Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. dubna 2022 17:15
Čas čtení 1:24
Vojtěch Vanda

Co jsme měli na sobě, než nás znásilnili. Amnesty International s Konsentem chystají v Praze nezvyklou výstavu

Co jsme měli na sobě, než nás znásilnili. Amnesty International s Konsentem chystají v Praze nezvyklou výstavu
Zdroj: Amnesty International/propagační materiál
NEWS PRAHA SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ
Uložit Uložené

Mýtus, že za znásilnění může být oběť spoluodpovědná, chtějí organizace Amnesty International a Konsent vymýtit čtvrteční výstavou nedaleko Václavského náměstí.

Co jsme měli na sobě, než nás znásilnili. Takový název nese nezvyklá výstava, kterou ve čtvrtek uspořádá organizace na ochranu lidských práv Amnesty International se spolkem Konsent. Jejím cílem je bořit mýtus, že oběť znásilnění může být za akt spoluodpovědná. Instalace pracuje s příběhy skutečných osob. Amnesty International o tom informovala v tiskové zprávě, kterou má redakce k dispozici.

Doporučeno
Sex bez souhlasu je znásilnění, připomínají dnešní akcí před sněmovnou organizace Konsent a Amnesty Sex bez souhlasu je znásilnění, připomínají dnešní akcí před sněmovnou organizace Konsent a Amnesty 15. února 2022 11:20

Organizace chtějí instalací dále připomenout, že nejčastějším pachatelem znásilnění není neznámý pachatel. Hned 90 % obětí a přeživších totiž uvádí, že pachatele znají.


„Více než polovina obyvatel ČR si myslí, že oběť může být za znásilnění spoluzodpovědná. Například vyzývavým oblečením, opilostí nebo výskytem na opuštěném místě. Podle statistik se však většina znásilnění vůbec neděje pozdě v noci po diskotéce v odlehlé části parku a s neznámým pachatelem,“ uvedla Irena Hůlová z české Amnesty. 

„Naše výstava chce připomenout, že znásilnění nejčastěji páchá člověk, kterého oběť dobře zná – kamarád, partner, spolužák, kolega, manžel nebo jiný příbuzný a proto na oblečení nezáleží. Obracení viny z pachatele na oběť ničemu nepomáhá a pouze prohlubuje utrpení přeživších. Vina za znásilnění je za všech okolností na straně pachatele,“ dodala.

Amnesty International zmiňuje, že je podle odborných výzkumů v Česku spácháno přibližně 12 000 znásilnění, tedy 34 znásilnění denně. Policie se však dozví jen o 5 % případů. „Ve společnosti panuje představa, že nejčastěji během znásilnění dochází k bití a že teče velké množství krve. Ve skutečnosti je znásilnění mnohem méně nápadné a často se děje tam, kde naopak očekáváme, že budeme v bezpečí, tedy například doma,“ vysvětluje Hůlová. 

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Instalace proběhne na adrese Štěpánská 37, nedaleko Václavského náměstí v Praze. Přístupná bude přímo z ulice. K vidění bude do 5. května 2022. Většina oblečení, které bude k vidění, bylo vybráno na základě konkrétního popisu skutečných obětí a přeživších znásilnění, a to žen i mužů. Některé kusy jsou dokonce přesně ty, které měla daná oběť před znásilněním na sobě. 

Domů
Sdílet
Diskuse