Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. května 2022 15:23
Čas čtení 1:23
Ilona Hobzová

Rusové ukradli v Melitopolu traktory a kombajny za miliony. Ukrajinci je na dálku vypnuli

Rusové ukradli v Melitopolu traktory a kombajny za miliony. Ukrajinci je na dálku vypnuli
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Rusové zemědělské stroje převezli do Čečenska.

Ruští vojáci odvezli z ukrajinského města Melitopol veškeré stroje z prodejny zemědělské techniky a převezli je do Čečenska. Po cestě dlouhé víc než sedm set kilometrů je ale nemohli použít. Jejich ukrajinští majitelé je totiž na dálku vypnuli. Informoval o tom server CNN.

Stroje za pět milionů dolarů

V posledních týdnech se množí zprávy o krádežích zemědělských strojů, obilí nebo stavebního materiálu ze strany ruských vojáků. Podle informací serveru CNN využili při poslední takové krádeži Rusové dokonce využili armádní přepravní kapacity. Z prodejny John Deere v okupovaném Melitopolu odcizili techniku v hodnotě pěti milionů dolarů, v přepočtu tedy za 117 milionů korun.

Podle kontaktu CNN, jehož totožnost server z bezpečnostních důvodu neuvedl, ukradli Rusové celkem 27 zemědělských strojů. Jeden z nákladních vozů zachytila kamera, měl na sobě namalované bílé Z.

Zatímco některé stroje převezli jen do nedaleké vesnice, velkou část z nich se rozhodli přemístit do Čečenska, vzdáleného více než 700 kilometrů. Díky tomu, že tyto stroje byly vybavené funkčním systémem GPS, jejich majitelé mohli cestu sledovat. Kromě sledování se dají také ovládat na dálku. 

Doporučeno
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou 31. srpna 2023 10:52

A to Rusové brzy poznali. „Když útočníci odvezli ukradené kombajny do Čečenska, zjistili, že je nemohou vypnout ani zapnout, protože byly na dálku uzamčené,“ řekl zdroj CNN. Stroje nyní podle posledních informací chátrají na farmě nedaleko ruského města Groznyj. Okupanti se podle zdroje snaží ochranu zdrojů obejít, podle něj by nějaké peníze vydělali i tím, že stroje prodají na náhradní díly.

Podle dalších zdrojů v Melitopolu se krádeže netýkají jen zemědělských strojů. Rozšířily se i na obilí, které má Ukrajina uskladněné v silech. Potvrdil to i starosta Melitopolu Ivan Fedorov, který minulý týden zveřejnil video. Je na něm kolona nákladních aut, která odvážejí z Melitopolu obilí.

Rusové si z Ukrajiny odvážejí také oblečení nebo televizory a následně je přes Bělorusko posílají domů do Ruska. Fotografie i jména těchto vojáků zveřejnil dokonce ukrajinský vicepremiér. 

Domů
Sdílet
Diskuse