Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2022 19:55
Čas čtení 1:16
Adéla Ježková

Divočáci terorizují Řím. Obyvatelé města zavedli zákaz vycházení

Divočáci terorizují Řím. Obyvatelé města zavedli zákaz vycházení
Zdroj: Wikimedia Commons/ Filip Dabrowski/ volně k užití
NEWS ITÁLIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Obyvatelé několika čtvrtí v severním Římě dodržují noční zákaz vycházení po sérii útoků divokých prasat.

Při posledním střetu žena uvedla, že jí divočák „šlapal na hlavě" poté, co ji v neděli večer při útoku strhl na zem, uvedl server The Guardian. Incident přiměl obyvatele sedmi římských čtvrtí k zavedení zákazu vycházení od 20:30 hodin.

„Bylo to krátce před jedenáctou večer. Nesla jsem tašku s odpadky a u koše jsem si všimla kančích mláďat. Matka se na mě upnula. Pochopila jsem, že se možná bojí, a tak jsem vzala svého psa a utíkala se schovat,“ uvedla napadená žena.

Když se však snažila utéct, bachyně zaútočila a porazila ji. „Byla na mé hlavě. Křičela jsem a můj pes mě bránil,“ dodala.

Franco Quaranta, předseda aktivistické skupiny obyvatel Aurelia, označil zákaz vycházení za akt „sebeobrany“ občanů, protože úřady nepřijaly účinná opatření. „Tentokrát byl obětí dospělý člověk, ale co když se to stane dítěti? Stačí i pouhé kousnutí do nohy, aby byl ohrožen něčí život,“ uvedl. Doporučený zákaz vycházení se týká hlavně lidí, kteří venčí psy.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Úřady se zatím rozhodly pouze instalovat na strategických místech ploty, aby divočáky udržely v parcích, a také oplotit některé veřejné odpadkové koše ve městě.

„Obyvatelé Říma jsou rukojmími divokých prasat,“ řekl pro CBS News David Granieri, šéf zemědělského sdružení regionu Lazio, který obklopuje město Řím. V něm je od roku 2019 povolen odstřel divokých prasat myslivci a Granieri usiluje o to, aby totéž bylo povoleno i v hlavním městě.

Divoká prasata představují v Římě dlouhodobý problém, protože plení oblasti ve stádech čítajících až 30 zvířat. Podle serveru UPI se odhaduje, že v Itálii žije více než 2 miliony divokých prasat, z toho až 20 000 v Římě.

Během pandemie covidu-19 se počet divokých prasat v zemi zvýšil o 1,5 %. Podle statistik tamních úřadu způsobí tato zvířata v Itálii ročně v průměru 10 000 dopravních nehod.

Domů
Sdílet
Diskuse