Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. května 2022 17:12
Čas čtení 1:11
Adéla Ježková

Prezident Biden má novou mluvčí. Karine Jean-Pierre je první černoškou a lesbou v této funkci

Prezident Biden má novou mluvčí. Karine Jean-Pierre je první černoškou a lesbou v této funkci
Zdroj: Wikimedia Commons/ The White House/ volně k užití
NEWS JOE BIDEN LGBTQ+ LIDÉ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Prezident Spojených států Joe Biden jmenoval Karine Jean-Pierre svou novou hlavní mluvčí. Bude historicky první černoškou v této funkci. Jedná se zároveň o první mluvčí amerického prezidenta, která se veřejně identifikuje jako lesba.

Čtyřiačtyřicetiletá Karine Jean-Pierre působila od zvolení Joea Bidena jako hlavní zástupkyně tiskového tajemníka administrativy. Koncem příštího týdne nahradí v prestižní funkci odcházející tiskovou mluvčí Jen Psaki, uvedl server BBC.

Psaki na Twitteru označila svou nástupkyni za „pozoruhodnou ženu“ s „morálním jádrem“.
„Bude první černoškou a první osobou otevřeně se hlásící k LGBTQ+, která bude zastávat funkci tiskové tajemnice Bílého domu. Na reprezentaci záleží a ona dá hlas mnoha lidem, ale také přiměje mnohé snít o tom, co je skutečně možné,“ napsala.

„Nemohu se dočkat, až zazáří a přinese na pódium svůj vlastní styl, lesk a půvab,“ dodala odcházivší tisková mluvčí.

„Chápu, že je mé jmenování důležité pro tolik lidí, tolik různých komunit. Stojím na jejich ramenou, a to po celou dobu své kariéry,“ uvedla Jean-Pierre pro The New York Times. Řekla také, že pro malé děti je důležité, aby za prezidentským řečnickým pultíkem viděly někoho, kdo vypadá jako ony.

„Následujte svou vášeň, následujte to, v co věříte, a prostě se na to zaměřte,“ dodala.

Jean-Pierre má v politické oblasti mnohaleté zkušenosti. Před nástupem do Bidenovy administrativy pracovala na Bidenově prezidentské kampani v roce 2020. Jak uvádí server Forbes, v roce 2016 byla zástupkyní vedoucího kampaně demokrata Martina O'Malleyho a v letech 2012 a 2008 byla členkou volebního týmu bývalého prezidenta Baracka Obamy.

Domů
Sdílet
Diskuse