Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2022 19:57
Čas čtení 1:37
Tereza Šnajdrová

Kardinál Duka: I znásilňující vojáci jsou oběti. Ne každé znásilnění končí těhotenstvím, potrat není správné řešení

Kardinál Duka: I znásilňující vojáci jsou oběti. Ne každé znásilnění končí těhotenstvím, potrat není správné řešení
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Kardinál Dominik Duka se ve svém blogu pro aktuálně vyjádřil ke zvěrstvům, k nímž dochází na Ukrajině, ale také ke kontroverznímu Hnutí Pro život.

Je tomu již více než dva měsíce, co na Ukrajinu vtrhla ruská vojska a začala válka. V posledních týdnech se hojně objevují zprávy o tom, že ruští vojáci brutálně znásilňují ukrajinské ženy, k čemuž se nyní ve svém blogu na webu Aktuálně vyjádřil i kardinál Dominik Duka. Podle něj jsou obětmi také znásilňující vojáci a zdůraznil i to, že ne každé znásilnění končí těhotenství, a pokud z něj přeci jenom vzejde dítě, matka jej může milovat a neměla by přemýšlet o potratu.

Doporučeno
Hnutí pro život odsoudilo české dodávky antikoncepce znásilněným Ukrajinkám. Chcete, aby odnosily děti okupantů, zní od Pirátů Hnutí pro život odsoudilo české dodávky antikoncepce znásilněným Ukrajinkám. Chcete, aby odnosily děti okupantů, zní od Pirátů 8. dubna 2022 14:30

Kardinál Dominik Duka se v textu vyjádřil k znásilňujícím ruským vojákům, kteří jsou prý také obětmi a nebere se na to zřetel. „Pachatel, příslušník ozbrojených sil, je často také obětí těch nejsilnějších emocí a vášní, kdy hrůza z boje, strach a nenávist ho přivádí doopravdy až k úrovni jakéhosi amoku. Zabíjí bez rozmyslu a ničí vše živé i veškeré hodnoty, které reprezentují protivníka,“ napsal. „Což neznamená, že tím je omluven a že by měl být zbaven zodpovědnost. Hledejme cestu, jak pomoci i těm, kterým válečná vřava zatemnila svědomí,“ dodal pak.

Všude se navíc prý mluví o tom, že ruští vojáci na Ukrajině znásilňují ženy a děti, mučí civilisty, zabíjejí je, ale nikde se nepíše o tom, že se k obyvatelům napadené země chovají i hezky. „Není však úplně korektní mluvit pouze o zločinech ruských vojáků, protože řada svědectví hovoří o nich jako o těch, kteří poskytli pomoc ženám v tomto ohrožení,“ píše Duka ve svém příspěvku pro Aktuálně.

znásilnění rape
Zdroj: Unsplash/brbrihan/volně k užití

Svůj text Duka věnoval nejen zvěrstvu páchaném na ukrajinských ženách a dětech, ale také těhotenství a potratům. Ve svém vyjádření se zastal i organizace Hnutí Pro život a zdůraznil, že ne každé znásilnění končí potratem. A pokud z něj potomek vzejde, matka se jej prý naučí milovat. 

Doporučeno
Co jsme měli na sobě, než nás znásilnili. Amnesty International s Konsentem chystají v Praze nezvyklou výstavu Co jsme měli na sobě, než nás znásilnili. Amnesty International s Konsentem chystají v Praze nezvyklou výstavu 26. dubna 2022 17:15

Za svou životní dráhu jsem poznal řadu mužů a žen, kteří ,vděčí' za počátek svého života znásilnění. Nesou si tíži tohoto ,znamení', protože někteří pocítili, že pro svou matku byli stálou připomínkou zmíněného násilí jakýmsi „,agresorem'. Poznal jsem také i některé tyto matky, které se až po dlouhých letech života v dospělosti a při pohledu na úspěšnou životní dráhu svých potomků s touto bolestí vyrovnaly. Dokonce odpustily i pachateli,“ píše Duka s tím, že potrat není ukončení těhotenství, nýbrž smrt budoucího života.

V závěru textu pak kardinál zdůraznil, že je potřeba najít cestu, jak znásilnění předcházet. Možností prý existuje hned několik. „Věřím tomu, že existuje celá řada možností, ale nelze vidět jako jediné řešení neodporovat agresorovi,“ dodává Dominik Duka.

Domů
Sdílet
Diskuse