Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2022 8:30
Čas čtení 2:47
Adéla Ježková

Kam na blešák: Sháníš starý foťák, psací stroj nebo knihy? Na trhu U Elektry mají všechno

Kam na blešák: Sháníš starý foťák, psací stroj nebo knihy? Na trhu U Elektry mají všechno
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA BLEŠÁK
Uložit Uložené

Budeme smlouvat, najdeme poklady z půd i naprosto zbytečné zbytečnosti. Nová série Refresheru tě provede blešími trhy.

Blešák, na který se dnes vydáme, má dlouholetou historii – přestože jeho umístění a podoba nemá s tím původním již mnoho společného. Za „starých dobrých“ časů byl nejslavnější pražský blešák umístěn v prostorách továrny ČKD ve Vysočanech, kterému se lidově přezdívalo Kolbenka. Rozbahněné místo, kde šlo pořídit naprosto cokoli, od „západních“ sladkostí třeba po násadu na rýč i zubní protézu, mělo své kouzlo.

Lidé směňovali, hráli skořápky, ale i kradli – takoví „vejlupci“ pak organizátoři bleších trhů vyvěsili i s fotografií na „tabuli cti“. V roce 2016 se ale po dvanácti letech blešák přestěhoval do areálu U Elektry v městské části Praha 9 – Vysočany.

Doporučeno
Kam na blešák: V centru Brna lidé nakupují věci od pionýrských odznaků až po starožitné šperky Kam na blešák: V centru Brna lidé nakupují věci od pionýrských odznaků až po starožitné šperky 28. března 2022 7:00

Pražské bleší trhy jsou obrovské, největší v České republice a snad i v Evropě. Otevřené jsou každou sobotu a neděli od 6 do 14 hodin za každého počasí – i v mrazu, dešti, úmorném vedru. Na návštěvu si vyhraď alespoň hodinu, ať máš čas si všechno v klidu projít, prohlédnout a vysmlouvat.

blesi trh
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková


Pěší mají vstup za 30 Kč, děti a osoby se zdravotním postižením zdarma. Pokud se na blešák dostavíš autem, parkovné vyjde na 90 Kč za osobák, za motocykl pak 50 Kč. Parkoviště je přímo v areálu a je skoro stejně velké jako samotný trh. Ovšem počítej s tím, že čím hezčí počasí daný víkend bude, tím víc lidí bude chtít dorazit. Platí zde ono „bleší“ pravidlo, že pro nejlepší zboží se chodí ráno, případně dopoledne.

Dostaneš se sem i veřejnou dopravou, stačí vystoupit na tramvajové zastávce „U Elektry“ – jezdí sem osmička a pětadvacítka. Funguje ale i bezplatná autobusová linka pro návštěvníky, která pendluje po celou dobu trvání trhu mezi Hloubětínem a areálem.

blesi trh
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114236 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse