Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2022 18:29
Čas čtení 1:11
Adéla Ježková

Alternativy masa z hub by mohly snížit odlesňování planety o polovinu, vyplývá z výzkumu

Alternativy masa z hub by mohly snížit odlesňování planety o polovinu, vyplývá z výzkumu
Zdroj: Unsplash/ Monika Kubala/ volně k užití
NEWS EKOLOGIE VEGANSTVÍ VEGETARIÁNSTVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci zjistili, že nahrazení pouhých 20 % hovězího masa houbovou alternativou by mohlo do roku 2050 snížit odlesňování o polovinu.

Podle výzkumníků z Postupimského institutu pro výzkum dopadů na klima (PIK) může mikrobiální protein, jak se „maso“ na bázi hub nazývá, napodobit chuť a strukturu skutečného hovězího masa. Mikrobiální bílkoviny ovšem vyžadují k výrobě mnohem méně půdy a pěstování hub také zahrnuje méně emisí ze zemědělství a odlesňování. Na studii publikovanou v odborném časopise Nature upozornil server EcoWatch.

Doporučeno
KFC přichází s náhradou masa. Seznam se s Beyond Fried Chicken KFC přichází s náhradou masa. Seznam se s Beyond Fried Chicken 5. ledna 2022 16:15

„Potravinářský průmysl je příčinou třetiny celosvětových emisí skleníkových plynů, přičemž největším zdrojem je produkce masa přežvýkavců,“ uvedl Florian Humpenöder, výzkumný pracovník PIK a hlavní autor studie v tiskové zprávě. Je to podle něj proto, že se kvůli pastvě dobytka nebo pěstování krmiva kácí stále více lesů. Přičemž spotřeba masa bude v budoucnu pravděpodobně ještě stoupat, stále více lesů a přirozené vegetace tak může být odsouzeno k zániku.

„Maso“ vyrobené fermentací

Částečným řešením by mohla být právě výživná biomasa bohatá na bílkoviny se strukturou podobnou masu, která se vyrábí z mikrobů, jako jsou houby, prostřednictvím fermentace. Zjištění, která se týkají období do roku 2050, ukazují, že výměna 20 % hovězího masa na obyvatele za mikrobiální bílkoviny by mohla snížit emise z odlesňování a změn ve využívání půdy na polovinu ve srovnání se současným stavem.

Výsledky podle spoluautorky studie Isabelle Weindl ukazují, že i při započtení cukru jako vstupní suroviny vyžaduje mikrobiální bílkovina pro stejný přísun bílkovin mnohem méně zemědělské půdy než maso přežvýkavců. Nahrazení většího množství hovězího masa by nemělo dopad jen na životní prostředí, ale i na ochranu zvířat. Výroba mikrobiálních bílkovin totiž logicky nevyžaduje zabíjení dobytka.

Doporučeno
Jiří Janoušek: Z jedné buňky teoreticky vypěstujeme jednu krávu. Kdyby si někdo chtěl vyrobit lidské maso, může Jiří Janoušek: Z jedné buňky teoreticky vypěstujeme jednu krávu. Kdyby si někdo chtěl vyrobit lidské maso, může 22. března 2022 7:00

„Dobrou zprávou je, že se lidé nemusí bát, že by v budoucnu mohli jíst pouze zeleninu. Mohou i nadále jíst hamburgery a podobně, jen ty hamburgerové placky budou vyráběny jiným způsobem,“ dodal Humpenöder.

Mikrobiální bílkoviny jsou již k dostání v mnoha supermarketech po celém světě. Tyto mikroby se vyrábí stejným způsobem jako například pivo nebo chléb. 

Domů
Sdílet
Diskuse