způsob, jak objevit tzv. bílé koně

Zmrazení majetku ruských oligarchů patří od začátku války na Ukrajině k hojně využívaným zbraním. Západní země se takto snaží odříznout miliardáře od jejich peněz, hmotné statky pak nemohou prodávat, pronajímat, převádět ani dávat do zástavy. Česká republika podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) zmrazila Rusům majetek ve výši jedné miliardy korun. Řekl to v Otázkách Václava Moravce na České televizi.

Doporučeno
Tajemné podzemní tunely oceláren Azovstal v Mariupolu vydrží výbuch atomové bomby. Proč Rusové nemohou obrovský komplex dobýt? Tajemné podzemní tunely oceláren Azovstal v Mariupolu vydrží výbuch atomové bomby. Proč Rusové nemohou obrovský komplex dobýt? 21. dubna 2022 19:30

Česká vláda již zmrazila ruským oligarchům majetek ve výši přibližně jedné miliardy korun. Ministr financí ale nevylučuje, že majetek nechá dotčeným lidem zkonfiskovat. Vláda v současnosti podle šéfa resortu financí prověřuje, jaké jsou právní možnosti těchto kroků. Na stole jsou podle něj i speciální zákony, které by tuto možnost státu daly.

„Zmrazili jsme finance poslance ruské Státní dumy a jeho manželky, ale musíme identifikovat ještě bílé koně, aby z tohoto majetku nemohla být podporována válka,“ řekl Stanjura u Moravce. „Nemůžeme přijmout akademický pohled, že je něco protiústavní. Neexistuje ústavní právo financovat Putinovu válku,“ řekl. Konfiskovaný majetek by podle Stanjury šel na pokrytí pohledávek například z kauzy Vrbětice.

Doporučeno
Vladimir Putin se sejde s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem Vladimir Putin se sejde s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem 22. dubna 2022 19:55

Evropská unie v současnosti chystá šestý balík sankcí proti ruskému režimu. Vedle toho se diskutuje o možném setkání hlav obou států, aby domluvily ukončení války. S prezidentem Vladimirem Putinem se v úterý sejde také generální tajemník ONS António Guterres.

Domů
Sdílet
Diskuse